Valdībai būs jālemj par elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 1.septembra • IR.lv

Valdībai būs jālemj par elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 1.septembra

22
Foto: Kaspars Krafts, F64

 

Ja valdība pieņems lēmumu, no 1.septembra visi elektroenerģijas lietotāji, tai skaitā arī mājsaimniecības, pirks elektroenerģiju brīvajā tirgū. Par to liecina pirmdien Ministru kabineta komitejas sēdē akceptēti grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, atbalstot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no šā gada 1.septembra.

Elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana nozīmē, ka elektroenerģijas cena Latvijā vairs netiks regulēta un arī mājsaimniecībām būs jāizvēlas savs elektroenerģijas tirgotājs un jāvienojas par sev piemērotāko pakalpojumu un līdz ar to tā cenu, informē Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena.

Izmaiņu rezultātā elektroenerģijas tirgū tiks iesaistīti visi mājsaimniecības lietotāji – ap 900 000 lietotājiem, kas patērē aptuveni 25% elektroenerģijas. Paredzēts, ka vēlākais līdz šā gada 15.augustam mājsaimniecībām būs jānoslēdz elektroenerģijas tirdzniecības līgums.

Vienlaikus likumprojektā ietverta norma, kas nodrošinās elektroenerģijas piegādi pēc 1.septembra arī tiem lietotājiem, kas nebūs noslēguši elektroenerģijas piegādes līgumu ne ar vienu elektroenerģijas tirgotāju. Likumprojektā ir ietverts arī pēdējās garantētās piegādes precizējums.

Ministrija norāda, ka līdzšinējā pieredze rāda – cena, par kādu tirgus dalībnieki varēja pirkt elektroenerģiju, kopumā ir bijusi līdzīga vai zemāka par regulētajos tarifos iekļauto elektroenerģijas cenu un pēdējās garantētās piegādes cenu. Līdz ar to varot prognozēt, ka arī nākamajā periodā biržas cenas gada griezumā varētu saglabāties līdzīgas, tādēļ kļūšana par tirgus dalībniekiem neradīs papildu finansiālo slogu lietotājiem.

Latvija savu elektroenerģijas tirgus atvēršanas procesu sāka 2007.gada 1.jūlijā, kad spēkā stājās Elektroenerģijas tirgus likuma izmaiņas. Tās deva tiesības elektroenerģijas lietotājiem mainīt elektroenerģijas tirgotāju. Praktiskas darbības tirgū notika, sākot ar 2008.gadu, kad pirmie elektroenerģijas lietotāji – tirgus dalībnieki – noslēdza elektroenerģijas tirdzniecības līgumus ar neatkarīgajiem tirgotājiem.

Līdz 2012.gada 1.aprīlim tiesības saņemt universālo pakalpojumu bija mājsaimniecībām un komersantiem, kuru gada apgrozījums vai bilances kopsumma nepārsniedza 7 miljonus latu un kuru algoto darbinieku skaits bija mazāks par 50 darbiniekiem. Pie šādiem nosacījumiem tirgū iesaistījās un elektroenerģiju par vienošanās cenu pirka aptuveni 1700 elektroenerģijas lietotāju (energoietilpīgie un lielie komersanti), aizņemot ap 35% no Latvijas gada elektroenerģijas patēriņa.

Elektroenerģijas tirgus pakāpeniska atvēršana notikusi arī Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā jau 2013. gada 1. janvārī elektroenerģijas tirgus tiks atvērts pilnībā, un arī visas Igaunijas mājsaimniecības turpmāk pirks elektroenerģiju par mēneša vidējo “NordPool Spot” biržas cenu. Savukārt Lietuvā šogad visi lietotāji, kas ir juridiskas personas, kļūs par tirgus dalībniekiem, bet mājsaimniecību cenu regulācija tiks saglabāta līdz 2015. gada 1. janvārim.

Detalizēti ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā varat iepazīties Ministru kabineta mājaslapā internetā.

 

Komentāri (22)

sausins 18.02.2013. 13.20

Joprojām neesmu dzirdējis no kāda procesā iesaistītā un atbildīogā politiķa, ierēdņa, vai eksperta kādu loģisku pamatojumu, kāpēc tirgus jāatver tieši šajā datumā un tieši šādā veidā !?!?!?!?

Ne ES no mums to prasa;
Ne patērētājiem ir skaidrs, kas viņus sagaida;
Ne iesaistītiem komersantiem ir skaidrs kā tas notiks;
Ne Sadales sistēmas operātors ir gatavs šim solim !

Patērētāji nav vardarbīgi jāgrūž tirgū – tiem vienkārši jāļauj apzināt tirgus priekšrocības, un trūkumus, dodot izvēles iespēju un pietiekoši ilgu pārejas laiku (ja nemaldos līdz 2015. gadam lai izpildītu ES direktīvas)

+3
0
Atbildēt

0

brigita_damme_rtk_lv 18.02.2013. 19.27

Nosaukums “Brīvais tirgus” konkrētajā gadījumā ir pilnīgs izsmiekls. Pērkot citā valstī ražotu elektrību, nāksies tik un tā papildus apmaksāt Latvenergo TECos un arī citās “zaļajās” Latvijas anštaltēs ražoto elektroenerģiju (OIK). Pie kam, lai arī no kā es pirktu, nav un nebūs izvēles par iepirktās preces piegādātājiem. Monopols Elektriskajiem tīkliem, kuri plāno esošos gaisvadus tuvākajos gados nomainīt ar kabeļiem. Tas ir superdārgs pasākums, kuru noteikti apmaksās klients – kurš tad cits?
Ņemot vērā, ka valdība visu Latvenergo peļņu ieskaita budžetā, bet uzņēmums attīstībai ņem kredītus, tad jebkura būvniecība tiek mākslīgi sadārdzināta. Sadārdzinājumu atkal apmaksā gala patērērētājs. Brīvs tirgus, jūs sakiet? Tirgus liberizācija, sakiet? Lai dzīvo izvēles tiesību un rūpju par iedzīvotājiem imitācija! Varas nihilisms ir bezgalīgs…

+1
0
Atbildēt

1

Ojārs 18.02.2013. 22.57

Brīvais tirgus visu sakārtos… Bet kaut kā neviens no komentētājiem netic… :)))
Interesanti, kur Latvenergo “liks” OIK, ja tiešām būs brīvais tirgus un tirgū ienāks konkurenti, kuri nav aizrāvušies ar “zaļumu”?

0
0
Atbildēt

1

    sausins > Ojārs 18.02.2013. 23.38

    No OIK tirgus neglābs, jo tirgus būs tikai par ‘pliku elektrību” pie tirgotāja !
    Lai gan parasti esmu skeptiķis, tirgum ir virkne priekšrocību, kuras jau izmantoju !
    Tirgus nav nekāds “bubulis” ar ko biedēt vienkāršo patērētāju, taču viņam nevajag arī stāstīt, ka viņa maksājums par elektrību nepieaugs un iemesls tam ir gauži vienkāršs – Latvenergo gandrīz pusei no visiem patērētajiem subsidē elektrības cenu, bet pēc tirgus atvēršanas to vairs nedarīs, tāpēc pāris santīmu pie katras kilovatstundas nāksies maksāt katram pašam !

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu