Latvijas veikumu Eiropas ārpolitikā vērtē ar atzīmi "slaists" • IR.lv

Latvijas veikumu Eiropas ārpolitikā vērtē ar atzīmi “slaists”

20
Vaira Vīķe-Freiberga un citi ārpolitikas eksperti pētījuma prezentācijā. Foto: Kaspars Krafts, F64

Pētījuma autori tikai vienā no 5 kategorijām mūsu valsti atzīst par ”līderi”

Latvijas veikums Eiropas ārpolitikā pagājušajā gadā piecās kategorijās vērtējams ar atzīmi “slaists” un tikai vienā – ar atzīmi “līderis”, liecina šodien Rīgā prezentētais Eiropas Ārlietu padomes pētījums “Eiropas ārpolitikas vērtējums 2013”. Aģentūra LETA ziņo, ka pētījumur gatavojuši vairāki desmiti ekspertu.

Tajā pēc dažādiem kritērijiem novērtēta Eiropas dalībvalstu ārpolitika. Dalībvalstis dažādos aktuālos Eiropas ārpolitikas dienas kārtības jautājumos iedalītas trīs kategorijās – “līderi”, “atbalstītāji” vai “slaisti”.

Latvija piecos jautājumos nodēvēta par “slaistu” un vienā par “līderi”. Par ”slaistiem” pētījumā tiek dēvētas valstis, kuras nespēj atbalstīt Eiropas politiku vai pat traucē tās īstenošanu. Visbiežāk atzīmi “slaists” pētījumā izpelnījusies Grieķija, Latvija, Rumānija un Spānija.

Latvija šogad par “slaistu” atzīta piecās kategorijās – Eiropas stratēģiskā dialoga ar Ķīnu uzlabošanā, cilvēktiesību ievērošanas Ķīnā veicināšanā, kopīgajos aizsardzības projektos NATO vai kopīgajā drošības un aizsardzības politikā, lai ierobežotu tēriņu mazināšanas ietekmi, spiediena veikšanā uz Baltkrieviju, lai panāktu tās politikas liberalizāciju, kā arī kopīgas nostājas atbalstīšanā produktu marķēšanā. Savukārt “līdera” titulu Latvija izpelnījusies ar atbalstu vīzu režīma liberalizācijai ar Krieviju, Ukrainu un Moldovu.

Pērn līdzīgā pētījumā Latvija par “slaistu” tika nodēvēta četros jautājumos un nevienā nebija “līdere”. Arī šogad mūsu valsts saglabājusi Baltijas ”slaistu” galvaspilsētas titulu, jo Lietuva, lai arī līdzīgi kā Latvija par “līderi” atzīta tikai vienu reizi, tomēr “slaista” atzīmi izpelnījusies vien četrās kategorijās. Savukārt Baltijas valstīm visbiežāk jeb četros jautājumos par “līderi” atzīta Igaunija, kura par Eiropas ārpolitikas “slaistu” nodēvēta divas reizes.

Kopumā pētījumā kā Eiropas ārpolitikas “līderi” 2012.gadā visbiežāk minēta Vācija, Francija un Lielbritānija. Pērn mazāk bijusi vērojama Vācijas un Francijas dueta līderība. Toties Lielbritānija, kurā aktualizējusies diskusija par dalību blokā, neskatoties uz publiskiem paziņojumiem, joprojām bijusi aktīva ES dalībvalsts. Turklāt šogad “lielais trijnieks” atstājis plašāku darbības lauku arī mazajām dalībvalstīm, sacīja Eiropas Ārlietu padomes politikas analītiķe Sūzija Denisone.

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura arī ir Eiropas Ārlietu padomes locekle, pauda gandarījumu, ka šī pētījuma veikšana jau kļuvusi par tradīciju, jo ir būtiski novērtēt Eiropas vietu pasaules politisko varu vidū.

Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andrejs Pildegovičs, komentējot pētījuma secinājumus, nevarēja piekrist Latvijas ārpolitikai sniegtajam vērtējumam. Piemēram, pētījumā liela vērība pievērsta politikai pret Ziemeļāfrikas valstīm, vērtējot vienu valsti pēc otras, bet apdalīta ir dalībvalstu politika pret Centrālāziju, kas ir mūsu valsts uzmanības centrā. Tāpat Pildegovičs norādīja, ka diskutabli ir piešķirt Latvijai ”slaista” atzīmi tās politikā pret Baltkrieviju. Diskusiju par pētījuma metodoloģiju izvērsa arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas docents Toms Rostoks, tostarp rosinot diskusiju par “slaista” definīciju.

“Trešo gadu pēc kārtas Eiropas līderi turpināja veltīt vairāk laika, uztraucoties par Eiropas finansiālo veselību, nevis ģeopolitisko lomu. Eiropas tēls un maigā vara turpināja noplukt visapkārt pasaulē, kamēr izdevumi aizsardzībai un starptautiskajām lietām turpināja samazināties. Bet Eiropas ārpolitika 2012.gadā netika izārdīta,” secināts pētījumā, skaidrojot, ka ES izdevies saglabāt diplomātiskā kopuma būtību caur Eiropas Ārējās darbības dienestu, kurš, lai arī neeksistēja pirms pāris gadiem, turpināja attīstīties un konsolidēt savu lomu. Iepriekšējie divi līdzīga veida pētījumi par Eiropas ārpolitiku bija visai pesimistiski, taču 2013.gada ziņojuma vēstījums ir optimistiskāks, atzina vairāki pētījuma prezentācijas dalībnieki.

Šis ir jau trešais pētījums, kura mērķis ir sniegt novērtējumu ES ārējām attiecībām un atsevišķu valstu ieguldījumam kopīgas ārpolitikas veidošanā. Diskusiju par pētījumu Latvijā organizē Eiropas Ārlietu padome, Latvijas Politologu biedrība, “Sorosa fonds – Latvija” un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Komentāri (20)

mariterage 15.03.2013. 23.07

Vai šai gadījumā tā vienīgā kategorija kurā Latvija ir nosaukta par “līderi” nav vēl lielāka neveiksme kā pārējās, kur negatīvs vērtējums…?

+8
0
Atbildēt

2

    kristaps_drone > mariterage 18.03.2013. 11.03

    Tā ir nevis neveiksme, bet valsts nodevība!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > mariterage 16.03.2013. 06.30

    Attiecigajā jomā Latviju par lideri var nosaukt vienīgi čomu grupa ar diplomātu korpusam raksurīgo humora un ironijas izjūtu = izsmieklu.

    Attieksmē pret Briseli pietrūkst vērtējuma “rāpulis”, pret NATO sadarbības partneriem = “nekaunīgs ubags”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 15.03.2013. 21.17

Nasing spešal!
Latvijas ārpolitikai gan politikā gan ekonomikā attiecībā uz trešām valstīm ir jābūt pilnībā deleģētai ES, lai nebūtu, ka viens kuces bērns aizbrauc uz Maskavu un sola bezvīzu režīmu, jeb cits lepojas ka ar pamatīgāko dempingošanu tranzītā, kas novesta gandrīz līdz pašizmaksai, izdevies sačakarēt biznesu lietuviešiem, igauņiem un somiem.

+6
0
Atbildēt

0

reksa 15.03.2013. 19.51

Pēc šādiem rezultātiem Ārlietu ministrs nekavējoties būtu jāatlaiž.

+5
-3
Atbildēt

1

    Ainārs > reksa 18.03.2013. 15.39

    Protams! Un par nākamo ārlietu ministru jāieceļ Aldis!

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu