FOTO: Greznā ceremonijā Vatikānā inaugurē pāvestu Francisku • IR.lv

FOTO: Greznā ceremonijā Vatikānā inaugurē pāvestu Francisku

35
Pāvests Francisks inaugurācijas ceremonijā. Foto: AFP/LETA

 

Romas katoļu baznīcas jaunais pāvests Francisks krāšņā inaugurācijas ceremonijā Vatikānā Svētā Pētera laukumā otrdien saņēmis pāvesta varas simbolus – mantiju un “zvejnieka gredzenu” – , ar to oficiāli sākot savu valdīšanu apustuliskajā tronī kā 266.pāvests.

Vēl pirms inaugurācijas mises Francisks, šķērsojot Svētā Pētera laukumu, sveica svētceļnieku tūkstošus, kas viņu sumināja ar saucieniem “Lai dzīvo pāvests!” un vicināja karogus, ziņo LETA/AFP.

Tad viņš devās Svētā Pētera bazilikā, kur apģērba pāvesta amata tērpu. Viens no pirmajiem viņa pienākumiem bija doties uz apustuļa Pētera kapu un godināt to.

Francisks saņēma mantiju, kas, simbolizējot pāvesta gana misiju, darināta no aitas vilnas. Viņš arī saņēma “zvejnieka gredzenu”, uz kura attēlots apustulis Pēteris ar atslēgām.

Pāvests pieņēma kardinālu paklausības apliecinājumus, un tad oficiāli sākās inaugurācijas mise.

Sprediķi jaunais pāvests sāka, pievēršoties Jaunavas Marijas dzīvesbiedram Svētajam Jāzepam un viņa aizstāvja lomai – Marijas, Jēzus un baznīcas.

Pāvests šo tēmu izvērsa plašāk, atgādinot par viduslaiku svēto, kura vārdu viņš sev ir izvēlējies, – Asīzes Francisku -, sakot, ka būt par aizstāvi nav tikai kristieša uzdevums vien. “Tas nozīmē aizstāvēt visu radību, radītās pasaules skaistumu. Tas nozīmē cienīt katru Dieva radību un cienīt vidi, kurā mēs dzīvojam.”

“Tas nozīmē aizstāvēt cilvēkus, izrādīt mīlošas rūpes katram cilvēkam, īpaši bērniem, vecākajiem, trūcīgajiem, tiem, kas bieži vien ir pēdējie, par kuriem mēs domājam.” “Aizsargāt radību, aizsargāt katru vīrieti un katru sievieti, raudzīties uz viņiem ar sirsnību un mīlestību nozīmē pavērt cerību apvāršņus,” sacīja Francisks.

Sprediķī, kurā bija jūtamas spēcīgas Asīzes Franciska ietekmes, pāvests mudināja pasaules ekonomiskos un politiskos līderus “neļaut posta un nāves zīmēm pavadīt pasaules virzīšanos uz priekšu”.

Svēto vakarēdienu ticīgo tūkstošiem Svētā Pētera laukumā izdalīja 500 priesteri.

Pāvesta inaugurācijas ceremonijā piedalījās 132 valstu delegācijas, arī Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Jauno pāvestu Svētā Pētera laukumā sveica teju 200 000 svētceļnieku.

Augsto viesu vidū bija arī ASV viceprezidents Džo Baidens un pareizticīgo baznīcas garīgais līderis Konstantinopoles patriarhs Bartolomejs. Viņš ir pirmais pareizticīgo patriarhs, kurš piedalās pāvesta inaugurācijas misē kopš Lielās Shizmas – pirms vairāk nekā 1000 gadiem notikušās kristietības sašķelšanās Rietumu un Austrumu baznīcā, raksta LETA.

Pāvesta Franciska inaugurācijas dievkalpojumā teikto uzrunu latviešu valodā, ko tulkojis priesteris Mihails Volohovs, lasiet šeit.

(papildināta visa ziņa)

 

 

Komentāri (35)

egils_krastins 19.03.2013. 12.51

Cien.IR!
Ziņā nav neviena vārda par to, ko Francisks teica savā uzrunā. Patiesībā teiktā vēsts ir svarīga, nevis ceremonija.
Nu profesionāļi….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu