TV tornis kā saules pulkstenis - ideja Zaķusalas attīstībai • IR.lv

TV tornis kā saules pulkstenis – ideja Zaķusalas attīstībai

29
Studentu darbu izstādē. Foto: Dairis Anučins, Ir.lv
Dairis Anučins

Televīzijas torņa teritorijas attīstības prioritātes ir vides labiekārtošana un sabiedriskā transporta attīstība

Izveidot moderno tehnoloģiju parku un muzeju TV torņa pakājē, iekārtot atpūtas vietu ar sporta laukumiem, uzbūvēt atrakciju parku Zaķusalā vai, izmantojot no torņa krītošo ēnu, izveidot saules pulksteni. Šīs un citas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu piedāvātās idejas otrdien apspriestas Latvijas Valsts Radio un televīzijas centra (LVRTC) un RTU kopīgi rīkotajā diskusijā par televīzijas torņa un tā teritorijas attīstību. Diskusijā piedalījās RTU mācībspēki un studenti, arhitekti un pilsētplānošanas eksperti, kā arī LVRTC pārstāvji.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta norādīja, ka televīzijas tornis kopš uzbūvēšanas ir kļuvis par neaizvietojamu pilsētas arhitektūras un vides sastāvdaļu, taču Zaķusalas neattīstītās infrastruktūras dēļ tas bieži “paliek aizmirstībā”, jo pilsētniekiem un pilsētas viesiem trūkst pievilcīgas vides un apmeklēšanas vērtu objektu televīzijas torņa apkārtnē. Tādēļ televīzijas tornim būtu svarīgi sniegt “pievienoto vērtību”, ko LVRTC sākusi idejiski – uzrunājot RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes studentus un aicinot izstrādāt idejas televīzijas torņa teritorijas un iekštelpu labiekārtošanai.

Gan eksperti, gan studenti, kuri iepazīstināja ar saviem projektiem, ir vienisprātis, ka būtiska ir vides labiekārtošana un transporta sistēmas attīstība TV torņa apkaimē, kas paredz gan sabiedriskā transporta maršruta, gan veloceliņu izveidi, kā arī ūdens transporta iespējas. Diskusijas dalībnieki un studenti savos projektos uzsvēra TV torņa un Zaķusalas kā potenciālā tūrisma objekta attīstības iespējas.

Students Roberts Kravčenko piedāvājis ideju par saules pulksteņa izveidi, izmantojot no torņa krītošo ēnu uz dažādiem pilsētas objektiem. Pēc viņa teiktā Ir.lv, ideja par saules pulksteni radusies, vērojot panorāmu no torņa skatu platformas un redzot ēnu, kas laika gaitā pārvietojas pa pilsētas siluetu. “Bija arī citas, trakākas idejas, taču sapratu, ka jāskatās uz lietām reāli – ko šeit var īstenot un cik lielus līdzekļus tas prasīs.”

Eksperti Kravčenko ideju novērtējuši atzinīgi, norādot, ka tā ir salīdzinoši vieglāk īstenojama un neprasītu lielus ieguldījumus.

Pēc RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāna Uģa Bratuškina domām, ieguldot salīdzinoši nelielus līdzekļus, neilgā laikā varētu sakārtot TV tornim blakus esošo teritoriju, padarot to pievilcīgāku Zaķusalas un televīzijas torņa apmeklētājiem. “Teritorija ap TV torni nav nemaz tik liela. Šodien mēs pamatā runājam tieši par šīs teritorijas attīstību, bet tālākais – tas jau ir pilsētplānošanas un amatpersonu jautājums, kāda ir Zaķusalas attīstības koncepcija,” teica Bratuškins.

Savukārt arhitekts Ingurds Lazdiņš uzsvēra, ka teritorijas attīstības plāniem pirmām kārtām būtu jātop sadarbībā ar iedzīvotājiem un atbildīgajām amatpersonām, lai, uzklausot iedzīvotāju vēlmes, sagatavotu teritorijas attīstības programmu un apzinātos reālās finansiālās iespējas. “Pēc tam, kad ir programma, var saukt palīgā arhitektus,” sacīja Lazdiņš.

Diskusijas gaitā tika skarts arī jautājums par Rīgas attīstības plānu, kurā bijusi paredzēta daudzstāvu ēku apbūve Zaķusalā, taču patlaban tas ir apturēts. Eksperti uzskata, ka jautājums par vertikālās apbūves nepieciešamību Zaķusalā joprojām ir apspriežams.

Studentu veidotos projektu metus ikviens var apskatīt televīzijas torņa ēkas vestibilā.

 

Komentāri (29)

dace_roze_lmt_lv 05.02.2013. 18.56

Idiotiska ideja, jo TV tornis noliekas vienā pusē, tā ka labāk būtu attīstīt Zaķusalu ar ideju par jauno Pīzas torni.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu