Pa-pa-pa pārvērtības • IR.lv

Pa-pa-pa pārvērtības

5
Viens no Deivida Bovija 70.gadu skatuves tērpiem, kad viņš iejutās Zigija Stārdasta tēlā — tas bija citplanētietis, kas ieradies uz zemes kā glam rock mūziķis

Izstāde Londonā cenšas palīdzēt izprast vienu no popkultūras lielākajiem hameleoniem Deividu Boviju (66)

Pie pagājušo sestdien atklātās izstādes ieejas karājas neuzkrītoša fotogrāfija. Tajā redzams 16 gadus vecs puisis, kas pasaulē nāca kā Deivids Roberts Džonss. Viņš sēž tumšā uzvalkā, vienu pēdu atspiedis pret krēslu. Priekšā noliktas bungas ar viņa izveidotās grupas The Konrads nosaukumu. Labā roka pietur saksofonu, kreisā liegi pielikta pie paša vaiga. Šķiet, ka viņa sejā apvienojušās divas lietas – atturība un tajā pašā laikā arī uzaicinājums iepazīt viņu vairāk.

Eņģeļa seja, rūpīgi izplānotā poza un skatiens sniedz pirmo priekšstatu par pusaudzi, kas vēlāk izauga par tik daudzveidīgu skatuves mākslinieku, kāds ir Deivids Bovijs. Attēlā jau ir manāms, ka viņš lieliski izprot ķermeņa valodas trikus, paštēla nozīmi izklaides industrijā un zina, cik būtiska ir prasme pievilināt cilvēku uzmanību – šie trīs elementi bija būtiski viņa karjerā, kurā popzvaigzne vienlaikus bija arī performanču mākslinieks (lai gan tolaik šis termins plaši nemaz netika lietots).

Ideja izveidot izstādi par gandrīz 50 gadus ilgo Bovija karjeru ir ļoti ambiciozs mērķis. Vai vispār ir iespējams vienkopus un vispusīgi izstāstīt par personu, kura nemitīgi ir mainījusies un marta sākumā pēc desmit gadu klusēšanas negaidīti pārsteidza ar jauna albuma The Next Day iznākšanu? Kā panākt, lai izstāde nav tikai vecu skaņuplašu vāku, vecu skatuves tērpu, vecu fotogrāfiju un vecu video murskulis? Kā atrādīt to aizrautību, ar kādu Bovijs, gadiem ejot, gan uzsūca sociālos un kultūras jaunumus, gan arī pats bieži vien palīdzēja diktēt modi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu