Sprūdžs aptur Rīgas domes noteikumus par „puteņa biļetēm” • IR.lv

Sprūdžs aptur Rīgas domes noteikumus par „puteņa biļetēm”

27
Tramvajs Rīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ušakovs Sprūdžu tviterī nosauc par mazizglītotu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) apturējis grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos, kas paredzēja iespēju īpašu apstākļu gadījumā – stipras snigšanas vai masu pasākumu laikā, pilsētas sabiedrisko transportu izmantot bez biļetes.

Šāds lēmums pieņemts tāpēc, ka noteikumi ir pretrunā ar vairākām tiesību aktu normām, informē ministra preses sekretāre Maija Pētermane. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka arī Rīgas domes skaidrojumi neliecina, ka noteikumu piemērošana ir tiesiska.

VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze skaidro, ka biļetes ir uzskatāmas par vienīgo pasažiera braukšanas tiesības apliecinošo dokumentu, jo tās nodrošina pilnīgu pārvadāto pasažieru uzskaiti un informāciju par pasažieru plūsmām, pārvietošanās paradumiem u.tml., kas ir būtiski sabiedriskā transporta pakalpojumu plānošanā. Turpretī Rīgas domes izdotie saistošie noteikumi paredzēja, ka sabiedrisko transportu var izmantot bez biļetes.

„Lēmumi par braukšanas maksas atvieglojumiem ir pašvaldības kompetencē, taču tas ir jādara saskaņā ar normatīvajiem aktiem un ar pamatīgi sagatavotu juridisku formulējumu. Varētu vēl saprast, ka kādā mazākā pašvaldībā tam pietrūkst juridiskās kapacitātes, taču ne jau Rīgā,” uzsver Sprūdžs.

Ministrs piebilst, ka „Rīga nav tikai viena no 119 pašvaldībām. Rīgai kā galvaspilsētai ir jārāda priekšzīme sakārtotas un labas pārvaldības jomā”.

Sprūdžs arī bilst, ka sastrēgumu mazināšanai galvaspilsētā daudz būtiskāk ir rūpēties par reāli darbojošās „Park&Ride” sistēmas izveidošanu ar stāvvietām autovadītājiem ērtās vietās tuvu tramvaja pieturām vai vilciena stacijām.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) sola šo ministra lēmumu apstrīdēt tiesā, portāls “Delfi” uzzināja pašvaldībā.

Savukārt sociālajā tīklā Twitter Ušakovs par Sprūdžu ierakstījis: “Tā gadās, ja VARAM vada mazizglītots ministrs, kas izmisīgi mēģina palīdzēt savai sīkpartijai piesaistīt kaut minimālu rīdzinieku uzmanību.”

Izvērtējot Rīgas domes saistošos noteikumus, VARAM konsultējās ar Satiksmes ministriju, kas arī atbalstīja VARAM viedokli.

Rīkojums par grozījumu apturēšanu saistošajos noteikumos „Par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu” stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

 

Komentāri (27)

Janis 11.02.2013. 12.35

Nabaga Ušakovs, kuru apbižo “mazizglītots” ministrs, kurš, kā gadījies, kā ne, likumus zina labāk, un tam piekrīt arī SM.

+14
-4
Atbildēt

0

Janis 11.02.2013. 15.42

Re, kur arī īstais viedoklis, ko pauda Sprūdžs:

“Nav pareizi, ka sniegputeņa laikā bez maksas sabiedriskajā transportā var pārvietoties tikai autovadītāji, šāda iespēja Rīgā jānodrošina visiem, kam šādā laikā ir nepieciešams kaut kur nokļūt, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs”
http://bit.ly/WTxvSz

+6
-3
Atbildēt

1

    austrisv > Janis 11.02.2013. 16.58

    Vistaisnīgāk būtu, ja visi un jebkuros laika apstākļos varētu Rs izmantot par brīvu. Vai tas nevienam nav ienācis prātā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

austrisv 11.02.2013. 12.48

Vai patiesi Ušakovs kaut ko ir pārkāpis, jo kā saka vieglas uzvedības sievietes: “komu hoču tomu i dam”.

+7
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu