Strupceļi ved uz Romu • IR.lv

Strupceļi ved uz Romu

2
Pauls Raudseps

Itālijas vēlētāji izgāž dusmas. Tas var iegāzt arī pārējo Eiropu

Saniknots komiķis un no politiskās kapsētas izlīdis oligarhs – tie ir Itālijas vēlēšanu uzvarētāji, un viens no svarīgākajiem viņu veiksmes upuriem varētu izrādīties aizvien trauslā stabilitāte, kura kopš pagājušā gada vasaras iestājusies eirozonā. Tās trešajā lielākajā ekonomikā noticis sašutuma izvirdums pret sapuvušo politisko sistēmu un krīzes laika taupību. 

Taču vēlēšanas nav devušas atbildi uz jautājumu – ko likt noraidīto struktūru un politikas vietā, un viens no visrespektētākajiem itāļu politiskajiem komentētājiem Stefano Folli raksta, ka vēlēšanu rezultāts ir «nepārvaldāma Itālija».

Šo pārvaldības vakuumu simbolizē dusmīgā jokdara Bepes Grillo dibinātā Pieczvaigžņu kustība, kura pārsteidza visus vērotājus un sabiedriskās domas pētniekus un ieguva teju ceturto daļu balsu. Jaunajā parlamentā tā būs trešā lielākā frakcija un lielākā individuālā partija. (Pārējie parlamentā iekļuvušie saraksti ir partiju apvienības.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu