Sapnis par eiro 2015 • IR.lv

Sapnis par eiro 2015

3
Lietuvas pašreizējā premjera sociāldemokrāta Aļģirda Butkeviča pirmsvēlēšanu plakāts ar devīzi

Lietuvas valdība ir ķērusies pie viena no riskantākajiem deklarētajiem mērķiem – 2015.gadā ieviest eiro. Tauta par to gan sajūsmu neizrāda

Tāpat kā visas pārējās jaunās sociāldemokrātu valdības lielās ieceres, arī eiro ieviešana sākas ar darba grupu izveidi. Šoreiz tādas iecerētas veselas septiņas! Finanšu ministrs vadīs grupu, kas koordinēs eiro ieviešanas darbus, ekonomikas ministrs – uzņēmējdarbības vides monitoringu, sociālo lietu ministrs – patērētāju tiesību aizsardzības grupu, tieslietu ministrs – darbu pie juridiskajiem jautājumiem. Vēl trīs darba grupas izveidos Lietuvas Banka: sabiedrības informēšanai, skaidras naudas maiņai un trešo, kas vēros Lietuvas atbilstību Māstrihtas kritērijiem. Taps jauns nacionālais eiro ieviešanas plāns un komunikācijas stratēģija.

Atceroties 2007.gada neveiksmi, kad inflācijas rādītāji tikai par dažām procenta desmitdaļām pārsniedza Māstrihtas kritērijus un kļuva par formālu iemeslu apturēt Lietuvas iekļaušanos eirozonā, šoreiz valdība ir nolēmusi nodrošināties pret nejaušībām.

Cenu stabilitāte ir tas kritērijs, kas arī tagad Lietuvai rada vislielākos riskus. Nosacījumi paredz, ka gada vidējā inflācija nedrīkst vairāk kā par 1,5% pārsniegt vidējos rādītājus trīs dalībvalstīs ar zemāko inflācijas līmeni. Turklāt minēts, ka šādai cenu stabilitātei ir jābūt ilgtspējīgai. Citiem vārdiem – pat ja valdība pusgadu no vietas ar mākslīgiem līdzekļiem censtos apturēt noteiktu pakalpojumu vai preču cenu kāpumu, ES institūcijas var secināt, ka nākotnē ir gaidāms straujāks inflācijas pieaugums un tāpēc Lietuva kā eirozonas kandidāte nav uzticama. Tieši tāds secinājums pirms 2007.gada bija liktenīgs Lietuvai. Šoreiz šķiet, ka valdība varētu būt gatava lēmumiem, ar kuriem administratīvi iespējams cenas samazināt. «Pastāv taču valsts regulējamu cenu grupa, piemēram, enerģētikā. Turklāt cenas iespējams kontrolēt arī ar nodokļu palīdzību, piemēram, PVN,» atgādina Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta profesors Jons Čičinsks.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu