Miljonu mednieki • IR.lv

Miljonu mednieki

9
Ferma Väätsa Agro jau tagad ir lielākā Igaunijā, taču dāņu investors to plāno palielināt piecas reizes.

Investoru pieplūdums ir viens no burkāniem, ko sola eiro piekritēji, bet – cik brangs tas izrādījies Igaunijā?

Piensaimniecības ferma Väätsa Agro ir lielākā Igaunijā. Pirms gada to iegādājās ārzemju investori, kas izvirzījuši ļoti ambiciozu mērķi – izveidot vislielāko piensaimniecību visā Eiropas Savienībā. Šis ir tikai viens no jaunākajiem vērienīgiem investīciju projektiem, ko ieguvuši ziemeļu kaimiņi kopš iekļaušanās eirozonā 2011.gada 1.janvārī. Ārzemnieku nauda turpina ieplūst. Taču gan uzņēmēji, gan ekonomikas eksperti ir pārliecināti, ka šajā plūsmā noteicošā loma ir ne tik daudz valūtai, cik Igaunijas tautsaimniecības izaugsmei, kas ir starp ņiprākajām Eiropā.

Piena upes, mežu krasti

Igaunijas viducī, tieši pusceļā starp Tallinu un Tartu, piensaimniecība Väätsa Agro apkopj vairāk nekā četrus tūkstošus hektāru zemes un gadā no teju 1700 govīm izslauc ap 14 miljoniem litru piena. Jaunais fermu īpašnieks kopš pērnā gada aprīļa ir liels ārvalstu investors – Dānijā bāzētais un Stokholmas biržā kotētais lauksaimniecības koncerns Trigon Agri, kas plaši izvērsis savu darbību arī Krievijā un Ukrainā. Trigon grupa, kurā lauksaimniecības kompānija ir tikai viens no atzariem, pieskaitāma pie lielākajiem investīciju uzņēmumiem, kas fokusējies uz tirgiem ar strauju attīstības potenciālu. Tagad viņi metuši aci uz Igauniju.

Investīciju baņķieris Joakims Heleniuss, Trigon Capital īpašnieks, neslēpj lielos plānus attiecībā uz savu jaunieguvumu. Lopu skaitu viņš šeit vēlas palielināt līdz 8000, no kuriem puse būtu slaucamas govis, bet pārējie jaunlopi. Būs nepieciešams arī vairāk zemes, jo viņa mērķis ir panākt, ka piena ferma spēj pabarot lopus ar pašu laukos novākto ražu. Plāns ir dārgs – turpmākajos piecos gados attīstībā būtu jāiegulda aptuveni 20 miljoni eiro. Tas ir papildus 7,3 miljoniem, kurus kompānijai jau izmaksājusi piensaimniecības iegādei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu