Ķēdes reakcija • IR.lv

Ķēdes reakcija

6

Kurš un kā atbildēs par augstskolu vērtēšanā izniekoto miljonu, vēl nav skaidrs, bet iekavētā studiju akreditācija beidzot sāksies

Lai kurai ķermeņa daļai piedurtu pirkstu, sāp. Anekdotēs tā apraksta cilvēku ar lauztu pirkstu, bet dzīvē var saskatīt līdzību ar auditorfirmas Deloitte Latvia atklājumiem par to, kā Augstākās izglītības padome (AIP) īstenojusi studiju programmu kvalitātes un ilgtspējas vērtēšanu. Faktiski jebkurā projekta fāzē auditori uzgājuši lielākas vai mazākas problēmas, kas ļauj apšaubīt miljonu latu vērtā darba rezultātus. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc iekavējies studiju virzienu akreditācijas process, kam saskaņā ar plānu bija jābalstās uz šo novērtējumu un jārit jau pilnā sparā. 

Tagad Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) vienlaikus ir gan jāiekustina akreditācija, gan no apjomīgā auditoru ziņojuma jāizsijā konkrēti pārkāpumi, par kuriem atbildīgās amatpersonas jāsauc pie disciplināras, civiltiesiskas vai kriminālatbildības.

Jau novērtējuma projekta gaitā no augstskolu pārstāvjiem skanēja iebildumi gan par lielo steigu, gan par neskaidrajiem indikatoriem un citām nepilnībām. «Bardaks bija. Diezgan liels,» komentē projektā iesaistītā eksperte, kura vērtēja izglītības programmas. Eksperti neesot pienācīgi sagatavoti, tāpēc katrs punktus licis pa savam, un bijis arī nepatīkams gadījums, kad augstskola vēl pēc vizītes mēģinājusi individuāli «apstrādāt» ekspertu, uzlabojot vērtējumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu