Spriež par ieceri atņemt Saeimas deputāta mandātu zvēresta laušanas dēļ • IR.lv

Spriež par ieceri atņemt Saeimas deputāta mandātu zvēresta laušanas dēļ

24
Ja šādi likumgrozījumi tiktu pieņemti, potenciāli tie pirmām kārtām varētu attiekties uz SC deputātu Nikolaju Kabanovu, kurš jau vairākkārt izcēlies ar Saeimas deputāta statusam neatbilstošu rīcību. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Opozīcijas frakcijas par to ir negatīvi noskaņotas

Valdošās koalīcijas politiķi pārsvarā pozitīvi vērtē ieceri par iespēju ieviest regulējumu Saeimas deputāta mandāta zaudēšanai zvēresta laušanas gadījumā, taču vairāki politiķi norāda, ka jāvērtē šā jautājuma juridiskie aspekti, ziņo LETA.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka savulaik VL-TB/LNNK jau vērsusies Saeimā ar līdzīgu ierosinājumu, kas gan toreiz atbalstu neguva. Dzintars arī pauda prieku, ka šis jautājums pavirzījies uz priekšu, un pauda cerību, ka politiķi, kuri iepriekš pauduši konceptuālu atbalstu šai iecerei, to arī atbalstīs.

Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Edmunds Demiters norādīja, ka viņš personīgi atbalsta ideju par deputāta zvēresta pārkāpšanu un kā sankciju noteikt mandāta zaudēšanu. Frakcija gan konkrētu lēmumu šajā jautājumā pagaidām nav pieņēmusi. Politiķis skaidroja, ka šādas izmaiņas ir nepieciešamas, ņemot vērā iedzīvotāju uzskatus par negatīvajiem notikumiem, kuri līdz šim ir norisinājušies saistībā ar deputātiem. Pašlaik Saeimas deputātiem ir iespēja saviem kolēģiem izteikt vien nopēlumu, tāpēc būtu tikai loģiski, ja Saeima mainītu pašreizējo sistēmu – tas “galu galā uzlabotu iedzīvotāju attieksmi pret politiķiem”, norādīja Demiters.

Savukārt neatkarīgie deputāti sākumā vēlas rūpīgi iepazīties ar Tieslietu ministrijas atzinumā lietotajiem argumentiem, sacīja pie frakcijām nepiederošais deputāts Klāvs Olšteins. Viņš saprot sabiedrībā izskanējušo pozitīvo viedokli par šo sankciju, taču politiķiem ir arī jāspēj vērtēt šo jautājumu profesionāli, iepazīstoties ar juridisku analīzi.

Arī “Vienotības” frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis norādīja, ka būtiski izvērtēt, kāda šādā gadījumā būtu procedūra, jo deputāta zvērestā ir virkne punktu, kas varētu tikt dažādi interpretējami. Tomēr kopumā pašu ideju “Vienotība” varētu atbalstīt, sacīja politiķis.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka par Saeimas deputāta zvēresta laušanu kā sankciju varētu noteikt mandāta anulēšanu, jo pašreizējā situācija, kad deputātu sodīšana aprobežojas ar brīdinājumu izteikšanu, nav apmierinoša. Politiskās apvienības “Saskaņas centrs” frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins sacīja, ka neatbalsta šādu ideju, un uzsvēra, ka risinājums būtu mažoritāras vēlēšanu sistēmas izveidošana.

Tieslietu ministrija uzskata, ka Latvijā būtu iespējams ieviest normatīvo regulējumu, lai nodrošinātu Saeimas deputāta mandāta zaudēšanu zvēresta laušanas gadījumā.

TM sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Vasiļjeva informēja, ka ministrija, iepriekš izvērtējot ārvalstu praksi šajā jautājumā, secināja, ka dažās Eiropas Savienības valstīs nav zvēresta institūta deputātiem, tomēr daudzās valstīs, kur parlamentārietim ir jādod zvērests pirms amata pienākumu izpildes sākšanas, ir noteikts, ka atteikums dot zvērestu ir pamats nepielaišanai pie amata izpildes.

Tomēr ministrija atzīmēja, ka regulējums par deputāta mandāta zaudēšanu ir politiskās izšķiršanās ceļā risināms un tādējādi ir ekskluzīvā likumdevēja kompetencē. Tāpēc Saeimai nepieciešamības gadījumā konceptuāli jāizšķiras par tiesiskā regulējuma pilnveidei piemērotāko modeli.

 

Komentāri (24)

dro 30.01.2013. 11.47

Ja jau simtiņš pie algas piebalsots, tad jau varēs spriest līdz pilnīgam spēku izsīkumam. Cits jautājums, vai kaut kas tiks izspriests:)

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 30.01.2013. 09.34

amerikani pat tiesaa uz bibeles sola teikt taisnibu un tikai taisnibu..uz kadas moralaas platformas zverees musu deputati..lidz sim deputatu solijums bija gremdets tipiskaa judaisma tradicijaas..apmaani zemaku par sevi goju..

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu