Uz frontes līnijas • IR.lv

Uz frontes līnijas

4
Imigrante no Krievijas protestē pie Kipras parlamenta 22.martā. Plakāts trīs valodās pieprasa: «Nekavējoties pārtraukt sarunas ar «troiku».»

Starptautiskie aizdevēji no finansiāla bankrota steidz glābt jau piekto eirozonas valsti – Kipru. Taču šoreiz viņi ir uz ļoti slidenas takas – kā palīdzēt kipriešiem, tajā pašā laikā neapdāvinot krievu oligarhus un blēžus

Advokātam Andrejam Marangam, kas ikdienā brauc ar Porsche, tas bija ļoti nepatīkams svētdienas rīts. Mobilajā tālrunī bija sasūtītas īsziņas par plānu, kas draud iznīcināt gan viņa paša, gan visas Kipras ienesīgo biznesu – čaulas kompāniju veidošanu un finanšu pakalpojumu sniegšanu turīgiem krieviem.

Vīrietis piesteidzās pie datora, lai pārliecinātos, vai ziņas par «plānprātīgo lēmumu» tiešām ir taisnība – ka valdība ir piekritusi uzlikt vienreizēju nodokli jeb principā konfiscēt 9,9% naudas no tiem banku kontiem, kuros ir vairāk par 100 000 eiro (Ls 70 000).

Tā izrādījās taisnība. Lai saņemtu 10 miljardu eiro aizdevumu no tā dēvētās troikas – Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda -, Kipras valdība bija piekritusi pati sagādāt vēl papildu sešus miljardus eiro, apliekot ar nodokli ikvienu bankas kontu. Saskaņā ar sākotnējo plānu no 6,7% naudas būtu jāatvadās arī tiem kontiem, kuros ir mazāk par 100 000 eiro.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu