Naudas nebija. Bija «draivs» • IR.lv

Naudas nebija. Bija «draivs»

5
Kad 2009.gadā sākās krīze, Elīna Dobele domāja — vai tiešām arhitektes profesija viņai sniedz lielāko gandarījumu? Un ķērās pie apaviem...
Anda Burve-Rozīte

Apavu ražotni Zofa arhitekte Elīna Dobele izveidoja lielās krīzes laikā pirms trim gadiem. Atrada sadarbības partnerus gan tālajā Japānā, gan tepat blakus Krievijā, bet tagad met aci uz Ķīnu, Indiju un Brazīliju

Kad pirms pieciem gadiem Elīnas Dobeles galvā dzima ideja par apavu biznesu, viņa nevarēja sūdzēties par labas karjeras vai ienākumu trūkumu – bija 2008.gads, treknie gadi kūsāja, un jaunā, darbīgā arhitekte strādāja pie privātmāju projektiem. Kurpes patika. Kā daudzām sievietēm, tās bija viņas vājība.

2009.gadā šī «vājība» kļuva par Elīnas biznesu. Esmu tāds cilvēks, kam galvenais dzīvē – kaut ko darīt, saka Elīna. «Sapratu, ka vairāk nekā arhitektūra mani interesē mazā dizaina forma, kaut kas dinamiskāks.» Apaviem, tāpat kā arhitektūrai, piemīt gan funkcionalitātes, gan estētiskais aspekts. Darba procesā iesaistīti daudzi cilvēki – vēl viena līdzība. 

2010.gadā Elīna nodibināja uzņēmumu Zofa. 2011.gadā Antonijas ielā atvēra savu mazo ateljē un veikalu. Tas bija pirmais dizaina apavu zīmols Baltijas valstīs. Tapis bez kredītiem. Tapšanas pirmsākumos Zofa piedalījās divos konkursos jaunajiem uzņēmējiem un ieguva nedaudz vairāk nekā 10 tūkstošus latu. Tas līdz ar nelielu pašas iekrājumu bija starta kapitāls, lai nopirktu iekārtas ražošanai un atvērtu veikalu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu