VARAM piedāvā Latvijā izveidot 30 pašvaldības esošo 119 vietā • IR.lv

VARAM piedāvā Latvijā izveidot 30 pašvaldības esošo 119 vietā

34
Foto: Ieva Čīka, LETA

Šis piedāvājums nav galīgais – tas ir tikai pamats diskusiju sākumam

Administratīvi teritoriālās reformas turpinājumā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā diskutēt par 30 pašvaldību izveidi tagadējo 119 vietā, vēstī LETA.

Šādu piedāvājumu brīvprātīgai apvienošanai piektdien pašvaldību vadītājiem prezentēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Ministrs gan uzsvēra, ka šis piedāvājums nav galīgais – tas ir tikai pamats diskusiju sākumam.

Ja apvienošanās notiktu pēc VARAM vīzijas, tad līdz 2020.gadam Latvijā izveidotu 30 pašvaldības, kurās apvienotos esošie novadi. Ministrijas piedāvājumā daudzi novadi veidotos kādreizējo rajonu robežās, taču tas nav stingri noteikts.

Piemēram, ja pašlaik Liepājas pusē ir astoņas pašvaldības un katrai ir sava vadība, jaunais modelis paredz, ka vienā pašvaldībā apvienosies Liepājas, Grobiņas, Nīcas, Rucavas, Priekules, Vaiņodes, Durbes, Aizputes un Pāvilostas novadi. Vienotā pašvaldībā, pēc VARAM domām, ir jāapvienojas Cēsu, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Līgatnes, Amatas un Jaunpiebalgas novadiem.

Ir teritoriālās vienības, kur, lai izveidotu vienu pašvaldību, būtu jāapvienojas vairākiem pašreizējiem novadiem, piemēram, sešiem, bet ir teritorijas, kur šo pašvaldību skaits ir mazāks, piemēram, VARAM paredzējusi, ka vienai vadībai ir jābūt Apes un Alūksnes novadam vai Kuldīgas un Alsungas novadam, kā arī Valkas un Strenču novadam.

Savukārt apvienošanās nebūs nepieciešama Gulbenes novadā, kas jau iepriekš ir izveidojis vienu pašvaldību, apvienojot mazākās pašvaldības. Tāda pati situācija ir ar Smiltenes novadu un Ventspils novadu.

Savukārt novadiem ap Rīgu ir vairāki attīstības scenāriji, kuri vēl precīzi nav definēti. Pastāv iespējas gan novadiem apvienoties savā starpā, piemēram, Salaspilij un Stopiņiem, vai arī veidot kopīgu vienotu Rīgas aglomerāciju. Tomēr ministrijas iecere ir panākt, lai katra pašvaldība tomēr nebūtu ar savu vadību.

 

Komentāri (34)

Una Grinberga 01.03.2013. 18.26

Pirms kārtējo reizi reformēt pašvaldības (kas notiek katru Saeimas sasaukumu) varbūt beidzot būtu jāsaprot valsts un pašvaldību funkcijas, jo pašlaik daudzas jomas teorētiski pārvalda gan valsts, gan pašvaldība, bet problēmas rodas tajā, ka ne viena, ne otra vēlas risināt naudiskos vai sasāpējušos jautājumus.

+12
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 01.03.2013. 17.20

nu stulba jau bija taa pirmaa zezeeesiešu uzspiestaa reforma , kaa kolhozs taa novads , lielaakais divi kolhozi , katraa kolhozaa veel teepistu uzrautaas sporta halles , nu tik rullees veeleešanaas , saraiņaa meerķis , kad pagruuda saeimaa , bija peekšņi stipras pašvaldiibas , pirmais variants jau bija 24 vai divdesmitpieci novadi , sačakareeja saraiņais ar lembes sarkani zaļajiem , pareizs piedaavaajums no reformistiem

+14
-5
Atbildēt

0

inesite15 01.03.2013. 17.24

26 + 7 lielās pilsētas – :))) Sen aizmirsts vecais :)

+9
-2
Atbildēt

2

    inesite15 > inesite15 02.03.2013. 16.25

    Da, protams, ka ne vainas – fiška jau ir iekš tā, ka tuvu pie 100 % VISA, kas te ticis darīts, ir tikai taisīts TEORETISKAIS PAMATOJUMS tam,
    lai, tos daudzos “mežus cērtot” ( tos, kur tās “skaidas lec” NO PAŠAS TĀS CIRŠANAS VIEN … par varku i nerunājot ),
    savas privātās kabatas piedzītu un pēcpuses piesegtu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > inesite15 01.03.2013. 17.46

    bet varbūt, tas vecais (man liekas, bija 26 rajoni) nebija tik slikts?

    Cik zinu no saviem vecākiem, pateicoties visām reformām, pašvaldību darbinieku skaits tikai palielinās, mainoties vien amatu nosaukumiem.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu