EP kritizē Īriju par nesadarbošanos fiktīvo laulību problēmas risināšanā • IR.lv

EP kritizē Īriju par nesadarbošanos fiktīvo laulību problēmas risināšanā

20
Informatīvie materiāli par kampaņu "Fiktīvas laulības - slazds!". Foto: Ieva Čīka, LETA

Pašlaik Īrijā laulību organizēšana pret naudas atlīdzību nav nelegāla

Eiropas Padome kritizē Īriju par sadarbības trūkumu, lai identificētu un sniegtu palīdzību cilvēku kontrabandas upuriem no Latvijas, kas Īrijā nogādātas fiktīvo laulību slēgšanai, vēsta Īrijas laikraksts “Irish Examiner”.

Cilvēku kontrabandisti Īrijā gadā ieved 400 jaunas sievietes fiktīvu laulību slēgšanai, taču Īrijas valdība līdz šim nav novērsusi nepilnības likumos, kas ļauj fiktīvas laulības organizējošajiem noziedzniekiem izvairīties no soda, ziņo LETA.

“Latvija, no kurienes tiek ievestas daudzas no jaunajām sievietēm, vairākkārt norādījusi uz nepietiekamo sadarbību ar Īrijas policiju un valdību, kas stipri apgrūtina darbu šajā jomā,” raksta avīze.

Eiropas Padomes Cilvēku kontrabandas uzraudzības grupa (GRETA) ziņojumu veidojusi pēc Īrijas un Latvijas apmeklēšanas, izvērtējot valstu sasniegto cīņā ar cilvēktirdzniecību.

Eiropas Padome ir aicinājusi Īriju steidzīgi risināt šo problēmu un labot likumdošanu, lai fiktīvās laulības klasificētu kā cilvēktirdzniecības formu un dotu policijai pilnvaras iejaukties šādos gadījumos.

Pašlaik Īrijā laulību organizēšana pret naudas atlīdzību nav nelegāla. Īrija, kā arī Lielbritānija, Vācija un Kipra ir galvenās galamērķa valstis cilvēku kontrabandas upuriem no Latvijas.

Kad Latvijā viesojās Eiropas Padomes delegācija, lai izvērtētu cilvēku kontrabandas apkarošanas konvencijas piemērošanu, viņiem norādīts uz grūtībām sadarbībā ar Īrijas dienestiem, identificējot un sniedzot palīdzību cilvēktirdzniecības upuriem no Latvijas.

Latvijas amatpersonas pirms diviem gadiem aicināja Īriju spert soļus, lai apturētu fiktīvās laulības, kas pārsvarā tiek slēgtas starp vīriešiem no Pakistānas un sievietēm no Austrumeiropas. Laulības ar Eiropas Savienības (ES) pilsoni nozīmē, ka šie vīrieši var lūgt uzturēšanās atļauju ES.

Latvija ir veikusi labojumus likumos pret cilvēku kontrabandu, paredzot par to līdz trīs gadu cietumsodu.

Pagājušā gadā Latvija sniedza palīdzību 16 fiktīvo laulību upuriem – sievietēm, no kurām lielākā daļa bija nonākusi Īrijā. Tomēr tiek uzskatīts, ka fiktīvo laulību upuru skaits ir daudz lielāks.

Kā liecina Īrijas Tieslietu ministrijas dati, 2011.gada pirmajos trīs ceturkšņos saņemti 553 uzturēšanās atļauju pieteikumi, pamatojoties uz laulībām ar ES pilsoni. Trešā daļa no šīm laulībām noslēgtas ar Latvijas vai Lietuvas pilsonēm.

Īrijas Tieslietu ministrija atteicās laikrakstam komentēt Eiropas Padomes ziņojumu.

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu