Viņķele: Pārmetumi NVA par darbu ārzemēs ir "superpopulistiski" • IR.lv

Viņķele: Pārmetumi NVA par darbu ārzemēs ir “superpopulistiski”

162
Labklājības ministre Ilze Viņķele. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Saeimas deputāti satraukti par Nodarbinātības valsts aģentūras sagatavotiem informatīviem materiāliem par darba iespējām ārvalstīs

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas pārmetumi Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) par darba piedāvāšanu ārzemēs ir “superpopulistiski”. Šādu uzskatu ceturtdienas rītā intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” pauda labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Apakškomisijas deputātu vairākums 9.aprīlī pieņemtā paziņojumā aicināja Labklājības ministriju izvērtēt, vai tās pakļautībā esošās NVA izplatītie informatīvie materiāli par darba iespējām ārzemēs un to izplatīšanas veids nav uzskatāms par netiešu aizbraukšanas popularizēšanu.

Viņķele norādīja, ka šādam aicinājumam un nacionālās apvienības VL-TB/LNNK līderim Raivim Dzintaram varot veltīt “gana skarbus vārdus” un uzsvērta, ka viņš neizprotot absolūti nediskutējamas Eiropas Savienības pamatbrīvības darbaspēka, preču un kapitāla kustībā.

Ministre skaidroja, ka mūsu pienākums ir būt iekšā šajā sistēmā, informēt citus par mūsu vakancēm un informēt par vakancēm citur. Viņķele norādīja, ka NVA dod iespēju pārliecināties, piemēram, vai paredzamais darba līgums būs legāls un vai būs sociālās garantijas. Viņa arī retoriski vaicāja, vai ir vēlme panākt, lai mūsu valsts iedzīvotāji nokļūtu darba verdzībā.

Parlamentārieši apakškomisijas sēdē pauda satraukumu par NVA izveidotajiem bukletiem un to izplatīšanu arī jauniešu auditorijā, kas viņus un pārējos iedzīvotājus var mudināt pamest Latviju.

Deputāti uzklausīja NVA direktori Inesi Kalvāni, kura skaidroja, ka informācija par darba iespējām Eiropas Savienībā (ES) tiek sniegta, lai cilvēki varētu darbavietu meklēt droši un būtu pasargāti no problēmām, kas rodas informācijas trūkuma dēļ. Liela daļa no interesentiem par darbu ārvalstīs ir jaunieši, tāpēc būtiski viņus izglītot, lai samazinātu iespēju pieļaut kļūdas, kas var novest pie negatīvām sekām. Vairākos gadījumos NVA tiek lūgta palīdzība, kad jau ir radušās problēmas.

Saskaņā ar ES līgumu personām ir tiesības uz pārvietošanās brīvību, norādīja Kalvāne. Viņa skaidroja, ka cilvēku informēšana caur EURES jeb Eiropas Nodarbinātības dienestu tīklu misiju lielākoties tiek finansēta no ES, saņemot 95% no atvēlētajiem līdzekļiem. Pārējie 5% tiek segti no valsts budžeta līdzekļiem. NVA mājaslapā publicētā informācija liecina, ka EURES jeb Eiropas Nodarbinātības dienestu tīklā ietilpst arī Lihtenšteina, Islande, Norvēģija un Šveice.

Parlamentāriete Inese Laizāne (VL-TB/LNNK) teica, ka bukletos par iespējām strādāt ārvalstīs lielāks uzsvars jāliek uz valsts attieksmi ar domu: “Vai Tu zini, cik ļoti svarīgs Tu esi savai valstij?”

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (Vienotība) cita starpā norādīja, ka būtu nepieciešams informēt arī par darba tirgus iespējām Igaunijā, Lietuvā un Polijā, jo pašlaik NVA bukleti izskatās pēc dažu valstu darba tirgus lobēšanas. NVA direktore skaidroja, ka Latvijas iedzīvotāju interese, piemēram, par darba iespējām Lielbritānijā ir daudzkārt lielākas par darba iespējām Baltijas valstīs.

Paziņojumā deputāti norāda, ka plašs klāsts ar Nodarbinātības valsts aģentūras sagatavotiem informatīviem materiāliem par darba iespējām ārvalstīs tika izplatīts 19.Starptautiskajā izglītības izstādē “Skola 2013.” Valsts interesēs ir pēc iespējas mazināt latviešu emigrāciju uz ārvalstīm, veicināt repatriāciju un ierobežot jaunus imigrācijas riskus nākotnē.

“Ir saprotams, ka ekonomiskās krīzes un to sociālo seku apstākļos daudziem tautiešiem darbs ārzemēs bija vienīgā iespēja. Tajā pašā laikā valsts iestādēm būtu jāpauž viennozīmīga attieksme – aicināt tautiešus palikt Latvijā. Pārlieku centīga darba iespēju reklāma ārvalstīs var noskaņot par labu aizbraukšanai arī tos pilsoņus, kuri par šādu lēmumu nav izšķīrušies. Diemžēl daudzi aizbraucēji tēvzemē neatgriežas, kas Latvijas iedzīvotājiem nozīmē mūsu tautsaimniecībā neieguldītu darbu un līdzekļus,” norāda parlamentārieši.

Viņi akcentē, ka valsts uzdevums ir sekmēt tādus sociāli ekonomiskos apstākļus, lai ikvienam pilsonim būtu iespējas pilnvērtīgi dzīvot, attīstīt talantus un strādāt Latvijā. Tikmēr jebkādos apstākļos ikvienai valsts iestādei jāapliecina, ka tautiešu izvēle par labu dzīvei Latvijā ir Latvijas kopējā griba un aicinājums. “Nodarbinātības valsts aģentūru aicinām vairāk popularizēt labās prakses piemērus Latvijā, kā arī informatīvajos bukletos par darba iespējām ārvalstīs uzsvērt arī šādas izvēles negatīvās sekas. Būtiski, lai šādi informatīvie materiāli saturētu aicinājumu izsvērt visas iespējas, kā palikt Latvijā vai atgriezties mājās pie pirmās iespējas, ja šāds risinājums tūlītēji nav atrodams,” pauž deputāti.

Šādu paziņojumu par nevajadzīgu uzskata deputāts Nikolajs Kabanovs (SC), kurš NVA izplatītajos bukletos problēmas nesaskata.

 

Komentāri (162)

Kaspars Špūle 11.04.2013. 09.25

Labklājības ministre (izklausās gluži kā gluži kā no Orvela “1984”!) par savu pienākumu uzskata brīvas darbaspēka kustības nodrošināšanu Eiropas Savienības robežās, bet premjerministrs un daži citi ministri sapņo par Latvijas iedzīvotāju dabūšanu atpakaļ no citām Eiropas Savienības valstīm.
Izskatās, ka dažādu valdības locekļu mērķi ir pilnīgi atšķirīgi.
Kāpēc?

+17
-6
Atbildēt

2

    efeja60 > Kaspars Špūle 11.04.2013. 10.25

    Tāpēc, ka Viņķelei nepietiek pelēkās vielas kapacitātes, lai ieraudzītu visu laukumu, viņa tik atgremo liberastu klišejas un padodas mantkārīgo, pseidoliberālistisko padomnieku, partijas cilvēku manipulācijām. Viņu izmanto, viņa pati to nemaz nenojauš.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > Kaspars Špūle 11.04.2013. 09.45

    Premjera un citu ministru verbalizētie sapņi ir un paliks tikai sapņi (vai melošana visai tautai). Nu neies taču Dombrovskis ar sabiedrotajiem graut valsts budžeta lielāko stuti – ārpus Latvijas strādājošie katru gadu valsts budžetu papildina ar vairākiem simtiem miljonu latu!
    Un Viņķele vienīgi strādā pēc labākās sirdsapziņas:)…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

sanitai19 11.04.2013. 09.05

Dzirdēju šo interviju. Būtu paklusējusi par NA. Ar šo sevi var norakstīt kā politiķi. Norakstīt arī V. Lai viņiem, kā politķiem, skuju taka.

+19
-9
Atbildēt

4

gliters 11.04.2013. 09.15

Kā tad – Viņķeles uzdevums ir atbrīvot Latvijas teritoriju no “aborigēniem”, lai būtu kur izvietot imigrantus no 3. pasaules valstīm, kas Rietumeiropā sāk radīt problēmas, nu tad šī “Karlīņu grāmatiņu” popularizētāja cenšas arī šajā jomā.

+18
-9
Atbildēt

7

    ligakalnina > gliters 11.04.2013. 09.25

    Viņķeles uzdevums ir nodrošināt cilvēkus ar darbu un iztikas līdzekļiem jebkur, ja Latvijā darba nav.
    Laikam, aimirsi, ka mēs esam ES ar brīvu darbaspēka kustību, vispār, tas ir pilnīgi normāli mūsdienu pasaulē, mati ceļas stāvus, kādi uzskati te valda NA piekritēju rindās, kurā gadsimtā jūs esat aizķērušies?
    Gribētos vairāk konkrētības – tiem cilvēkiem, kam Latvijā darbs nav, tātad, tomēr jāpaliek Latvijā, un jātukšo soc. budžets, tas būs “patriotiskāk”, nekā braukt strādāt uz ārzemēm, nodrošināt ģimeni, un, ar savu naudu, “sildīt” Latvijas ekonomiku?

    +5
    -17
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 11.04.2013. 10.58

    Faktus sagrozīt nevajag, aizbraukšana no valsts daudziem ir vienīgā iespēja uz cilvēkiem cienīgu dzīvi, un aizbraucēji sūta naudu savām ģimenēm, un silda ekonomiku.
    Ja kāds nezina – kādreiz no Īrijas arī visu muka cprojām, un kas ir tagad?
    Tāpat notiks arī ar Latviju, tas, ka patreiz daudzi spiesti meklēt darbu citur, nav nekāda traģēdija, bet, zināms periods Latvijas vēsturē.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > gliters 11.04.2013. 12.42

    Nu un ko tu iesaki darīt tiem, kam Latvijā nav darba?
    Jā slikti, protamas, bet, situācija ir tāda, kāda tā ir, Latvija nav vienīgā valsts, no kuras emigrē.
    Var jau vainot valdību, bet, valdība nav visspēcīga, ko viņi var, to dara.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > gliters 11.04.2013. 09.19

    +1
    (citādi nevar pielikt)

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > gliters 11.04.2013. 11.36

    Trāģēdijas, komēdijas un farss protams aizņem laika periodu, nestrīdos. Tikai, ja nebrauc prom ar ģimeni, pastāv liels risks ģimenes pastāvēšanai. Vecmāmiņām atstātie bērni vien cik nospiedumus nākotnē neatstās. Tad nu jau aizvien vairāk “brīvo” ļaužu izvēlas saglabāt ģimeni, nevis sildīt Latvijas ekonomiku. Vienas valsts vēsture nekad nav citas valsts vēsture. Tendences var būt lipīgas tikai sakarā ar līdzīgiem procesiem kaimiņos vienā laika posmā. To var nosaukt par plašāku procesu, plānu vai kaut vai difūziju. Dažādos laika posmos, dažādās vietās, pie citiem faktoriem rezultāti nekad nesakritīs. Var sanākt daudz labāk, vai pēc Merfija likumiem – nekad nav tik sūdīgi, lai nevarētu būt vēl sūdīgāk. Katrā ziņā savādāk, un paralēles šeit neder.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 11.04.2013. 09.35

    Ja Latvijā darba nav, tad kādā sakarā NVA ir jāziņo par vakancēm Latvijas darba tirgū? Sanāk, ka Latvijā tikai priekš latviešiem nav darba, jo Viņķele vēlas latviešus iztirgot kā lētu darba spēku citur?!
    Es nevēlos ne doties ekonomiskajā trimdā, ne redzēt sev apkārt imigrantu pūļus – lai Viņķele un viņas ES bosi iesprauž sev kaut kur to “brīvo darba spēka kustību”! Piegriezies!!!!

    +17
    -8
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > gliters 11.04.2013. 10.17

    Džeri, super – lai sildītu valsts ekonomiku, piedāvā aizbraukt no valsts. Ir dzirdēts par šādu brīvību – senāk, sakarā ar dzimtbūšanas atcelšanu “putna brīvība”, nesen personālizmaksu samazināšanas brīvība – “Nepatīk? Ej!”

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu