Prezidents atgriež Saeimai grozījumus Civilprocesa likumā un Zinātniskās darbības likumā • IR.lv

Prezidents atgriež Saeimai grozījumus Civilprocesa likumā un Zinātniskās darbības likumā

16
Foto: Lita Krone, LETA

Vēlme Jelgavas tiesu specializēt bankrota lietās ir pretrunā ar tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnēm

Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēmis lēmumu nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā pieņemtos grozījumus Civilprocesa likumā un Zinātniskās darbības likumā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienesta vadītāja vietnieks Mārtiņš Drēģeris.

Lūgumu prezidentam nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Civilprocesa likumā bija izteikusi Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība, bet grozījumus Zinātniskās darbības likumā – politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs” (SC) frakcija, kā arī vairāki desmiti Latvijas zinātnieku.

Saeimā 14.februārī pieņemtie grozījumi Civilprocesa likumā nosaka, ka Jelgavas tiesa būs vienīgā pirmās instances tiesa, kas skatīs prasības pieteikumus lietās par kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulces lēmumu atzīšanu par spēkā neesošiem. Administratīvo tiesnešu biedrība uzskata, ka speciālas tiesas izveidošana ir pretrunā ar “Tiesu iekārtas attīstības pamatnostādnēm 2009.-2015.gadam”, kurās valdība atteikusies no jaunu specializētu tiesu izveidošanas.

Savukārt tajā pašā dienā Saeimā pieņemtie grozījumi Zinātniskās darbības likumā paredz uzlabot zinātnisko institūciju tiesisko aizsardzību, komercializāciju un zināšanu pārnesi. Saskaņā ar šiem grozījumiem zinātnieka pienākums ir pārtraukt zinātniskos pētījumus, ja tie, pēc valsts drošības iestādes atzinuma, var radīt draudus nacionālajai drošībai. SC frakcija pauž bažas par šādu likumdošanas praksi.

Arī vairāk nekā 30 zinātnieku nepilnas dienas laikā ir parakstījuši augstākajām valsts amatpersonām adresētu aicinājumu neizsludināt akadēmisko brīvību izkropļojošos grozījumus Zinātniskās darbības likumā, kas var kaitēt Latvijas zinātnes kvalitātei un starptautiskajai reputācijai, informē vēstules idejas autori, doktoranti Gustavs Strenga un Olga Procevska.

“Uzskatām, ka šādi grozījumi apdraud akadēmisko brīvību un ievieš demokrātijā nepieņemamu drošības dienestu kontroli pār akadēmisko pētniecību. Zinātniskās darbības likums pašreizējā redakcijā jau pietiekami regulē tādu zinātnieku darbību, kas varētu radīt draudus cilvēcei, sabiedrībai un videi,” teikts zinātnieku vēstulē.

Komentāri (16)

Rinalds Āriņš 22.02.2013. 16.02

Saeimas deputāte Vineta Poriņa (“Visu Latvijai!”) vakar tviterī:

“Zinot, ko LV nelojālas strukt. var finansēt, grozījums “pārtraukt pētījumus, ja tie…var radīt draudus nac.drošībai” ir vajadzīgs.

Jūs laikam nevarat iedomāties, ko var un grib izpētīt valstij nelojālas struktūras? Parakstu vākšana pret šo likumprojektu ir pretvalstiska.”

Prātiņ’, nāc mājās!

+8
-4
Atbildēt

0

mariam 22.02.2013. 13.18

Nu, ir gandarījums, ka to nejēdzīgo, NA inspirēto zinātniskās darbības likumu atpakaļ atsvieda – pretvalstisko zinātnieku ķērāji, vai zin..

+5
-2
Atbildēt

2

    gstrazds > mariam 22.02.2013. 13.56

    NA to inspirēja?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > mariam 22.02.2013. 14.34

    “Inspirēja” jau laikam SAB. Nesaprotu gan, kāpēc šamiem jālien pavisam svešos lauciņos.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Estere Urbančika 22.02.2013. 23.38

Ne tikai vajag turpināt atbalstīt zinātni (un to nepolitizēt), bet vēl derētu vismaz dubultot tās atbalstu.

Es pat nevar iebraukt kā kaut kas tāds tik tālu nonāca.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu