Ups! • IR.lv

Ups!

114
Īkšķis uz leju - pret eiro ieviešanu Saeimā balso Saskaņas centrs. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Ivars Ījabs

 

Raugoties uz mūsu brašo opozicionāru vēlmi tomēr panākt referendumu par eiro ieviešanu Latvijā, rodas iespaids, ka pašlaik ieejam politiskas turbulences periodā, kurš diez vai beigsies tuvākajās nedēļās. Vai tas jau pašlaik nozīmē eiro neieviešanu 2014. gadā, ir grūti pateikt. Katrā gadījumā priekšā stāvošais juridiski politiskais process varētu likt dažiem kungiem Briselē vai Frankfurtē pie Mainas pakasīt aiz auss, vai Latvija patiesi ir īstais kandidāts eirozonai.

Katrā gadījumā viens ir skaidrs. Šai te, Valda Zatlera vārdā nosauktajai 11. Saeimai, kuru vēl nesen visi tā slavēja, ir iespēja ieiet vēsturē kā tam Latvijas likumdevējam, kurš ir ar troksni izgāzis nacionāla mēroga stratēģiju par valsts dalību eirozonā. Ne kurš katrs parlaments var ko tādu ierakstīt savā CV. Nu malači, ko citu lai te saka.

Pirms nedaudz pareflektēt par notikušā cēloņiem, daži vārdi par turpmāko. Pašlaik, kā redzams, vēstures vējš pūš visu eiro pretinieku burās, kuri no visām pusēm klups virsū Valsts prezidentam un, iespējams, Satversmes tiesai. Prezidenta lēmumam, kā šķiet, būs nepieciešams daudz juridiskas tehnikas, lai politisko gribu ietērptu šķietami juridiskā formā. Proti: ja prezidents vēlēsies apturēt likuma izsludināšanu, viņa juristiem nāksies meklēt argumentus, kādēļ eiro ieviešana nav “būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā” (Satversmes 68. pants). Turpretī, ja viņā ierunāsies nevis zaļzemnieks, bet baņķieris, tad viņa juristiem nāksies pierādīt pretējo, pie reizes varbūt atsaucoties uz Satversmes 73. pantu, kurš aizliedz nodot tautas nobalsošanām līgumus ar ārvalstīm – lai gan eiro ieviešanas likums nav starptautisks līgums, tomēr kaut kāda juridiska ekvilibristika te būtu iespējama.

Ja prezidents izvēlēsies otro ceļu, pasākums beigsies ar Satversmes tiesu, kura, kā zināms, nav nekāda ātrā ķīmiskā tīrītava – tas varētu ievilkties līdz pat rudenim. Ja vēl atceramies, ka Satversmes tiesas priekšsēdētājs jau ir izteicies par tautas nobalsošanas nepieciešamību, lieta kļūst pavisam interesanta. Katrā gadījumā ir skaidrs, ka viss šis pasākums ātri nebeigsies. Tādēļ tā vien liekas, ka mūsu veiksmes stāsts ir nolikts uz pauzes diezgan pamatīgi.

Skaidrs, ka kungi Briselē un Frankfurtē negribēs ļaut pievienoties eirozonai valstij, kura pati nav skaidrībā ar sevi, kur ir ierosinātas kaut kādas konstitucionālās tiesas prāvas, kur paši nezina, vai vajag referendumu, vai nē, un tā tālāk.

Labi, iedomāsimies, ka referendums patiešām notiek – kaut kad, starp pēdējām sniegpulkstenītēm un pirmajām pienenēm. Rezultāts tīri teorētiski var būt arī pozitīvs. Galu galā, parādīsim vēlētājiem plakātu ar Merkeli un Putinu (kuru jūs izvēlētos?), ar māti Eiropu, kas atstumj no savas krūts nepaklausīgo Latviju, ar imigrantu straumēm uz laimīgi eiro ieviesušo Īriju – tas viss ir par ļoti iespējams, īpaši uz Rīgas pašvaldības vēlēšanu fona. Var gan notikt arī pretējais: kā jau teicu, vēstures vējš pūš satracināto eiro noliedzēju burās. No varas izplēstam referendumam vienmēr ir cits rezultāts, nekā varas visžēlīgi atvēlētam referendumam. Tomēr jebkurā gadījumā tas viss tomēr neož pēc 2014. gada 1. janvāra.

Visbeidzot, vajadzētu pavaicāt: kā mēs nonācām līdz tādai dzīvei? Nevaicāsim par to, kas lika šiem deputātiem ceturtdien balsot pret. Vēsture zina milzumu gadījumu, kad opozicionārs ar mierīgu sirdi balso pret tieši tādēļ, ka zina: balsojums neizbēgami būs pozitīvs.

Vaicāsim: kas lika šiem tautas kalpiem parakstīties par minēto referendumu, kuram patiešām ir visas izredzes izgāzt iestāšanos eirozonā?

Šeit nav vērts runāt par pāris ākstiem Zaļo un zemnieku savienībā. Tieši tādēļ jau Latvijā darbojas proporcionālā vēlēšanu sistēma, lai proporcionāli atveidotu Latvijas pilsoņus. Savukārt Latvijas pilsoņu vidū neizbēgami ir arī zināms procents pilnīgi atsaldētu indivīdu, kuri arī tiek pārstāvēti. Vaicāsim drīzāk par to “Saskaņas centra” masu, kura gandrīz pilnībā nodrošina nepieciešamo trešdaļu. Šeit noteikti nav runa par vienkāršu idiotismu; šeit ir runa par principiāli destruktīvu darbību, kura beigu beigās kaitēs pilnīgi visiem, taču “Saskaņas centram” droši vien mazāk nekā viņu galvenajam ienaidniekam, “Vienotībai” un Dombrovskim. Kāds varētu šās rīcības skaidrojums?

Daļa SC deputātu noteikti balsoja pret eiro ideoloģiskas pārliecības dēļ – sak’, no Rietumiem nevar nākt nekas labs. Tas ir tas pats izpratnes līmenis, kādu demonstrē vidējais Latvijas eiro pretinieks neatkarīgi no etniskās piederības. Tā kā eiro grib valdība, un mums ir jābūt pret valdību, tad mēs būsim arī pret eiro – tas, ka šā soļa sekas un “palikšana pie lata” kaitēs mums pašiem, jau ir sekundāri.

Taču “Saskaņas centrā” tā noteikti nedomā visi. Lai arī latviešu prese dara visu, lai šo apvienību tematizētu kā gatavos elles izdzimteņus, arī tajā ir virkne cilvēku, kuri saprot, ka ar latu nav aršana.

Patiesi, daļai no šiem ir galvā ģeopolitiski tarakāni, kuri redz eirozonu kā ES federalizācijas instrumentu un vēlas pasargāt no tā Latviju kādas neskaidras “austrumu orientācijas” vārdā. Taču SC ir arī kāda grupa, kuri saprot sava soļa pilnīgo destruktivitāti – taču arī tie neliedza savus parakstus referenduma iniciatīvai.

To nepārprotami nosaka “Saskaņas centra” kopējais profils Latvijas politikā, kur šī lielākā parlamenta frakcija ir tikusi pilnībā politiski marginalizēta – gan sava, gan citu stulbuma dēļ. Zatlera tanki un no tiem izrietošais divvalodības referendums ir radījuši situāciju, kad “SC” vairs nav ko zaudēt. Par nekādu sadarbību ar viņiem parlamenta līmenī runas būt nevar. Pretējā puse ir radījusi par viņiem pilnīgu valsts ienaidnieka tēlu, un, kas ir vēl bēdīgāk, – paši saskaņieši pēdējā laikā ir cītīgi strādājuši, lai patiešām arī atbilstu šim tēlam.

Tā nu ir nonākts līdz situācijai, kad klaji destruktīva rīcība pret eiro ir tikai tāds neliels štrihs, kurš tikai apstiprina visiem “zināmo” – SC ir nelojāli, destruktīvi iebraucēji un slepeni Lindermana domubiedri, kuri par katru cenu vēlas atgriezt Latviju Krievijas ietekmes sfērā. Pašlaik notiek cīņa par Rīgu, kur “latviskās” partijas grasās kampaņot tīri etniskā toņkārtā. Tad kādēļ uz šā viļņa negūt papildus publicitāti, skaļi protestējot pret Eiropas “diktātu”?

Kāds varētu vaicāt, vai, ja balsojums par eiro būtu noticis, teiksim, pirms diviem gadiem, t.i., pirms “etniskā tiesiskuma” apoteozes 11. Saeimas vēlēšanās, rezultāts nebūtu tāds pats. Varbūt būtu, bet drīzāk – nē.

Vispirms, tolaik SC vēl nebija tik liela frakcija; otrkārt, toreiz ar viņiem vēl bija iespējams kaut ko sarunāt. Šobrīd jau aklajam ir tapis skaidrs, ka “Saskaņas” marginalizācija jau sen vairs nav tikai pašas “Saskaņas” problēma. Kā stūrī iedzīts dzīvnieks, tā ir gatava kost visiem, nerēķinoties ar sekām. Un sekas, ja notiks referendums par eiro, būs visbēdīgākās tieši pašai “Saskaņai” un tās vēlētājiem – jo uz kā gan cita varētu balstīt efektīvu “par” kampaņu, ja ne uz bailēm no iekšējā un ārējā ienaidnieka?

Tagad varat mierīgi ierakstīt skurstenī nepilsoņu bērnus un pareizticīgo ziemsvētkus, un vēl daudz ko citu, biedri.

Cits interesants jautājums skar Nacionālās apvienības turpmāko stratēģiju referenduma gadījumā. Ir skaidrs, ka pret eiro šajā apvienībā nav tikai viens atraisījies Jānis Dombrava. Un, ja šim kontingentam liks aģitēt “par”, vēl var noklabēt zobi. Bet par to varbūt nākamo reiz.

Autors ir politologs, LU docents

 

Komentāri (114)

buchamona 04.02.2013. 07.49

Šeit noteikti nav runa par vienkāršu idiotismu; šeit ir runa par principiāli destruktīvu darbību, kura beigu beigās kaitēs pilnīgi visiem, taču “Saskaņas centram” droši vien mazāk nekā viņu galvenajam ienaidniekam, “Vienotībai” un Dombrovskim. +++ Precīzi un nav ko pētīt, kādēļ un, kas par lietu – SC ir ienaidnieks, pārliecinātu putinistu perēklis, un nav ko meklēt, kuram tajā pūznī varbūt ir gaišāka galva. Viņi visi ir vienādi

Piekrītu Ījabam par to, ka situācija ap eiro ieviešanu Latvijā veidojas traģiska. Un NA varētu beigt muldēt par to, ka lietas ap eiro nav jāvērtē melnbalti utt. Ja Latvijā nākošgad netiks ieviests eiro, tad šāds solis Latvijas attīstību nobremzēs laika posmā, kuru var mērīt ar vienu paaudzi apmēram, ja ņem vērā zaudēto laiku utt, ja Latvija vispār iekļūs eiro zonā pēc šāda cirka.
Es vakar pārlasīju ZZS un NA priekšvēlēšanu programmas. Varbūt slikti lasīju, bet ZZS programmā es par eiro neatradu neviena vārda, tā kā ZZS patiesībā pat nav ko šobrīd pārmest. Viņi attiecībā pret eiro ir atstājuši sev brīvas rokas.
Tur pretī NA par eiro, par to, kādēļ eiro ir jāievieš, ir izrakstījušies gari un plaši, tādēļ gribētu dzirdēt apvienības patiesu skaidrojumu par to, kas šobrīd notiek ar NA, jo runa jau nav par viena deputāta balsojumu. Runa ir par apvienības attieksmi pret pašas rakstīto rīcības programmu. Ja šī attaisnošanās, šī tirāde par Dombrova ” sirdsapziņas balsojumu” utt ir mēģinājums nobalansēt starp eiro piekritējiem un pretiniekiem, ja tas ir mēģinājums būt ” gudrākiem” par visiem, tad tā ir politiska pašnāvība. Es pat domāju, ka NA par šo nekonsekvenci skaudri sāks maksāt jau Rīgas pašvaldību vēlēšanās, ja aizies tik tālu, ka būs jārīko bezjēdzīgs referendums par eiro ieviešanu, jo būsim šā vai tā jau no laika grafika izkrituši ārā, kas nozīmē – čau eirozona

+36
-8
Atbildēt

11

    Ieva Priedenfelde > buchamona 04.02.2013. 08.03

    Tauta ir pret eiro un pašvaldību vēlēšanās drīzāk izlidos jenoti, nekā NA. Un kad partiju programām ir bijis kāds sakars ar realitāti? Vienotība progresīvus nodokļus solīja. Vai viņi paši par to atceras?

    +2
    -37
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > buchamona 04.02.2013. 08.48

    Tauta Latvijā nelemj neko un pie mums ir sūdīgāk, nekā Grieķijā – algas mazākas, pensijas mazākas, cenas augstākas, nodokļi augstāki.

    +2
    -26
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 04.02.2013. 12.56

    riņķīapkārt. NA tagad ir svarīgs katrs deputāts, ja grib dabūt vēl kādu ministra portfeli.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 04.02.2013. 12.41

    riņķīapkārt. Noticēji Ījabam . Tādēļ arī 4.februāris 2013 07:49 komentārs pārāk emocionāls un brīžiem neloģisks:)

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 04.02.2013. 12.06

    riņķī apkārt. Vai tad Dombrava arī parakstījis Grigules papīru?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.02.2013. 12.34

    … Precīzi un nav ko pētīt, kādēļ un, kas par lietu – SC ir ienaidnieks, pārliecinātu putinistu perēklis, un nav ko meklēt, kuram tajā pūznī varbūt ir gaišāka galva….
    _______________________
    http://listverse.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2009/11/simo_hayha-s585x360-11707.jpg

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 04.02.2013. 13.27

    riņķīapkārt. Piekrītu, bet kā viņi lems – tā būs. Mēs ar Tevi lemsim pēc viņu lēmuma – kura partija mazāk spļāvusi uz mūsu vestes:)

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.02.2013. 12.49

    Ino. No rīta, kad rakstīju komentu – nebija nekādas skaidrības, ko taisās darīt Dombrava, tagad lasīju, ka viņš tomēr neparakstīs :) Taču tas nav galvenais šajā stulbajā stāstā.

    Runa ir par ko citu. Mani aizkaitināja NA frakcijas komentārs par Dombrova balsojumu, par deputāta sirdsapziņas mokām, kuras izraisījis ir NA pirmsvēlēšanu programmā ietvertais punkts par eiro utt. Tad jautājums – kā NA pirmsvēlēšanu listē varēja nokļūt deputāta kandidāts, kuram nepieņemama ir paša partijas programma? Un, kas tas ir par tādu NA vērtējumu, kurā viņi mēģina attaisnot sava deputāta nepakļaušanos savas partijas pirmsvēlēšanu programmai? Runa ir par to, cik patiesībā prognozējama ir NA un, ko tālāk varam no šīs apvienības sagaidīt?
    Vismaz es vēlēšanās balsoju par partijas mērķiem un programmu ar kuru partija cenšas savus mērķus piepildīt. Es nebalsoju ne par vadoņiem, nedz varoņiem :)

    +16
    -4
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 04.02.2013. 13.24

    lno. Man šķiet, ka NA vajadzētu atdzist nedaudz :) Likties mierā ar trešā portfeļa meklējumiem un mēģināt iztikt bez skandāliem kādu laiku, ja viņi tiešām cer nopietni startēt Rīgas vēlēšanās un, ja viņi nopietni domā par savu tālāko politisko nākotni. Pēc manas pārliecības Latvijai ir vajadzīga viena kārtīga konservatīva partija, bet NA līdz tādam statusam vēl ir ” jāizaug”, vismaz dažām viņu redzamākajām sejām :)

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 04.02.2013. 09.20

    Mums 50 gadus bija krievu komunisms. Algas vel ilgi bus mazakas. Bet finansiala situacija un nakotnes perpektivas ir krietni labakas.

    +23
    -3
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 04.02.2013. 08.09

    Tauta ir pilna ar atsaldeņiem, kuri maina savu viedokli katru nedēļu balstoties no kuras puses vējš pūš. Ja tauta lemtu visu, lats sen būtu devalvēts un Latvijā būtu sūdīgāk kā Grieķijā.

    +27
    -3
    Atbildēt

    0

Nika 04.02.2013. 07.39

SC nav mūsu lielākā problēma. Tā ir tie atsaldeņi, kurus jūs pieminējāt. Viņi nesaprot, ka Latvija nav ne Zviedrija, Dānija vai pat Čehija. Šī ir mūsu iespēja, otras var arī nebūt. Un tie atsaldeņi mums šo iespēju var zaudēt.

Ja tas tā būs, tad mēs vienkārši neesam pelnījuši savu valsti. Igauņi ir. Mēs, iespējams, neesam. Nākamie 4 mēneši to parādīs.

+24
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > Nika 04.02.2013. 13.43

    Taisnības labad jāsaka, ka ne SC, bet Gods kalpot Rīgai to naudiņu notrallināja.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    andris902 > Nika 04.02.2013. 10.52

    …neaizmirsīsim, kur SC tik “profesionāli un godprātīgi”ieguldīja rīdzinieku naudu – valūtas maiņas punktos….kuriem pieder šie maiņas kantori?….nemaz nebūs jāmeklē banku virzienā, lai saprastu, cik daudz nelegālās naudiņas tiek “izlaistas” caur RD ierēdņu pārraudzībā un sadarbībā esošiem valūtas maiņas punktiem….

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > Nika 04.02.2013. 09.21

    Es plauktiņā pie atsaldeņiem iekrāmētu arī visas bankas, kas katru gadu ar latu un eiro konvertēšanu nopelna daudzus miljonus, pie tam ieguldot minimālu darbu. Nu kam gribētos zaudēt tik stabilu peļņu!
    Domāju, ka nebūšu tālu no patiesības, pieņemot, ka šīs bankas varētu slēpti finansēt anti-eiro kampaņu…

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

putekliic 04.02.2013. 09.07

Man kaut kā negribas ticēt, ka šī lieta netiks izstūrēta un, ka eiro ieviešanu Latvijas ienaidnieki tomēr izgāzīs. Cita lieta tomēr ilgtermiņā ir – kā notiks ar SC? Kā šī problēma risināsies? OK, viņi tagad ir marginalizēti, viņu elektorāts nošķelts nost – var teikt arī marginalizēts. Bet tā massa ir pārāk liela un ja vēl ir pietiekami daudz vietējo kangaru…. Kas tālāk? Skaidrs, ka viss plūst, viss mainās, nekas nestāv uz vietas. Šī ir bumba ar laika degli. Un vissliktākais ir tas, ka neviens nezina ko ar to darīt, kamēr Kremļa roka un vietējie pirkstiņi nemitīgi cenšas situāciju eskalēt un jāsaka, ka ne bez panākumiem. Tas pats valodas referendums – jā “mēs viņiem parādījām”! Bet patiesībā Kremlis panāca savu mērķi – sabiedrību vēl vairāk sašķēla, cilvēkus satracināja, spriedzi palielināja, bet vienotību latviešu vidū tas nebūt nensotiprināja.Bet ja par rakstu vēl, tad tiešām dīvaini, ka Ijābs ne pušplēsta vārda neieminas par marioneti Griguli un viņas diedziņu raustītāju Lembergu. Kā saka, kam mums SC, ja ir šādi valsts “patrioti”?!

+22
-1
Atbildēt

5

    Egitazz > putekliic 04.02.2013. 11.46

    Un vissliktākais ir tas, ka neviens nezina ko ar to darīt
    ======
    nu bet kāpēc nezina? :) viss taču šos 20 gadus tika darīts, lai būtu tik daudz SC atbalstītāju. Un tas vienmēr palīdz noturēties tādiem patriotiem, ka NA. Ne velti NA bija tik satraukta, kad SC tikšana koalīcijā bija samērā tuvu. NA un daļai V bija skaidrs, ka tas būtu beigām stāstam par Kremļa roku. Jo sēžot koalīcijā, SC vienkārši nebūtu varējusi izmantot iepriekšējo retoriku, neatbalstīt koalīcijas darbību utt.

    Bet tagad viss kārtībā. 2013.gadā būs vēlēšanās, bet 2014.gadā vēl ko izdomās, piemēram referendumu par krievu bērnudārzu slēgšanu. Un kad Lindemranis atkal atbildēs ar citu parakstu vākšanu, NA atkal kliegs, ka tā nav vainīga, tā ir tikai kārtēja sagadīšanās.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > putekliic 04.02.2013. 15.07

    Ijābs ne pušplēsta vārda neieminas par marioneti Griguli un viņas diedziņu raustītāju Lembergu

    Ijābs zin no kuras puses sviests uz maizes jāliek :
    __________________
    un zin kā
    “‘asinsdesas dēj” aŗī?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    juhans > putekliic 04.02.2013. 11.39

    Politologs jautā: „ Kā mēs nonācām līdz tādai dzīvei?” un starp citu skaidro arī, ka
    „… latviešu prese dara visu, lai šo apvienību tematizētu kā gatavos elles izdzimteņus… „
    un, ka
    … jau aklajam ir tapis skaidrs, ka “Saskaņas” marginalizācija jau sen vairs nav tikai pašas “Saskaņas” problēma. Kā stūrī iedzīts dzīvnieks, tā ir gatava kost visiem, nerēķinoties ar sekām…”
    No tā, kas ir tapis skaidrs „aklajam”, tīri dabīgi izriet jautājums – vai SC, „kā stūrī iedzīts dzīvnieks” spēj pretoties šādiem nevadāmiem instinktiem? Cilvēku gadījumā līdzīgu stāvokli sauktu par afektu – stāvokli, kurā tie nespēdami kontrolēt savu rīcību un sekas, varētu pat izdarīt noziegumus. Un, ja tā, vai SC maz spēj atbildēt par savu rīcību? Vai vainīgie nav jāmeklē citur? Kur? Dodiet šurp! Kas tie tādi? Kas gan cits, kā tie, kas nabadziņu „iedzinuši stūrī”, vai citiem vārdiem – redz, kas notiek, ja nemīl SC.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    putekliic > putekliic 04.02.2013. 09.43

    OK, nav tā, ka ZZS Ijābs nepiemin (“daži āksti”). Bet viņi patiesībā pret eiro kampaņā spēlē vadošo lomu – tā tak ir Grigule, kas vāc parakstus Saeimā!

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > putekliic 04.02.2013. 09.15

    andrejs_gr

    Ijābs ne pušplēsta vārda neieminas par marioneti Griguli un viņas diedziņu raustītāju Lembergu

    Ijābs zin no kuras puses sviests uz maizes jāliek :)

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu