Vēzis izgaismojas • IR.lv

Vēzis izgaismojas

9
Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra komanda — Zane Kalniņa (no kreisās), vadītāja Aija Linē, Pāvels Zajakins, Irēna Meistere un Karīna Siliņa — kuņģa vēža antivielas ir centusies atšifrēt piecus gadus. Sasniegtie rezultāti saviļņojuši zinātnes prātus ne tikai Latvijā.
Ieva Puķe

Ar asinsanalīzi atklāt kuņģa vēzi jau pirmajā stadijā – tik revolucionāru mērķi sev nospraudusi Latvijas Biomedicīnas centra zinātnieku komanda, kas pirmā pasaulē publicējusi pētījumu par antivielām šā audzēja diagnostikai. Kuņģa vēzis ir ceturtais nāvējošākais audzējs pasaulē, ar kuru ik gadu saslimst aptuveni miljons cilvēku, taču tā agrīnai noteikšanai līdz šim nebija vienkāršu metožu

Vēzis datora monitorā izskatās pēc raiba, asimetriska ornamenta. Ar mikroskopu un skeneri savienotajā ekrānā analīžu rezultāti parādās kā krāsaini punktiņi – sarkani vai zaļi. Sarkanais signalizē, ka pacienta asinīs ir antivielas, ko cilvēka imūnsistēma ir izstrādājusi pret ļaundabīgo audzēju ķermenī. Zaļais nozīmē, ka asins serums nav reaģējis ar zinātnieku klasificētajiem kuņģa vēža antigēniem. Tā – spīdošu uguntiņu veidolā – atklātībā parādās viens no Latvijas zinātnes nozīmīgākajiem pagājušā gada atradumiem: specifiskas autoantivielas agrīnai kuņģa vēža diagnostikai un slimības gaitas prognozēšanai.

Ja asinīs ir izveidojušās šīs antivielas, ir skaidrs – cilvēka imūnsistēma ir ieraudzījusi vēzi. Labā ziņa: Aijas Linē vadītā Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieku grupa ir atklājusi veidu, kā minētā informācija varētu nonākt līdz pacientiem jau slimības sākuma stadijā, kad pašu slimnieku ausīs trauksmes zvani vēl nezvana un kad šis vēzis vēl labi pakļaujas ārstēšanai. Pagājušā gada maijā apstiprinātā publikācija par latviešu zinātnieku atklājumiem janvārī ievietota vienā no onkoloģijas nozares prestižākajiem izdevumiem International Journal of Cancer. Tās nosaukums: Uz autoantivielu noteikšanu balstītu testu izstrāde kuņģa vēža agrīnai diagnostikai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu