Laba vieta kļūdīties • IR.lv

Laba vieta kļūdīties

4
Zīmējums — Ernests Kļaviņš

PayPal mobilo pakalpojumu izveidotājs Rojs Vella iedrošina – katrā vietā, kur starp pircēju un pārdevēju ir informācijas asimetrija, ir jauna biznesa iespēja

Mans sarunas biedrs ir viens no pirmajiem biznesa pasaulē, kas pamanīja, kā mūsu dzīvi neatgriezeniski izmainījis mobilais telefons. Viņš šo pārmaiņu sauc par hipersavienojamību – milzīgu tīklu, kurā visi ir saistīti ar visiem un paveras plašas iespējas izsekot, kur katrs atrodas, kas ir blakus, kā notiek kustība. Kaut gan, pēc Vellas teorijas, viņš un apkalpotāja konditorejā Junge.lv, kur brokastojam, ir savienoti vienā tīklā, izpratne par tējas dzeršanu viņiem joprojām ļoti atšķiras – Rojs no atnestās krūzes nolej karsto ūdeni, lai izbrīvētu vietu pienam. Mēs tiekamies pirms TechChill Baltic konferences, kurā viņš uzaicināts dalīties pieredzē ar jaunajiem tehnoloģiju uzņēmējiem.

Jau pirmajā sarunas minūtē viņš paziņo, ka mobilais telefons nav tikai internets kabatā, bet gan pilnīgi jauna domāšanas paradigma. Mazais superdators, kas spēj «dzirdēt» un «redzēt», palīdz cilvēkam būt daudz ietekmīgākam nekā jebkad agrāk. Galvenais, ko tas paveic, – novērš informācijas nevienlīdzību, kas vienmēr ir pastāvējusi starp pircēju un pārdevēju. «Agrāk mēs devāmies pie tirgotāja, un atlika viņam uzticēties. Tirgotāji kontrolēja vidi, sakot: šī ir augstākā cena, šeit ir vidējā cena, un šāda būs zemākā cena. Un vienīgā informācija, kas mums bija pieejama par produktiem, bija nodrukāta uz iepakojuma aizmugures. Tagad tirgotājs par produktu zina tieši to pašu, ko pircējs, paņemot rokā savu telefonu.»

Visstraujākā attīstība pašlaik notiek mobilo maksājumu jomā un nevis Rietumu pasaulē, bet jaunattīstības valstīs. Rojs Vella min vairākus naudas evolucionārās attīstības posmus, kuriem šo reģionu ekonomikas vienkārši «pārlēks» pāri – viņi neizmantos čeku grāmatiņas vai pat kredītkartes, uzreiz nonākot pie mobilajiem maksājumiem. Rietumos to ir daudz grūtāk izdarīt, jo gadu desmitiem investēti milzīgi līdzekļi iepriekšējās maksāšanas sistēmās. Viņš ir pārliecināts, ka šajā ziņā jau tuvākajā laikā redzēsim milzīgas pārmaiņas Āfrikā, Āzijā, Dienvidamerikā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu