Straujuma pieļauj pārmaiņas PVD vadībā zirga gaļas skandāla dēļ • IR.lv

Straujuma pieļauj pārmaiņas PVD vadībā zirga gaļas skandāla dēļ

20
Zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64.

Dienesta vadītājs Balodis, visticamāk, amatu saglabāšot

Saistībā ar zirga gaļas skandālu drīzumā varētu notikt pārmaiņas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadībā, paziņojusi zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Viņa biznesa portālam nozare.lv gan paudusi, ka dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis, visticamāk, paliks savā amatā.

“Esam izvērtējuši, kas notiek PVD saistībā ar zirga gaļas skandālu. Tā nav tikai Latvijas problēma, bet gan visas Eiropas jautājums, jo atklāj nepietiekamu kontroli pārtikas produkcijas izsekojamībā,” sacīja Straujuma.

“Tas nenozīmē, ka būtu jāaiziet PVD ģenerāldirektoram. Tomēr zināmas pārmaiņas un rotācijas PVD vadībā acīmredzot notiks,” atzina ministre.

Viņa gan norādīja, ka PVD darot visu, lai kontrolētu zirga un liellopu gaļas izsekojamību kautuvēs. “Tas, ko PVD dara kautuvē, – uzspiež zīmogu, ka attiecīgā gaļa ir liellops vai zirgs. Jautājums ir, kas notiek tālāk ar pavadzīmēm un cik lielā mērā savu izejvielu pārbauda pats ražotājs,” sacīja Straujuma.

Kā ziņots, pārbaudēs konstatēts, ka zirga gaļu, nenorādot to marķējumā, ražošanā izmantojuši trīs Latvijas ražotāji. SIA “Forevers” desmit produktu pāraugos, pārsvarā desās, tika konstatēts zirga DNS. SIA “Kuršu zeme” divos produktu veidos – liellopu gaļas konservos “Nostaļģija” un “Militārā kvalitāte” – zirga gaļas klātbūtni konstatēja Vācijas un Lietuvas pārtikas apriti uzraugošās iestādes. SIA “Rēzeknes gaļas kombināts” ražotajos liellopu gaļas konservos “Tūristu brokastis” zirga gaļas klātbūtni konstatēja Lietuvas atbildīgais dienests.

Kā vēstīts, pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu. Patlaban Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir sākta resoriskā pārbaude. Atkarībā no šīs pārbaudes rezultāta tiks lemts par kriminālprocesa sākšanu. Tas notiks, ja pārbaudē konstatēs noziedzīgu nodarījumu, aģentūrai LETA paskaidroja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse.

Komentāri (20)

andrejs_murnieks 08.03.2013. 15.48

Centrāltirgus ir PVD spogulis un tas parāda, ka šis dienests strādā ļoti, ļoti vāji. Man pat ir aizdomas ka lielie produktu “pārpircēji”, kuri pēc tam tos tur tirgo, ir nopirkuši visu to PVD. Kā zivju nodaļa tirgoja vecas, ar kūpināšanu “pārkrāsotas”, vai citādi “uzlabotas zivis, tā tirgo, kā piena nodaļā tirgojās ar ķīmiski “uzlabotiem” produktiem, tā arī tirgojas, jo arī CT vadība ir ieinteresēta lai tirgū tirgotos šie “pārpircēji”, jeb savējie, kuri prot savlaicīgi arī “padalīties ienākumos”. Bet īstie laucinieki tur tiek visiem līdzekļiem diskriminēti, lai tie savu atvesto preci pārdotu pārpircējiem “uzlabošanai”, viņiem pašiem tur nav vietas. Viņi taču nedrīkst sastādīt konkurenci šiem “pārpircēju” blēžiem un graut viņu “biznesu” ar tiešām labām precēm tieši no mājām. Pie kam CT “pārpircēji” šo ķīmiju produktiem pievieno “uz aci”, noteicējs ir tikai produkta garša, lai tā nemainītos. PVD jau nekur ķīmiskās analīzes netaisa, tikai paskatās pavadzīmes un sertifikātus. Viņi taču neies ķēpāties ar analīzēm, viņi tāpat ir gudri, ka jau visi “noteicēji”. Brīnums ka no šiem produktiem vēl neviens nav nomiris? Bet varbūt arī ir nomiruši daudzi, tikai kas to zina un kam tas interesē? Ne jau cilvēka veselība Latvijā ir galvenais, bet gan “biznesmeņu” un blēžu labklājība. Iekrīt jau tikai tie, kuri neprot padalīties ienākumos ar citiem atbildīgajiem.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 09.03.2013. 11.40

straujuma un kilis pret vetru..nu i uzvardi ir.lv virsrakstos uzkarusies brivdienaas..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu