Pirmoreiz vēsturē Lielbritānijai samazina kredītreitingu • IR.lv

Pirmoreiz vēsturē Lielbritānijai samazina kredītreitingu

19
Foto: EPA/LETA

Kritiķi norāda, ka tas ir smags sitiens Kamerona valdībai

Reitingu aģentūra „Moody’s” Lielbritānijai samazinājusi valsts kredītreitingu no augstākās pakāpes Ааа līdz Aа1, vēsta mediji, atsaucoties uz piektdien aģentūras mājas lapā publicēto informāciju.

Kā raksta vācu „Spiegel.de”, tas noticis pirmo reizi, lai gan britu premjers Deivids Kamerons un finanšu ministrs Džordžs Osborns bija solījuši kredītreitingu saglabāt esošajā līmenī. Medijs norāda, ka tas faktiski nozīmē lielu valdības sakāvi un gaidāmi opozīcijas kritiski jautājumi par britu mārciņas krišanos.

Aģentūra par reitinga samazināšanu paziņoja mēnesi pirms budžeta izsludināšanas, par ko 21.martā parlamentā paredzēta finanšu ministra uzstāšanās.

„Moody’s” kā iemeslu šādam reitinga samazinājumam nosauc valsts ekonomiskās izaugsmes nelabvēlīgo perspektīvu. Iekšzemes kopprodukta pieauguma zemais temps Lielbritānijā saglabāsies arī turpmāk, turklāt līdzīga situācija saglabāsies „šīs desmitgades otrajā pusē”, vēsta aģentūra.

Lielbritānijas vadītāji pēdējos gados ne reizi vien paziņojuši, ka tik augsta reitinga pamats valstij esot budžeta izdevumu krasa samazināšana. Reitinga aģentūras jaunākais lēmums liecina, ka šis mērķis tātad nav sasniegts. 

Savukārt premjerministra Kamerona kritiķi leiboristi uzskata, ka krasā izdevumu samazināšana notiek tik lielā ātrumā, ka noved pie ekonomiskās izaugsmes tempa samazināšanās un galu galā nedod gaidīto budžeta ekonomiju.

 

Komentāri (19)

ligakalnina 23.02.2013. 15.45

Nesen kā Eiropa vērsās pret tām agentūrām, tagad pat īsti nav saprotams, cik tas novērtējums ir reāls.
Ja ņem Latvijas pieredzi, kad mēs jau bijām vispār, praktiski, norakstīti, izskatās, ka viss tas ir samērā relatīvi.
Kaut, no otras puses, nez vai jebkura Eiropas valsts spēs izdarīt to, ko izdarīja Latvija tēriņu samazināšanas ziņā.
Dabiski, es neko nesaprotu no ekonomikas, bet, tā tendence dzīvot mūžīgos parādos, lai kreisie populisti varētu sazvejot visu lumpeņu balsis, izskatās pēc strupceļa, un tas, kādā nožēlojamā finanšu situācijā patreiz atrodas gan ASV, gan ES, manuprāt, to pierāda.

+12
-2
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 23.02.2013. 20.18

Un pat slavenā mārciņa nespēja pasargāt, tik briesmīgas tās sorosīdu intrigas. Nez, kas par šo sakāms mūsu lata aizstāvjiem?

+6
-2
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > Aivars Krauklis 23.02.2013. 20.41

    Nezinu, kas šajā sakarā būtu sakāms lata aizstāvjiem, bet Itālijas vēlēšanu sakarā euro fanātiem ir sakāms sekojošais.
    —————————————————————–
    Mēs turpināsim stāstīt un skalot smadzenes par to cik svarīgi ekonomiski, ģeopolitiski un visādi citādi brīnišķīgi, debešķīgi būtiski ir iestāties euro zonā arī tad, kad tās sen vairs nebūs. Jo vispār jau mēs euro fanāti, kā jau visa LV elite eksistējam citā izplatījumā.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

AndisLiepa 23.02.2013. 13.52

Pirmoreiz kopš 1987. gada butu pareizāk teikts.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu