Divi pilnvērtīgi cilvēki, nevis ābola pusītes • IR.lv

Divi pilnvērtīgi cilvēki, nevis ābola pusītes

160
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64
Ilze Viņķele

Labklājības ministres sveiciens Latvijas iedzīvotājiem Starptautiskajā sieviešu dienā

Cilvēki, kuri biežāk par citiem vienaudžiem ieguvuši augstāko izglītību, tomēr par to pašu darbu saņem vidēji par 17% mazāku algu. Cilvēki, kuri nereti pret pašu gribu izslēgti no darba tirgus vecumā, kad indivīdam ir lielākas iespējas praktiski attīstīt savu profesionālo izaugsmi, kļūt par konkurētspējīgu darba tirgus dalībnieku, līdz ar to pilnveidot savu personību un attīstīt pārliecību saviem spēkiem. Cilvēki, kuri ir īpaši pakļauti nabadzības riskam, jo nereti audzina bērnus vieni.

Cilvēki, no kuriem sabiedrība un tuvinieki daudz biežāk sagaida spēju apvienot darba pienākumus ar rūpēm par bērniem un pārējiem tuviniekiem, ēdiena gatavošanu, ģimeniskas atmosfēras radīšanu. Cilvēki, kuri kā problēmu katalizators tiek pakļauti citu cilvēku psiholoģiskajai un fiziskajai agresijai. Cilvēki, kuri papildu šiem pienākumiem no masu mediju vākiem ik mēnesi tiek aicināti kļūt vēl varošāki, skaistāki, tievāki un seksīgāki. Tie ir tikai daži apstākļi, ar ko ikdienā sadzīvo sievietes Latvijā.

Pagājušā gada nogalē Pasaules ekonomikas forums dzimuma līdztiesības ziņā Latviju ierindoja 15.vietā, kamēr mūsu kaimiņvalstis nav atrodamas pat pirmajā trīsdesmitniekā. Vēl vairāk, vērtējot pēc atsevišķām jomām, Latvija ir starp valstīm ar visaugstāko novērtējumu sieviešu izglītības iespēju, veselības un mūža ilguma ziņā, kur Latvija ierindojas pirmajā vietā. Savukārt pēc sieviešu līdzdalības ekonomikā Latvija ierindojas 20.vietā, bet pēc līdzdalības politikā – 26.vietā.

Dzimuma līdztiesības ziņā mēs apsteidzam daudzas pasaules un Eiropas Savienības valstis, tāpēc saku paldies gan sievietēm par spēku cīnīties par savu izglītību un vietu darba tirgū, gan Latvijas vīriešiem par spēku atzīt sieviešu nozīmi arī ekonomikas un valsts būvēšanā, viņas atbalstot ikdienas rūpēs par ģimeni.

Starptautiski pētījumi un Eiropas, īpaši Ziemeļvalstu pieredze rāda, ka viens no pēdējo 50 gadu ģimenes dzīves kvalitātes noteicošajiem faktoriem ir sieviešu nodarbinātība.

Turklāt pretēji kādreiz izplatītajam novērojumam, ka augsti attīstītās valstīs sievietes bērna radīšanas vietā izvēlas karjeru, pēdējo gadu statistika liecina pretējo – labklājības valstīs ar augstiem dzimuma līdztiesības rādītājiem, uzlabojas arī demogrāfiskā situācija.

Piemēram, Somijā ir viens no augstākajiem dzimstības un dzimuma līdztiesības rādītājiem Eiropas Savienībā, līdzīga situācija vērojama arī citās Ziemeļeiropas valstīs, bet Francijā līdztekus augstai sieviešu nodarbinātībai ir otrs augstākais dzimstības pieaugums Eiropā. Tikpat svarīgi pieminēt faktu, ka valstīs ar augstiem sieviešu nodarbinātības rādītājiem aug visas ģimenes labklājības līmenis, kas mūsdienās ir viens no izšķirīgajiem faktoriem, pieņemot lēmumu par bērniņa laišanu pasaulē.

Nenoliedzami tikpat svarīgas kā vīriešu un sieviešu vienlīdzīgas iespējas būtisku lomu dzimstības veicināšanā ieņem arī garantētās rūpes, ko uzņēmusies valsts – pakalpojumu pieejamība (veselības aprūpe, bērnu pieskatīšanas un attīstības veicināšanas pakalpojumi), stabils un garantēts ienākumu aizvietojums bērna piedzimšanas gadījumā, mērķēta finanšu atbalsta mehānismi, efektīva bezdarba mazināšana u.c. atbalsta pasākumi.

Diemžēl statistika liecina, ka Latvijas vīriešiem ir īsāks mūžs par Eiropā vidējo vīrieša dzīves ilgumu, kas nereti tiek saistīts ar identificēšanos ar tradicionālo vīrieša sociālo lomu par „vīriešiem pelnītājiem”, kuru galvenais pienākums ir materiāli nodrošināt visu ģimeni.

Tas savukārt noved pie stresa, psiholoģiskās nenoturības, pārstrādāšanās un to izraisītajām atkarībām un slimībām. Šo apstākļu kopums veicina vientuļo strādājošo māšu skaita pieaugumu, kas ir nabadzībai visvairāk pakļautā riska grupa Latvijā. Tā taču audzina mūsu nākamos sabiedrības locekļus un valsts galveno vērtību – cilvēkus. Šī tendence liecina, ka dzimumu līdztiesības jomā mums – sabiedrībai un tās vēlētajiem pārstāvjiem – ir vēl daudz darāmā, īpaši, runājot par vīriešu un sieviešu tradicionālo lomu uzspiešanu.

Starptautiskajā sieviešu dienā vēlos atgādināt, ka katras attīstītas valsts pamats ir cilvēki, kuriem maksimāli ļauts īstenot savas spējas un prasmes, nevis cilvēki, kuru attīstību ierobežo sabiedrības stereotipi.

Tāpat arī katru ģimeni, kas ir kā maza valsts, veido nevis divas pusītes no Venēras un Marsa, bet divi pilnvērtīgi cilvēki, kas dzīves garumā rada vēl pilnīgāku veselumu un kopīgi strādā pie ģimenes materiālās un psiholoģiskās labklājības.

Mūsu rīcībā nav starptautiski atzītu pētījumu, kas apliecinātu, ka sievietes vai vīrieši ir spējīgi uzņemties atbildību tikai par konkrētām dzīves jomām, taču mēs zinām, ka jebkuru panākumu pamatā ir uz sadarbību vērsts darbs un gatavība uzņemties rūpes, kad otram tas nepieciešams – gan ģimenē, gan darba kolektīvā, gan ikdienišķās sadzīves situācijās.

Novēlu, lai mums visiem 8.marts, kad vīrieši ar puķēm un dāvanām pauž tik gaidīto uzmanību sievietēm, ikvienā ģimenē un darba kolektīvā turpinātos ar līdzsvarotāku pienākumu sadali un rūpēm par otru cilvēku visa turpmākā gada laikā. Skaistus svētkus!

Autore ir labklājības ministre, Vienotība

 

Komentāri (160)

putekliic 07.03.2013. 12.03

Ir taču mātes diena, kad var ziedus uzdāvināt savai mātei un ir Valentīndiena, kad to var darīt savai mīļotajai sievietei. Darba kolēģes mēs sveicam dzimšanas un vārdadienās. 8.marta ideja mūsdienās man tomēr nav skaidra.

+23
-9
Atbildēt

12

    Andris > putekliic 07.03.2013. 19.36

    Par to jau arī stāsts. :-) Kas ir pašam, to nevajag lienēt no Sašas – bleķis vien iznāks. Ir mums maija otrā svētdiena, un Māte ir ikvienam. Diena bez liekas politiskās piešprices – svētki sirdij un mīļumam.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    Andris > putekliic 07.03.2013. 18.33

    > Ino: “Varu atgādināt Ž. Sandu vai mūsu pašu Īvandes Kaiju.”

    Drusku par seklu rakts, Ino: jau senlatvietes kapā tika guldītas ar duncīšiem pie sāniem, bet, ja Jums gaumē krietni jaunāki laiki, atcerieties LKPk Līnu Čanku. Un kas “eiropeiskajā Eiropā” ar vēlēšanu tiesībām bija tad, kad Latvija pasludināja vēlēšanu tiesības visiem – neatkarīgi no dzimuma?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > putekliic 07.03.2013. 19.12

    ciniits. Nedomāju, ka vēlēšanu tiesības pirmskara Latvijā sievietēm būtu K. Cetkinas vai R. Luksemburgas nopelns – latviešiem pašiem bija dūšīgas sievas.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > putekliic 07.03.2013. 14.01

    Ķencis&Pāvuls. Kāds sakars emancipācijai ar 8. martu? Tikpat labi var paziņot, ka industrializācija sākās tikai ar Staļina piecgadēm. Varu atgādināt Ž. Sandu vai mūsu pašu Īvandes Kaiju.

    +8
    -12
    Atbildēt

    0

    Andris > putekliic 07.03.2013. 21.27

    Nav runa, laurazan, par “sievietēm, kuras nevar kļūt par mātēm, piemēram? Un vai katras sievietes dzīves augstākajam sasniegumam jābūt kļūšanai par māti”, arī par vīriešiem ne (kā zināms, veseliem diviem jau ir piedzimuši bērni), bet par to, ka katram homo, kurš staigā pa šo grēcīgo zemīti, ir bijusi/ paldies Dievam, joprojām ir Māte. Arī tiem, kuri bērnunamā vai atstāti glābējsilītēs. Un ļoti jācer, ka arvien vairāk viņu atradīs cilvēku, kuram pirmoreiz mūžā gribēs teikt “māmiņ” un Mātes dienā pasniegt ziedus.
    Taču, protams, tas nav obligāti – katrs izvēlas to, kas viņam tuvāks.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    Andris > putekliic 07.03.2013. 19.06

    No sirds atvainojos – iznācis absurds: gribēju rakstīt LKOk (Lāčplēša kara ordeņa kavalieri), iznāca LKP :-)))

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Mikelis > putekliic 10.03.2013. 08.05

    Blakus Viņķeles bildei vajag pielikt Rozas Luksemburgas ģīmetni, tad būs pareizais konteksts ne vien vēsturiski, bet arī idejiski.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > putekliic 07.03.2013. 12.39

    Šī laikam ir diena, kad tiek svinēts tas, ka sievietes ir cilvēki, nevis “cilvēku labākie draugi”.

    +12
    -10
    Atbildēt

    0

    Ainārs > putekliic 07.03.2013. 20.29

    Lūk, te arī parādās slimi sabiedrības stereotipi – un ko tad darīt tām sievietēm, kuras nevar kļūt par mātēm, piemēram? Un vai katras sievietes dzīves augstākajam sasniegumam jābūt kļūšanai par māti? Un vēl seksistu bariņš salicis kaudzi ar plusiem, nav tiešām, ko piebilst. Cienu arī tās sievietes un pārus, kuri apzinās, ka ģimene ir atbildība un darbs ar sevi, nevis vecāku iemācītās aplamās domāšanas pārpotēšana savos bērnos, ko var novērot ak, cik daudzās Latvijas ģimenēs.

    +9
    -6
    Atbildēt

    0

    armn > putekliic 07.03.2013. 14.07

    INO, katrai kustiibai ir savi datumi un simboli. Variet pamekleet un arii atrast, ja vien veelaties, internetaa. Tai skaiitaa manis ielikto linku, vai Wiki.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    armn > putekliic 07.03.2013. 15.53

    interesanti, ko gan nozime minusi pie ieteikuma sameklet vajadzigo (prasito) informaciju internetaa?

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    armn > putekliic 07.03.2013. 13.48

    un ir startautiska sievieshu diena, kur var atcereties sievieshu emancopacijas kustibas aizsakumus rietumu pasaule, Saja sakara un saja diena, politiki var atlauties izteikties par ar so tematu saistiitiem jautaajumiem. Kaa to dara arii rietumu (piemeram, ASV KLintone vai Obama (linku var atrast mana iepriekseja komentara)). Un sis temats nav jaajuc ne ar mates dienu ne ar valentina dienu ne ar PSRS atminjaam.

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

gliters 07.03.2013. 12.41

No rīta ieradās kolēģe un sāka runāt par galda klāšanu rīt pusdienlaikā, atbildot uz gaidāmo apsveikumu 8. Martā.
Es viņai sīki un smalki izklāstīju visu, ko domāju par šo padomju svētku atkalievazāšanu un paziņoju, ka noteikti pasākumā nepiedalīšos. Esmu arī izdomājusi iemeslu nebūt uz vietas starp apm. 9.00 un 10. 00 (+/-), kad 8. Marta “tulpju apgaita” parasti notiek. Vārdu sakot, esmu rītdienai sagatavojusies.

+20
-9
Atbildēt

9

    Sandris Maziks > gliters 07.03.2013. 16.12

    zirnekliene Šeloba
    Nekas nosodāms, ja darba vietās pēc inerces atzīmē 8. martu, nopērk puķi un ierauj lētu viņķeli. Valsts nostājai šai ziņā jābūt pilnīgi neitrālai. Tas, ka Viņķelei pēc bērnu kropļojošo grāmatiņu epopejas netika izrādīta dzimumu līdztiesība, iedodot kārtīgi purnā, viņu provocē uz jauniem gājieniem.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 08.03.2013. 15.47

    zirnekliene Šeloba
    Peace?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 08.03.2013. 14.36

    zirnekliene Šeloba
    “Tieši caur bidlu tradīciju kultivēšanu”

    Vai mēs par dažādām tēmām? Es uzskatu, ka valsts amatpersonām ir jānorobežojas no bidlu tradīcijām, taču nedomāju, ka 8. marta svinētāji būtu aizvedami uz Gaujmalu un nošaušajami.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 08.03.2013. 14.57

    Laikam būsim vienojušies – nē, es neaicinu nošaut 8. Marta svinētājus, bet šī diena nedrīkstēja nonākt piemiņas dienu sarakstā un APSVEIKUMS no valsts amatpersonām ir pilnīgi nevietā.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 08.03.2013. 10.50

    zirnekliene Šeloba
    Tomēr bidlu padumjo tradīciju saglabāšana nav tas pats, kas staļinisma apoliģētika, 9. maijs. Ja no 8. marta pieminēšanas amatpersonām būtu jāatturas, ko bērnu kropļotāja, Viņķele, neizdarīja, tad fašistisko izdzimteņu cūciskās dzīres nedrīkst palikt bez ievērības.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 08.03.2013. 11.01

    Tieši caur bidlu tradīciju kultivēšanu var nonākt pie staļinisma apolģētikas – var jau arī 9. Maijā runāt tikai un vienīgi par “kara beigām”, “mieru” utml., aicināt visus baudīt “jauko laiku” un “pavasari” un “nedzīvot pagātnē”. Viņķelei pēc tām skandalozajām grāmatiņām vajadzēja izmantot iespēju paklusēt, bet ja kāda amatpersona vēlējās uzstāties, tad bija jārunā par šo datumu pēc būtības, nevis par “pavasara svētkiem”, “tulpēm” utml.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > gliters 07.03.2013. 18.05

    zirnekliene Šeloba
    Atzīsti, ka 8. marts nav tāds cinisks cilvēka cieņas aizskarošs pasākums kā 9.maijs. Muļķu diena tomēr nav neliešu diena.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 08.03.2013. 10.27

    Atzīstu… Tikai 8. Marta atzīmēšana krievu (padomju) tradīcijās ir ceļš uz 9. Maija leģitimizāciju. Tā pamazām… caur 23. februāri…

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 07.03.2013. 16.30

    Kā to ņem… Ne visi uzskata 8. Martu par svētkiem un ir muļķīgi, ka gan starp apsveicējiem, gan apsveicamajām ir pietiekami daudz ļautiņu, kuri visā tajā piedalās vien tāpēc, lai “neizlektu”, vai nesalektos ar priekšniecību. Galu galā tie nav ne Jāņi, ne Ziemassvētki, ne Lieldienas kuru svinēšana visiem ir pašsaprotama.
    Starp citu, ar to “inerci” tā ir, kā ir – manuprāt 90-to otrā pusē šī svinēšana bija spēcīgi gājusi mazumā un ar jaunu sparu atsākusies kaut kur sākot ar 2006.-2007.g. – t.i. pēdējos gados aizvien vairāk pastiprinoties Krievijas mentālai expansijai.
    Tas viss nav tik nevainīgi arī tāpēc, ka ja ir “sieviešu diena”, tad prasās arī “vīriešu diena” (23. februāris), bet tā jau ir Krievijas “Tēvijas aizsargu diena” un ja šis datums kļūst par masu svētkiem, tad jau bezmaz sanāk, ka Krievija ir arī latviešu “Tēvija”. Vnk “padod velnam mazo pirkstiņu, viņš visu roku ņems”…
    Ilža Viņķeļa transvestīto dzimumu līdztiesības izpratni nekomentēšu – manuprāt jebkuram normālam cilvēkam tur viss ir skaidrs.

    +14
    -9
    Atbildēt

    0

Andris 07.03.2013. 11.32

> dzeris49: „kāpēc gan nevar lieku reizi izrādīt uzmanību sievietēm”

Cik gan aplaimotai jābūt tai sievietei, kura apzinās, ka viņai izrāda uzmanību ”lieku reizi”! :-))) Brrr…

+18
-12
Atbildēt

12

    dro > Andris 07.03.2013. 17.45

    zanE. Izrādās, ka esi ne tikai neloģiska, bet piedevām arī histēriska?:)

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 08.03.2013. 11.12

    Jebkuram, neatkarīgi no dzimuma, būtu gan jāinteresējas par politiku. Lai tādi, kā tu ar skaistām runām, neaizvestu tur, kur cilvēks nemaz negrib atrasties.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    janis17 > Andris 07.03.2013. 22.02

    Dzeri, kas tev ir svarīgāks par par tavu ideoloģiju?
    Kāds sakars te ar NA?

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 07.03.2013. 23.24

    dzeris: “Es nedāvinu ziedus superpolitizētām sievietēm”
    Tavējās, kam dāvini, tikai pie putras grāpja un vešas bļodām turas? Saki, tikai vīriešiem ir tiesības būt politizētiem? Ha-ha-ha! Nu, tu esi izgāzies, kā veca sēta!

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Andris 08.03.2013. 13.56

    Kur nu manai “sektantiskai domāšanai” sacensties ar Kremļa ideologu skolu. Tur jau veseli institūti strādā, lai piemeklētu dzerim “ticamus”argumentus:))

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 07.03.2013. 18.32

    Es nedāvinu ziedus superpolitizētām sievietēm, kuras var atsviest puķi “ideoloģisku” iemeslu dēļ, man visas paziņas ir normālas sievietes, kurām dzīvē ir kaut kas svarīgāks par politiku un ideoloģiju, neadekvātu NA un citu sektu biedru starp tām nav.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > Andris 08.03.2013. 18.03

    Sab un DP priekš Džera pietrūkst administratīvās kapacitātes :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 08.03.2013. 06.29

    “Politizēts” nenozīmē to pašu, ko “gudrs un izglītots”, arī “politiski izglītots”.
    Un man nav nekādas pretenzijas arī pret sievietēm, kuras nodarbojas ar mājsaimniecību vai ar ko citu, un kurām politika neintersē, politiskā orientācija vai nodarbošanās veids nav galvenais sievietē vai jebkurā cilvēkā.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 07.03.2013. 17.30

    …mīļā sirds, cik reizes pati esi iemetusi puķi kādam vīrietim ģīmī 8.marta sakarā?….

    +12
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 08.03.2013. 13.52

    Bet, ne visiem jābūt vienādiem politiskiem uzskatiem, tādiem, ko atbalsta betija, aivarsk, utt., var būt arī alternatīvi, kaut, kam es to skaidroju, sektantiskai domāšanai demokrātijas ABC ir pārāk sarežģīta.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > Andris 07.03.2013. 17.52

    …lno…tātad – tomēr netēlo?… :)

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Andris 08.03.2013. 14.57

    Nu redz, beidzot, saprati, ka aiz “dzera” vārda slēpjas veseli trīs Krievijas institūti, kuri, manā vietā, raksta komentārus.
    Te jau būtu darbs SAB un DP, ja tā padomā, kā tad tas vēl nav ienācis prātā?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu