Latvieši lielajās dzīrēs • IR.lv

Latvieši lielajās dzīrēs

6
Mammu, es tevi mīlu ir emocionāla drāma, kad ceļu atpakaļ viens pie otra rod kāda mūžam darbā aizņemta māte un viņas 12 gadus vecais dēls.
Kristīne Simsone

7.februārī līdz ar Berlināli sākas jauns Eiropas spožāko kinofestivālu gads. Šogad prestižajās kinodzīrēs būs divas Latvijas filmas – Jāņa Norda uzņemtā lente Mammu, es tevi mīlu un Ēvalda Lāča īsmetrāžas leļļu animācija Eži un lielpilsēta

Nokļūšana Berlināles kalibra festivālā ne tikai glaimo nacionālā kino pašapziņai, bet arī paver iespēju filmdariem savu darbu nogādāt vērienīgākām auditorijām. Kā praksē ir piedzīvojis Ežu un lielpilsētas mākslinieks un producents Māris Putniņš – ja filma ir izrādīta Berlinālē, pēcāk tā tiek mērķtiecīgi aicināta uz citiem festivāliem. 

Festivāla bērnu un jauniešu programmā iekļautā Ēvalda Lāča leļļu īsfilma tapusi Latvijā vecākajā animācijas studijā Animācijas brigāde, kur Lācis sācis strādāt 90.gadu beigās, Latvijas Kultūras akadēmijas pedagogu ieteikts. Sākotnēji strādājis par operatora asistentu, tad par operatoru, vēlāk sācis rakstīt animācijas filmu scenārijus. «No sākuma dikti jocīgus, pēc tam jaukus,» saka viņa kolēģis Māris Putniņš. Viņš arī pajoko, ka Ežu un lielpilsētas stāstam par dzīvnieku izdzīvošanu urbānajā vidē neesot tā labākā morāle, jo kinodarbā apspēlēts zvēru merkantilisms un lielā vēlme izklaidēties. Šī ir Ēvalda Lāča trešā režisētā filma un otrā, kas iekļauta Berlināles programmā. Skatītāji Latvijā uz lielajiem ekrāniem to varēja redzēt pirms Ziemassvētkiem. Šoreiz režisors pārstāvēt savu kinodarbu klātienē nedosies, jo atrodas slimnīcā. 

Pēc atveseļošanās Lācis turpinās filmēt jaunākos Avārijas brigādes piedzīvojumus – filmas varoņiem būs jādodas uz Zviedriju no žurku uzbrukuma glābt leģendāro un vienīgajā braucienā nogrimušo karakuģi Vāsa

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu