Krievijā tiesā mirušo juristu Magņitski • IR.lv

Krievijā tiesā mirušo juristu Magņitski

21
Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Tuvinieki tiesas prāvu boikotē

Par spīti tuvinieku iebildumiem Krievijas tiesa pirmdien turpināja izskatīt lietu pret 2009.gadā pirmstiesas ieslodzījumā mirušo Rietumu investīciju fonda “Hermitage Capital” juristu un korupcijas apkarotāju Sergeju Magņitski, kurš tiek apsūdzēts krāpšanā.

Kārtējā pirmstiesas noklausīšanās pirmdien sākās agri no rīta. Neraugoties uz kategoriskajiem Magņitska tuvinieku iebildumiem, valsts nozīmējusi advokātu apsūdzētā aizstāvībai. Magņitska māte un viņas advokāti šo tiesas procesu boikotē un uzstāj, ka tiesas nozīmētajiem advokātiem nav tiesību pārstāvēt mirušo juristu.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) izzaguši tiesībsargājošo iestāžu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot. Pēc viņa nāves šī lieta tika slēgta, bet 2011.gada augustā no jauna atvērta.

Magņitskis un viņa bijušais darba devējs – Rietumu investīciju fonda “Hermitage Capital” vadītājs Viljams Brauders – tiek apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas 522 miljonu Krievijas rubļu (aptuveni deviņu miljonu latu) apmērā.

Laikraksts “Kommersant” pagājušajā nedēļā vēstīja, ka jaunais tiesas process saistīts ar nelikumīgu Krievijas gāzes giganta “Gazprom” iegādi fonda labā, domājams, pirms 2005.gada, kad Krievija atcēla ārvalstu investīciju aizliegumu stratēģiski nozīmīgajās nozarēs. Brauders pašlaik atrodas Londonā un tiek tiesāts aizmuguriski.

 

Komentāri (21)

gundega_heiberga 04.03.2013. 22.13

Savu upuru apgānīšana iepriekšējā simtgadē bijis kremlinu lielākais spēks, iesakņojušās tradīcijas tiek koptas.

+6
0
Atbildēt

1

    dace_roze_lmt_lv > gundega_heiberga 04.03.2013. 23.18

    Un paldies Dievam.

    Tradīcijas ir mūsu spēks.

    Dažu citu tradīcijas ir dzīvot gadsimtiem ilgi bez savas valsts un būt bauriem.

    Viņi protams neko nesaprot nedz no valsts tradīcijām, nedz no valstiskuma.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

janazakovica 04.03.2013. 18.16

tad jau stalinu un citus ari var tiesat par vinu noziegumiem pret krievu iautu

+6
0
Atbildēt

2

lismanis 04.03.2013. 18.11

kā var tiesāt mirušu personu?

+5
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > lismanis 04.03.2013. 18.20

    totalitaarismaa iespeejams pat pasludinaat naavessodu nošaujot

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    v_laivins > lismanis 04.03.2013. 18.36

    Krievijas variācijas par tēmu: tiesiska valsts.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu