Ķīlis pret Vētru vēršas ar iesniegumu prokuratūrā • IR.lv

Ķīlis pret Vētru vēršas ar iesniegumu prokuratūrā

88
Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Foto: Edijs Pālens, LETA.

Ministrs lūdz pārbaudīt auditā konstatētos faktus par augstskolu studiju vērtējumu

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis šodien nosūtījis prokuratūrai lūgumu pārbaudīt Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētāja Jāņa Vētras rīcību augstskolu studiju programmu vērtēšanas projektā, vēsta aģentūra LETA. Lēmums pieņemts pēc juridiskas analīzes par SIA “Deloitte Latvia” audita ziņojumā konstatētajiem faktiem par studiju programmu vērtēšanu, pavēstījis ministra padomnieks Reinis Tukišs.

Ministrs informējis prokuratūru, ka projekta tiesiskai īstenošanai, kas atbilst normatīvajiem aktiem, ir izšķirīga nozīme turpmākajā studiju virzienu akreditācijas procesā, proti, tieši balstoties uz projekta rezultātiem notiek turpmāka akreditācija, kā tas noteikts Ministru kabineta noteikumos. Tukišs norāda, ka tādējādi ministrijai nav tiesiska pamata pieņemt lēmumus, pamatojoties uz projekta rezultātiem, kas, iespējams, tapuši prettiesiskas rīcības rezultātā.

Ķīlis norāda, ka pārkāpumu vai aizdomu par iespējamu krāpšanu gadījumā Eiropas Komisija jāinformē saskaņā ar ziņošanas procedūru. Kā pārkāpums uzskatāms jebkurš Eiropas Kopienas tiesību noteikumu pārkāpums, kas izriet no uzņēmēja rīcības vai neizdarības, kuras rezultātā tiek nodarīts vai varētu tikt nodarīts kaitējums Kopienu vispārējam budžetam, iekļaujot Kopienas budžetā nepamatotus izdevumus. Neatkarīgi no tā, vai pārkāpums ir netīšs vai tīšs (krāpšana), ar to saistītie izdevumi jāizslēdz no Kopienu budžeta līdzfinansējuma.

Tukišs norāda, ka attiecībā uz izdevumiem krāpšana ir definēta kā jebkāda darbība vai bezdarbība ar iepriekšēju nodomu, kura ir saistīta ar viltotu, kļūdainu vai nepilnīgu pārskatu vai dokumentu lietošanu vai uzrādīšanu, kuru rezultāts ir Eiropas Kopienu budžetu līdzekļu piesavināšanās vai nelikumīga paturēšana, informācijas noklusēšanu, pārkāpjot konkrētas saistības, ar tādu pašu rezultātu, kā arī šādu līdzekļu izlietošanu citiem mērķiem, nekā tie sākotnēji tika piešķirti.

Kā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” sacīja Ķīlis, radušās aizdomas, vai AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra ir pārkāpis savas amatpersonas pilnvaras, noslēdzot darba līgumus ar ekspertiem pirms AIP lēmuma personu apstiprināt par ekspertu, kā to paredz nolikums. Vētra taisnojās, ka tāda situācija izveidojusies vien ar dažiem ekspertiem, kurus strauji nācies nomainīt. Vētra norādīja, ka šie eksperti bez darba līguma nevarēja sākt darbu, taču sākotnēji notika saskaņošana, un viņi par ekspertiem tika apstiprināti arī AIP sēdē. Viņš solīja, ka tiesībsargājošajām iestādēm varēs parādīt nosacījumu, ka elektroniskā saskaņošana ir viena no iespējamām metodēm.

Ķīlis arī sarunās vērsa uzmanību uz konstatēto faktu, ka daļa ekspertu parakstījušies uz tukšām lapām, turklāt vairākiem ekspertiem radies interešu konflikts ar vērtējamām augstskolām.

IZM Iekšējā audita nodaļa turpina darbu pie projekta uzraudzības procesā iesaistīto amatpersonu atbildības vērtēšanas un iesniegs ziņojumu līdz 22.martam.

Savukārt Ģenerālprokuratūra atteikusi ierosināt kriminālprocesu pēc AIP iesnieguma, kurā apšaubīta IZM darbības likumība, slēdzot līgumu par augstākās izglītības vērtējuma izpēti ar auditorfirmu ”Deloitte Latvia”.

Komentāri (88)

ligakalnina 08.03.2013. 22.05

Ķīlim atradās drosme pieķerties “AI biznesam”, kur daudzi miljoni valsts naudas tiek pārpumpēti nevērtīgu diplomu ražošanai, uzturot veselu baru liekēžu un “augstskolas” vairāk, nekā visā Lielbritānijā.
Pilnīgi dabiski, ka Kiļi centīsies nomelnot un iznīcināt visi, kas iesaistīti šai biznesā, konkurence tiem nozīmē bojāejeju.
Un, ja šeit nebūtu Latvija ar savu “izcilo” tiesu sistēmu un likumdošanu, un V un NA vēlētos nevis reitingus, bet reālas pārmaiņas, Vētram un AIP būtu jāatrodas zem paraksta par dzīvesvietas nemainīšanu, normālās valstīs tāda līmeņa krāpšanās, kas skar visas sab. interses, un degradē visu AI sistēmu, ir nopietns pārkāums.

+29
-11
Atbildēt

7

    janis17 > ligakalnina 09.03.2013. 11.19

    Vai tā nav vāji maskēta acu aizmālēšana, lai :
    1. nerisinātu reālas izglītības problēmas, kā divas paralēlas plūsmas un skolnieku pārslogošanu ar reālu sviestu?
    2. ievazāt krievu valodu, kā otru valsts valodu augstākajā izglītībā?

    kurš ir pasūtītājs?

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > ligakalnina 09.03.2013. 18.04

    Ķencis&Pāvuls
    Kā teiktu dzēris, esi īsts vīrs, atzīsti, ka esi mūsējais – gejs.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 09.03.2013. 12.35

    Dzeri – AI tā nebūt nav aktuālākā un nebūt nav dārgākā problēma.
    Dzeri, kā tad tu izskaidrosi to krievu valodas likumprojektu, kas virzīts valsts sekretāru sanāksmei? Man vienalga – tas ir stulbums, vai maskavas roka – tas jebkurā gadījumā ir ĀRPRĀTS.
    Vismaz pasaki savu attieksmi TIEŠI pret šo likumprojektu – tu arī to atbalsti???

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.03.2013. 14.16

    Var jau būt, es to kaut kur izlasīju, bet, pārbaudījis neesmu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    vegan > ligakalnina 09.03.2013. 13.45

    Dzeri, lai gan par pārējo piekrītu, vajag pārbaudīt savus faktus — Latvijā nebūt nav vairāk universitāšu nekā Lielbritānijā.

    To tur ir vairāk nekā 100 — un tas neskaitot vēl apmēram tikpat daudz augstākās izglītības koledžas.

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_universities_in_England

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 09.03.2013. 17.23

    Meklēt visur Maskavas roku, tā nav paranoja. Tas ir veids kā izslēgt vai nobloķēt jebkuru domāšanu, jo pārējais it kā paliek nesvarīgi. Paradoksāli, bet mūsu patiesu neatkarību no Maskavas veicina tieši droša un par sevi pārliecināta domāšana un mūsu spēja atbalstīt politiķus kuriem ir drosme pēc būtības mainīt nefunkcionējošas, vecās andru-aivaru attiecības balstītas sistēmas.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.03.2013. 11.32

    Pagaidām vēl nekāda krievu valoda nekur nav ievazāta, tas viss baumu līmenī.
    Skaidrs, izglītības sfērā ir daudz problēmas, kuras, vispār, bija jārisina iepriekšējiem IM, nezin kāpēc līdz šim par to klusēja, bet, tikko ka Ķīlis mēģina risināt AI kvalitātes problēmu, kas patreiz ir visaktuālākā, un, ko nevar atrisināt, nepatraucējot “izglītības mafijas” intereses, tā uzreiz sākās dažnedažādi pārmetumi Ķīlim, ka to viņš dara neppareizi, un šo viņš dara ne tā, toties visiem iepr. ministriem, kas vispār ignorēja AI kvalitātes problēmu, nekādi pārmetumi nebija.
    Un meklēt visur Maskavas roku un “pasūtītāju” jau izklausās pēc nelielas paranojas.

    +17
    -9
    Atbildēt

    0

Māris Bārzdainis 08.03.2013. 20.50

Vētras aizstāvēšanās stils un metodes ir kaut kur redzētas, vai jums tā nešķiet? Redzams ir skolotājs – smagos noziegumos apsūdzētais Lembergs.
No sākuma auditoru priekšā tēloja “Nezinīti” – prasīja visādas atļaujas un pierādījumus, ka viņi ir viņi un, ka viņiem ir tiesības uz auditu.
Tad Vētra “atlaida” Ķenci no Mērnieku laikiem un vienu brīdi tik muļķīgi vaicāja – “Es vai?”, “Vai Jūs ar mani runājat?”. Vienu brīdi domāju, ka nu jau izmantos slaveno Lemberga viltību un prasīs personu kodus.
Vārdu sakot, darīja visu, lai tik novilcinātu laiku.
Arī tagad, pēc veiktā audita, Vētras rīcības bija histēriskas un neadekvātas – te viņš sūdzēs tiesā Ķīli, te viņš saka, “kas tie auditori vispār tādi ir?”, te atkal saka, ka visu piedos, ja vien Ķīlis atvainosies.
Vēl viena metode, ko labprāt un bieži izmanto smagos noziegumos apsūdzētais Lembergs un ko aizguvis ir Vētra – izvilkt no ļoti daudzo un smago apsūdzību klāsta kādu vienu(visbiežāk nenozīmīgu) faktu, kuru var daudz maz loģiski atspēkot un tad to kratīt visiem deguna priekšā, mēģinot radīt ilūziju, ka viss pārējais arī ir tāds pats.
Vētra labi ir apguvis blefošanas metodes, kur mums līdz šim nepārspēts likās Lembergs.
Nožēlojama ir Vienotības nostāja, bet Druvietes aktivitātes jau robežojās ar nelietību. Un, kā vienmēr, ar ko vislabāk var noslēpt visas nelietības?
Jā, jā, te jau man visi saka priekšā – nelietības vislabāk var noslēpt aiz “nacionālās sedziņas”, aiz patriotiskiem saukļiem, kurus pēdējā laikā bārsta Druviete.
Vienotībai, lai ar godu izkļūtu no šīs situācijas, visgudrāk būtu, ja atzītu kļūdas Vētras un AIP balsojumā. Tas dotu iespēju vēlēšanās nostartēt daudz maz cienīgi, jo šīs vēlēšanas pārsvarā vēlētāji uztvers, kā cīņu starp gaismu un tumsu, starp reformām un stagnāciju.
No šīm pašvaldību vēlēšanām un to rezultātiem būs atkarīgs šīs bezoligarhu koalīcijas liktenis. Šī valdība jau sen būtu gāzta, jo Lemberga un pārējo oligarhu atrašanās ārpusē kļūst jau nepieklājīga un viņiem bīstama, bet ir viens “bet” – necerēti veiksmīgi strādā RP ministri.
Var uztaisīt reitingus kādus grib( to jau mēs redzam ), bet ministru popularitāti noslēpt nevar.
Vienotība ir sapuvusi, tas ir fakts. Ja jums šo faktu jau gadu mēģina ieklārēt kaut kāds susurs, noklīdis bruņinieks, tad, protams, variet smieties un mēdīties, variet žvadzināties ar aizpogātām bikšu priekšām un vēl nez ko.
Bet ir viena lieta, kuru te neviens negrib apspriest un par kuru klusē arī mūsu “neatkarīgais” IRs – tā ir valsts kontroles atklātās nopietnās nelikumības Rīgas brīvostā.
Ja kāds domā, ka Kalvītis un Tautas partijas idejas ir kaut kur pazudušas, tad vajadzētu viņam ieteikt noskatīties Nekā personīgi Pūpola interviju ar Vienotības pārstāvi Rīgas brīvostā, brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieku Ēriku Škaparu.
Nu, vai tad šajā intervijā uz mums neraudzījās Kalvītis, kas bija ietērpies Škapara ādā – tā pati nekaunība, tā pati visatļautība un nesodamība.
Bet tad nāk pats galvenais – intervija ar Vienotības finanšu ministru Andri Vilku. Vilks, atšķirībā no susura, Jums noteikti ir svarīgāks un viņam taču var ticēt. Acīmredzot, Andris Vilks Vienotībā var atļauties daudz vairāk un vaļsirdīgāk izteikties, jo nav šīs partijas ierindas karjerists un patriekšanas gadījumā sev cienīgu nodarbošanos atrastu. Un sirdsapziņu, liekās, arī vēl nav pazaudējis.
Vilks skaidri pasaka, ka Rīgas brīvostā viss ir kardināli jāmaina. Īstenībā Vilks pasaka to, kas ir ierakstīts RP programmā un par ko reformisti visu laiku nesekmīgi cīnās – jāievieš sistēma, kur pie vadības ir daži profesionāļi, nevis politiska valde.
Uz jautājumu “vai Loginovs ir jānomaina?”, seko atbilde – “izmaiņas noteikti nāktu par labu”, “jāmaina politiski ir viss”.
Un tagad galvenais!
Vai partija ( Vienotība ) ļaus mainīt?
Neesmu pārliecināts???!!!
Šeit komplektā ar šo “neesmu pārliecināts” vajadzētu vēl redzēt nožēlu un skumjo smīniņu, kas parādījās Vilka sejā.
Patiesībā šī Vilka atzīšanās pasaka par vienotību visu – šīs partijas vadība ar Āboltiņu priekšgalā ved Vienotību bezdibenī, šī partija nav gatava pārmaiņām, šī partija ir tiešām saistīta ar smagos noziegumos apsūdzēto Lembergu un nevar izrauties no viņa skavām.
PS
Nobeigumā gribu atbildēt zanEi uz to, kā viņai likās, asprātību, kad viņa pavēstīja – “vai tik Lembergs gadījumā nav susuru drāzis, ja viņš tik par to gultu, par to gultu?”
ZanE, Jūs jau laikam nebūtu tālu no patiesības ar savu frāzi, ja vien to turpinātu – Lembergs visus šos 20 gadus ir drāzis gan susuru, gan zani, gan viņas satelītu un malacīti Bet, gan visus pārējos, kas šajā portālā ganās.
Lembergs visus šos gadus ir drāzis mūs ar sevišķu cietsirdību, izzadzis mūsu Latviju un tagad dara visu, lai izbēgtu no soda.
Ir liela veiksme, ja mūsu valstī ir uzradies politisks spēks RP, kas nesadarbojās ar mūsu valsts lielāko nelieti.

+30
-13
Atbildēt

8

    Sandris Maziks > Māris Bārzdainis 08.03.2013. 22.26

    aivarsk
    “Vētra ir spiests aizstāvēties pats.”

    Kad resursi līdzīgi, kā VARAM un Lembergam, pajoliņš Sprūdžs vairāk kā šķidru kaku ārā dabūt nevar. Gadījumā ar Vētru un Ķīli, milzīgajam ministrijas resursam pretī ir labais vārds, zinātnieki, akadēmiskie spēki un studenti.

    +5
    -23
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Māris Bārzdainis 08.03.2013. 20.59

    RP kaput!

    +5
    -19
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > Māris Bārzdainis 09.03.2013. 11.09

    nomale
    Savu karu vešanai abi plānprātiņi(vai tikai izliekās) Sprūdžs un Ķīlis izmanto viņiem pakļauto ministriju finansiālos resursus.

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    janis17 > Māris Bārzdainis 08.03.2013. 21.50

    Absolūti stulbi ir salīdzināt lembi ar Vētru!
    Kāds Vētram administratīvais resurss? Tik cik pašam galvā? Kādus advokātus viņš var nopirkt?
    Vētra ir spiests aizstāvēties pats.

    +11
    -20
    Atbildēt

    0

    ——
    “Jātaisa tas ceļš un tad pa taisno uz Vienotību” http://www.ir.lv/2013/3/4/celi-2

    – redz, demokrātijas citadelē padzīvojušais mākslinieks skaidrāk saredz esošās sistēmas/iekārtas priekšrocības. Kā saka, kas maksā – tas pasūta mūziku (kuplina savas partijas biedru skaitu).

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ——-
    Kaput?! Ū-ja, god. vēl apjēdzis kādā sistēmā/iekārtā dzīvo? Vienas “pareizās” partijas bojāejas (kapitulācijas) laikā 1991.g.23.augustā varēja droši teikt “kaput”, bet daudz-partiju laikos, kad LTF nomainīja LC, tad TP, pēc tam JL, tagad V, rīt EURO-zona – vajag vēlreiz pārlasīt Raiņa rakstīto atziņu pirmās brīvalsts laikā:

    «Ko tu meklē jaunu dzīvi, jaunu cīņu?
    Vai jau izbeigtatā vecā cīņas diena?
    Stāvi cieti savā vecā darba vietā!
    Simtos veidos mainoties, tas pats ir pretnieks.»

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Māris Bārzdainis 09.03.2013. 08.21

    aivarsk. Resursi nāk no “obšaka”! Pat vissīkākā zobratiņa zaudēšana izraisīs liela pulksteņa apstāšanos.

    +12
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Māris Bārzdainis 09.03.2013. 08.53

    susuram milzīgs paldies par garadarbu – tik pāris piezīmes
    – IzM pati ir pielaidusi kļūdas tā novērtējuma sakarā un Ķīlis var turpināt tēlot idiņu , bet beigās viss tomēr pašam būs jāizstrebj.
    – par Škaparu piekrītu , aš sagribējās pat piezvanīt viņam un paironizēt … , bet vienkārši zināšanai – Brīvostas reformas bremzē RD balsis .
    – par reitingiem – savulaik tika tirgoti reitingpunkti , pieļauju ,ka tagad ar … , bet nu ir visam arī robežas un sūdu iesmērēt par torti ….

    +14
    -8
    Atbildēt

    0

inesite15 08.03.2013. 19.40

>
korporācija konsolidācija
Kādā sakaraa te tas…. par % ???
Ķīlis prosta nav vēl apsajēdzis, kur viņš dzīvo .
Kurpretim vētra jūtas kā zivs ūdenī. Un ne par velti.

+18
-3
Atbildēt

8

    dzerkaleliva > inesite15 08.03.2013. 20.47

    Par tauriņa spārnu vēziena efektu esi dzirdējis? Cilvēki par to Nobeli dabūja.
    ————————
    Tobiš, tauriņa spārnu vēziens Brazīlijas mūža mežos var izsaukt viesuļvētru Ņojorkā.
    ————————-
    Tā, kā sakars ir vienmēr. Jāmāk tikai ieraudzīt. Bet mums jau par Nobeli operas modē. Rullējam!

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inesite15 10.03.2013. 12.50

    In chaos theory, the butterfly effect is the sensitive dependence on initial conditions, where a small change at one place in a deterministic nonlinear system can result in large differences to a later state.
    ———————————–
    Mēģinājums nepieļaut Endziņa ievēlēšanu, atrodot ZOO kandidātu ir novedis pie virknes dramatisku izmaiņu Latvijas politikā, pie pašu atradēju politiskās bojāejas, savukārt RP zemie reitingi var novest pie vēl dramatiskākām izmaiņām valstī. Ķīļa&Co plosīšanās jāskatās tikai un vienīgi šādā kontekstā un nekā savādāk.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inesite15 09.03.2013. 20.40

    Licējs un bezpriekšmeta pļāpāšana, tas ir labs! Uz haosa teorijas pamata visa mūsdienu finansu un pārējās pasaules sarežģītās sistēmas ir uzbūvētas, bet jenoti jau vienmēr visu zina labāk, dajoš konsolidāciju&euro un aizmirsti par sarežģītām sistēmām.http://en.wikipedia.org/wiki/Butterfly_effect In chaos theory, the butterfly effect is the sensitive dependence on initial conditions, where a small change at one place in a deterministic nonlinear system can result in large differences to a later state. The name of the effect, coined by Edward Lorenz, is derived from the theoretical example of a hurricane’s formation being contingent on whether or not a distant butterfly had flapped its wings several weeks before.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inesite15 09.03.2013. 20.44

    Edward Norton Lorenz (May 23, 1917 – April 16, 2008)[1] was an American mathematician and meteorologist, and a pioneer of chaos theory.[2] He discovered the strange attractor notion and coined the term butterfly effect. http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Lorenz

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inesite15 09.03.2013. 21.12

    Pat Godmaņa runāšana par turbulenci 2008.gadā nebija nekas cits kā haosa teorija. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fe/Airplane_vortex_edit.jpg/737px-Airplane_vortex_edit.jpg

    Turbulence in the tip vortex from an airplane wing. Studies of the critical point beyond which a system creates turbulence were important for Chaos theory, analyzed for example by the Soviet physicist Lev Landau who developed the Landau-Hopf theory of turbulence.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > inesite15 10.03.2013. 12.31

    Vienīgas sakars tauriņefektam ar šo ir, ka Rivža piešķir Nobeli Vētram un naudu izdala uz visiem .

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    inesite15 > inesite15 09.03.2013. 10.09

    > korporācija konsolidācija 20-47

    – Nu, ir dzirdēj’s – un atkal – kādā tādā sakarā ?

    Lieta ir tāda, ka “tauriņa spārnu vēziens Brazīlijas mūža mežos” NEKO NEIZTAISA tāpēc,
    ka nav tāda mirkļa,
    kad pieminētā kustība būtu VIENĪGĀ izplatījumā.

    – Tobiš, Na vihode Ņujorkā var notikt viss kas cits :) – un kā pierādījumu var piesaukt to, ka nevaid nemitīgu “viesuļvētru Ņojorkā”, kaut taureņi ir aktīvi gana :)

    ( Un minusu es Tev neliku – vnk bezpriekšmeta papļāpāšana :) )

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu