Līgumu par augstskolu akreditāciju cer parakstīt piektdien • IR.lv

Līgumu par augstskolu akreditāciju cer parakstīt piektdien

9
Roberts Ķīlis otrdien preses konferencē valdības namā. Foto: Evija Trifanova, LETA
Dairis Anučins

Pretrunīgi vērtēto AIP augstskolu izvērtējumu IZM piedāvā daļēji izmantot augstskolu akreditācijai

Augstākās izglītības padomes (AIP) veiktā augstākās izglītības studiju programmu izvērtējuma rezultātus varētu daļēji izmantot studiju virzienu akreditācijā, kritiski izvērtējot AIP novērtējumus un pieprasot papildu informāciju no augstskolām, otrdien pavēstīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Līgumu par akreditācijas sākšanu varētu noslēgt piektdien.

AIP īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai” rezultāti tiks daļēji izmantoti akreditācijas procesā. To otrdien atbalstīja valdība, kas uzklausīja un atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvāto rīcības scenāriju.

Sarunā ar žurnālistiem pirms valdības sēdes Ķīlis norādīja, ka auditorfirmas “Deloitte Latvia” secinājumi par AIP izvērtējuma nepilnībām un iespējamiem pārkāpumiem vērtēšanas procesā ir „diezgan nopietni”.

„No auditorfirmas ieguvām vērtējumu, no kura var secināt, ka, izmantojot augstskolu vērtējuma rezultātus augstkolu akreditācijai, tiem ir jāpievērš nopietna uzmanība un tie ir nopietni jāpārvērtē, jo pamats, uz kā veidot akreditāciju, ir nopietni apšaubīts,” teica Ķīlis.

Ķīlis uzskata, ka, ņemot vērā auditorfirmas kritisko atzinumu, nav pieļaujams, ka akreditācijas procesā nekritiski tiek izmantoti rezultāti no būtiski apšaubīta vērtējuma, tomēr Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) kā piemērotāko risinājumu turpmākajai augstskolu akreditācijai redz iespēju daļēji izmantot AIP studiju programmu vērtējumu.

Februāra sākumā atklātā konkursā par institūciju, kas IZM deleģējumā organizēs augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu, izraudzīta Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra ASIIN.

Deleģējuma līgums ar aģentūru pagaidām nav parakstīts. Ķīlis sacīja, ka līgums varētu tikt parakstīts piektdien, ja līdz tam pilnībā izdosies pabeigt akreditācijas metodiku izstrādi, vienoties par finansējuma sadali akreditācijas komisijai, un valdība akceptēs IZM priekšlikumu. Ķīlis arī uzsvēra, ka pašlaik nav paredzēts mainīt akreditācijai atvēlēto budžetu 151 000 latu apmērā.

IZM piedāvā nodrošināt, ka AIP projekta iegūtos rezultātus studiju virzienu akreditācijas vajadzībām Studiju akreditācijas komisija izmanto, “atbilstoši izvērtējot un nepieciešamības gadījumā pieprasot papildu informāciju no augstskolām vai koledžām”.

„Šāds lēmums paredz to, ka Vācijas akreditācijas aģentūrai ASIIN nebūs nekritiski jāpieņem apšaubīta projekta rezultāti un tā varēs nodrošināt akreditācijas procesu, kas ir atbilstošs starptautiski atzītiem kvalitātes kritērijiem,” uzskata Ķīlis.

Ķīlis norādīja, ka IZM, vērtējot iespējas izmantot vai neizmantot AIP studiju programmu novērtējumu, apsvērusi iespēju arī pilnībā no tā atteikties, tomēr pieņemts lēmums par labu daļējai atzinuma izmantošanai.

Ja tiks izvēlēts ministrijas piedāvātais variants par daļēju projekta rezultātu izmantošanu, tad galvenie riski būs tie, ka paildzinās akreditācijas procesam nepieciešamais laiks, iespējami papildu izdevumi akreditācijas procesā, kas gan vēl tiek vērtēti. Var būt nepieciešami arī grozījumi Augstskolu likuma pārejas noteikumos par akreditācijas termiņa pagarināšanu, vēsta aģentūra LETA.

IZM sagatavotajā informatīvajā ziņojumā piedāvā trīs iespējamos risinājumus turpmākai AIP izvērtējuma pielietošanai augstskolu un koledžu akreditācijā. Pirmais varitans paredz veikt akreditācijas procesu, pilnībā ņemot vērā AIP sniegto studiju programmu izvērtējumu.

Otrais paredz izmantot AIP izvērtējumu daļēji, pārvērtējot rezultātus un pieprasot papildu informāciju no augstskolām, ko pašlaik IZM uzskata par labāko risinājumu.

Savukārt trešais variants paredz pilnībā atteikties no AIP sniegtā izvērtējuma akreditācijas procesa veikšanai.

 

Komentāri (9)

Bulkujānis www.lasma 12.03.2013. 18.57

Vispār jau dīvaini: šaura specializācija uz eksaktajām zinātnēm ir ielikta pat aģentūras nosaukumā, no kura vācu varianta

“Akkreditierungsagentur für Studiengänge der Ingenieurwissenschaften, der Informatik, der Naturwissenschaften und der Mathematik e.V.”

– nāk arī ASIIN saīsinājums. Ja aģentūra ar šādu nosaukumu sāk vērtēt Konservatoriju vai Mākslas akadēmiju… tas jau izklausās pēc anekdotes sākuma… Par eksaktajām – OK, izskatās, ka aģentūra ir pietiekami autoritatīva, nevis kāds kabatas kantoris. Bet vai tad obligāti viss jāizvērtē vienai? Kas, piemēram, Vācijā izvērtē mākslas augstskolas? Ja reiz palaižamies uz vāciešiem, kāpēc šo daļu nevar vērtēt kāda viņu aģentūra, kurai šajā jomā ir vismaz kaut kāda, no nulles atšķirīga reputācija?

0
0
Atbildēt

0

anesteeziste 12.03.2013. 16.41

Nez kā ASIIN, kas ir aģentūra specializējusies inženierzinātņu, dabaszinātņu un matemātikas programmu akreditācijā, spēs kvalitatīvi izvērtēt pārējās programmas? http://www.asiin-ev.de/pages/en/asiin-e.-v.php

+1
-1
Atbildēt

3

    Una Grinberga > anesteeziste 12.03.2013. 17.46

    @CEN
    Akreditācija nav izvērtēšana.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Linda > anesteeziste 25.04.2013. 19.50

    Akreditacija ir izvērtēšana

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anesteeziste > anesteeziste 12.03.2013. 18.04

    Ok, bet tas nemaina faktu, ka ASIIN ir specializējusies tikai noteiktā lauciņā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu