Aizliedz «legālās narkotikas» • IR.lv

Aizliedz «legālās narkotikas»

37
Foto: Kristaps Kuhaļskis, F64.

Aizliegto vielu nosaukumus aizstās ar ķīmiskajām formulām, liedzot veidot variācijas

Turpmāk Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu saraksts tiks aizstāts ar jaunāko psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulām, ierobežojot tā saukto «Spices» maisījumu jeb «legālo narkotiku» izplatību. Tā šodien lēma Saeimas deputāti, otrajā un galīgajā lasījumā pieņemot grozījumus likumā «Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību», vēsta aģentūra LETA.

«Tas, ka aizliegto vielu nosaukumi sarakstā tiks aizstāti ar ķīmiskajām formulām, būs labs risinājums, lai psihoaktīvo vielu ražotājiem liegtu iespēju piedāvāt arvien jaunas apreibinošās vielas, kuras būtībā ir tās pašas, kas iekļautas sarakstā, tikai ar nedaudz citu struktūru,» iepriekš akcentēja Juridiskās komisijas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (RP).

Līdz šim kontrolējamo vielu saraksti vairākkārt papildināti ar jaunām apritē nonākušām psihoaktīvām vielām, taču uz izmaiņām sarakstā strauji reaģē šo vielu ražotāji, tirgū piedāvājot aizvien jaunus atvasinājumus. Novērojumi rāda, ka februāra sākumā Rīgā darbojas 20 legālo narkotiku tirdzniecības vietas, tādas ir arī teju katrā lielākā apdzīvotā vietā Latvijā. Policija nereti atsavina aizdomīgās vielas, taču nevar aizturēt un saukt pie atbildības to tirgotājus, jo konkrētā «prece» nebija aizliegto vielu sarakstā.

Izmaiņas līdzšinējā kārtībā vajadzīgas tāpēc, ka saraksta papildināšana ar atklātām jaunām vielām nedod vēlamo rezultātu un ražotāju iespējas sintezēt jaunas vielas, nedaudz mainot ķīmisko struktūru, ir teju bezgalīgas, norāda likumprojekta autori Veselības ministrijā (VM). Populārāko jauno psihoaktīvo vielu ķīmisko grupu pamatformulas sagatavos VM, un tā tiks ierobežota visu šajās ķīmiskajās grupās iekļauto vielu izmantošana.

Sagatavotās pamatformulas ietver visas patlaban apritē esošās jaunās psihoaktīvās vielas, kā arī daļu no vielām, kas varētu tikt sintezētas no jauna ar paredzamu psihoaktīvo iedarbību. Par šo jomu atbildīgās amatpersonas Juridisko komisiju informējušas, ka būs jāgroza arī ar likumu saistītie Ministru kabineta noteikumi.

Komentāri (37)

oktaavs 14.02.2013. 14.23

ietver visas patlaban apritē esošās jaunās psihoaktīvās vielas,
—————————–
Alkohols un tabaka arī ir psihoaktīvas vielas.
Marihuānu (nevis ķīmiskos surogātus) vajag legalizēt valsts līmenī. Kas grib, lai pīpē. Tā ir viņu pašu personīgā darīšana. Alkohola izraisītās sekas ir daudz jūtamākas un bieži vien traģiskākas. Lai pirmais met akmeni tas, kas teiks, ka alkohols un tabaka nav narkotikas.
Aizliegumi tikai vairo mafijas miljardu vērtos ienākumus. Aizliedzēji darbojas bandītu interesēs. Mafija dievina aizliedzējus.

+5
-4
Atbildēt

4

    grislits > oktaavs 14.02.2013. 16.24

    Alkohola izraisītās sekas ir daudz jūtamākas un bieži vien traģiskākas.

    ________________________________

    Ko var šito muldēt. ja legalizēs, tad paskatīsimies uz sekām pēc gadiem 10. sekas nekādas lielas nav jūtamas, jo regulāru ikdienas lietotāju ir maz.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Laimīgā :) > oktaavs 14.02.2013. 17.48

    @zero Pamato savu viedokli par to, ka marihuānu nevar pārdozēt. Varbūt nav vēlme pārdozēt, bet nu… To, cik šausmīga ir narkotiku ietekme uz nervu sistēmu, to protams, legalizēt gribētāji noklusē

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    grislits > oktaavs 14.02.2013. 18.53

    ņulle, kāda nozīme ar ko var ātrāk pārdozēt. Divas atkarību izraisošas vielas ir legālas (alkohols, tabaka). Vai ar to jau nepietiek? Kādēļ vajadzētu legalizēt vēl papildus kādas atkarību izraisošas vielas? Jēga no tā kāda un loģika iekš tā būtu kāda?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > oktaavs 14.02.2013. 19.53

    Būtu lielāki ienākumi valstij, mazāki ienākumi narkomafijai, mazākas iespējas korumpēt tiesībs. struktūras, utt., vairāk par visu marihuanas legalizāciju negrib narkomafija, tāpat kā, nelegalā alkohola biznesmeņi sausā likuma laikā ASV negribēja, lai to atceļ.
    Un, galvenais, dekriminalizācija – marihuanas lietotājus tas izrautu no kriminālas vides, un viņi atrastos legālā laukā, tāpat, kā alkohola un tabakas patērētāji, tas arī ļautu izkontrolēt gan lietotājus, gan ražotājus un pārdevējus, kvalitāti, utt.
    Patreiz narkotirgoņi piejauc marihuanai dažādas vielas, kas rada atkarību,ar nolūku iegūt regulāru patērētāju un pircēju, tīra marihuana atkarību rada ne biežāk, kā alkohols, un, īstenībā, ļaunumu nodara daudz mazāku.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Digna 14.02.2013. 14.08

Kaut kas ir patiesība, kaut kas ir izdomājumi. Patiesība ir tā, ka organiskās vielas ar līdzīgu struktūru mēdz būt arī ar līdzīgām īpašībām. Mēdz būt, bet ne vienmēr ir. Tas rada risku, ka “krimināli sodāmo” vielu skaitā varētu nonākt arī pilnīgi nekaitīgas, tikai ar līdzīgu struktūru. Ir tiesa, ka Latvijas likumdevēju apstiprinātajos sarakstos nav iekļauts zināms skaits vielu ar narkotisku iedarbību. Nav tiesa, ka iemesls ir ļoti straujās izmaiņas tirgū. Lai izgatavotu jaunu savienojumu, nevajag daudz laika, taču tā bioloģiskās aktivitātes pārbaude ilgst vairākus gadus, un ražošanas pielāgošana atkal paņem laiku. Līdz ar to konkrēto vielu iedarbība speciālistiem varbūt ir zināma jau vairākus gadus, bet Latvijā tās nav izpelnījušās pienācīgu ievērību, lai iekļūtu aizliegto sarakstos. Tā vietā Latvijas kriminālprocesa praksē līdz šim izlīdzējās ar jēdzienu “analogi”, kas ļāva diezgan brīvi interpretēt to, vai par šādas vielas izplatīšanu pienākas vai nepienākas sods. Jaunā kārtība padarīs situāciju nedaudz skaidrāku un samazinās interpretācijas iespājas, bet maz ticams, ka tā atstās būtisku ietekmi uz narkobiznesu.

+1
0
Atbildēt

0

selenaemani31520 28.04.2022. 22.37

this is the good decision by gov, thank you for the information. Mobisoft Infotech offers Golang development services for building world-class enterprise apps. As a Golang development company, we provide the best Golang developers for hire on retainer and hourly basis for both onsite/offshore requirements. Hire Golang Developers

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu