Magņitska nāves izmeklēšana pārtraukta “nozieguma sastāva trūkuma dēļ” • IR.lv

Magņitska nāves izmeklēšana pārtraukta “nozieguma sastāva trūkuma dēļ”

27
Krievijas cietumā nogalinātais jurists Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Fonds “Hermitage Capital”: Krievijas valsts oficiāli nostājusies noziedznieku un slepkavu pusē

Izmeklēšanas komiteja “nozieguma sastāva trūkuma dēļ” izbeigusi jurista un fonda “Hermitage Capital” pārstāvja Sergeja Magņitska nāves izmeklēšanas lietu, kas tika ierosināta 2009.gadā, vēsta Krievijas mediji.

Izmeklētāji secinājuši, ka Magņitskis, kas tika ieslodzīts cietumā un apsūdzēts nodokļu nemaksāšanā, ieslodzījumā miris no daudzajām slimībām, ar kurām jau iepriekš slimojis pats jurists, nevis no spīdzināšanas un fiziskas ietekmēšanas, par ko ir pārliecināta pretējā puse.

“Hermitage Capital” pārstāvis otrdien jau asi nosodījis šo izmeklētāju paziņojumu. “Sergeja Magņitska nāves izmeklēšanas lietas izbeigšana nozieguma sastāva trūkuma dēļ liecina par to, ka Krievijas valsts oficiāli nostājusies noziedznieku un slepkavu pusē,” “gazeta.ru” teicis fonda pārstāvis.

Jau rakstīts, ka britu advokātu firmas “Firestone Duncan” līdzstrādnieks Sergejs Magņitskis, kas sniedza pakalpojumus investīciju fondam “Hermitage Capital” Maskavā, 2008.gadā atklāja vērienīgu krāpniecisku shēmu, ar kuras palīdzību Krievijas iekšlietu sistēmas un nodokļu administrācijas amatpersonas nozaga fondam 230 miljonus ASV dolāru. Magņitski apcietināja, bez tiesas turēja cietumā 11 mēnešus, un 2009.gada 16.novembrī viņš nomira, nesaņēmis nepieciešamo veselības aprūpi. Autopsija uzrādīja, ka neilgi pirms nāves viņš bija smagi piekauts.

Otrdien Krievijas Izmeklēšanas komiteja nāca klajā ar galīgo lēmumu par Magņitska nāves iemesliem. Izmeklētāji secinājuši, ka Magņitska ieslodzīšana dažādos izolatoros nav atšķīrusies no citu apcietināto ieslodzījuma vietām. Turklāt, pēc atzinumā teiktā, uz Magņitski neviens nav izdarījis spiedienu un fiziski iespaidojis vai viņu spīdzinājis.

Tiesu medicīnas eksperti secinājuši, ka Magņitskis miris no “sirds nepietiekamības, smadzeņu nāves, kā arī konstatēti asinsizplūdumi plaušās”, kas radušies tāpēc, ka ieslodzījumā Magņitskim saasinājušās paša slimības – kardiomiopātija un cukura diabēts, kā arī “aktīvs hroniskais hepatīts”. Tā apgalvo Izmeklēšanas komiteja. “Tādējādi izmeklēšanas laikā objektīvu datu par to, ka Sergeja Magņitska nāve iestājusies nozieguma rezultātā, nav,” teikts paziņojumā. 

Magņitska advokāts Dmitrijs Haritonovs paziņojis, ka vēl nav saņēmis dokumentus par lietas izbeigšanu, bet šo izmeklētāju lēmumu uzskata par “kliedzošu”. Viņš norāda, ka tas, kas noticis cietumā ar Magņitski, acīmredzot, nemaz nav īsti izmeklēts. Pēc lēmuma saņemšanas advokāts domās, kā rīkoties tālāk. 

Savukārt “Hermitage Capital” pārstāvis paziņojis, ka izmeklētāju atzinums patiesībā nozīmē arī divu neatkarīgu ekspertīžu secinājumu noliegumu. Proti, Magņitska lietā savus atzinumus jau deva Maskavas sabiedriskās novērošanas komisija un Krievijas prezidenta cilvēktiesību komisija. Tās norādīja uz daudzajiem ieslodzītā tiesību pārkāpumiem, kā arī Magņitska vajātāju koruptīvajiem iemesliem, kas varēja ietekmēt šo izmeklēšanu.

Tikmēr Magņitska māte jau paziņojusi, ka šis izmeklētāju atzinums bijis iepriekš paredzams. “Es neticu, ka šodien Krievijā var panākt patiesības noskaidrošanu, jo kādam ir izdevīgi to slēpt un vadīt šos procesus,” mātes teikto citē fonds “Hermitage”.

Jau rakstīts, ka tagad mirušais advokāts pats tiek tiesāts Tveras tiesā, kuras nākamā sēde nozīmēta 22.martā. Magņitskis tiek turēts aizdomās, ka palīdzējis investīciju fonda “Hermitage Capital Management” vadītājam Viljamam Brauderam izvairīties no nodokļu nomaksas.

 

Komentāri (27)

ligakalnina 20.03.2013. 09.32

http://www.novayagazeta.ru/columns/57277.html – ja kādu intersē, kāpēc to visu vajag, te ir viss sīkumos.

0
0
Atbildēt

0

inesite15 19.03.2013. 16.05

“. “Es neticu, ka šodien Krievijā var panākt patiesības noskaidrošanu, jo kādam ir izdevīgi to slēpt un vadīt šos procesus,” ”

– Nu ?!?
Un ?
Tur, ko, mazi bērni piedalījās ?
Kāds nesaprata spēles noteikumus ?

Varētu padomāt, ka nekrievijā milzīgi kāds ko saprot.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu