Obama: 2014.gada beigās ASV karš Afganistānā būs galā • IR.lv

Obama: 2014.gada beigās ASV karš Afganistānā būs galā

32
ASV prezidents Baraks Obama teic gadskārtējo runu. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents sola strādāt ar Krieviju pie kodolarsenālu samazināšanas

ASV prezidents Baraks Obama otrdien ikgadējā runā par stāvokli valstī pavēstīja, ka ASV karš Afganistānā beigsies 2014.gada nogalē, paziņojot, ka gada laikā mājā atgriezīsies 34 000 amerikāņu karavīru, vēsta LETA/AFP.

“Šī spēku samazināšana turpināsies. Un līdz nākamā gada beigām mūsu karš Afganistānā būs galā,” uzrunā pavēstīja Obama.

Šobrīd kara izpostītajā valstī dislocēti ap 66 000 Savienoto Valstu karavīru. Janvārī Obama ar savu afgāņu kolēģi Hamidu Karzai vienojās paātrināt atbildības nodošanu afgāņu spēkiem.

ASV prezidents savā uzrunā solīja arī strādāt kopīgi ar Krieviju abu valstu kodolarsenālu samazināšanai. “Mēs strādāsim ar Krieviju, lai censtos tālāk samazināt mūsu kodolarsenālus un turpinātu vadīt globālos centienus sargāt kodolmateriālus, kas varētu nokļūt nepareizajās rokās,” teica Obama.

Obama stājoties amatā pirms četriem gadiem solīja kodolieroču samazināšanu padarīt par savas ārpolitikas un drošības politikas centrālo jautājumu. Taču viņa centieni nav devuši rezultātus, Krievijai izvairoties iesaistīties dialogā, Irānai atsakoties apturēt savu urāna bagātināšanas programmu un Ziemeļkorejai rīkojot kodolizmēģinājumus par spīti sankcijām.

Aizsardzības resora amatpersonas saka, ka Vašingtona tagad ir gatava virzīt uz priekšu stratēģiskas sarunas ar Krieviju. Runājot anonīmi, viņi sacīja, ka Obama centīsies panākt katras valsts kodolarsenālu samazināšanu par 30% līdz 1000 kodolgalviņu katrai valstij.

 

Komentāri (32)

Janka, Janic 13.02.2013. 09.57

saakums 1979. gadaa kad krievu tanku diviizijas šķeersoja šiis valsts robežu , beigsies 2014. varees saukt 35 gadu karš , cik miljonu upuru tas prasiijis un kaad tam visam jeega? ne komunismu uztaisiija , ne attiistiitu kapitalizmu….

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu