Gardi! Silti! • IR.lv

Gardi! Silti!

3
Čihirtma.
Ieva Cielava

Drēgnajā ziemā gribas sasildīties pie kūpoša zupas šķīvja. Kādas zupas ir iecienītas Libānā, Itālijā, Polijā, Lielbritānijā, Gruzijā un Brazīlijā, vaicājām sešiem šo valstu pārstāvjiem, kas jau vairākus gadus dzīvo Latvijā. Visas zupas žurnāla Ir komanda izvārīja, lai pamēģinātu dažādo kultūru garšas. Iesakām tās arī jums!


Libānas sarkano lēcu zupa

Glāzi sarkano lēcu mērcē divos litros ūdens aptuveni 30 minūtes. Sagriež sarkano sīpolu, 3-4 burkānus, trīs daiviņas ķiploka un sautē olīveļļā, līdz mīksti. Dārzeņiem uzlej ūdeni ar lēcām. Kad sāk vārīties, samazina karstumu, ļauj sautēties 15 minūtes. Kad lēcas mīkstas, pievieno divus tomātus, sablenderētus ar trim vistas buljona kubiciņiem, pievieno pustējkaroti Kajennas piparu, 5-6 piles tabasko mērces un pusotru tējkaroti romiešu ķimeņu. Vāra 30-40 minūtes, apmaisa. Kad gatavs, pēc garšas pievieno sāli, piparus un citrona sulu.

Hosams Abu Meri, ārsts, dzīvo Latvijā 20 gadus, dzimis Libānā. «Zupu bērnībā gatavoja mamma. Zupa ieteicama ziemā, jo satur daudz vitamīnu un rada siltumu.»

Puravu zupa

Lielu puravu sagriež šķēlēs, sakapā lielu sīpolu. Katlā ielej divas ēdmkarotes olīveļļas, apcep purava šķēles un sīpolu, līdz sīpols ir zeltaini brūns. Dārzeņus aplej ar ūdeni un pienu vienādās daļās, daudzumu piemērojot pēc saviem ieskatiem, pievieno buljona kubiciņu, mazliet piparu un uz lēnas uguns vāra 15-20 minūtes. Nomizo trīs kartupeļus, sagriež kubiciņos un pievieno zupai. Pēc garšas pievieno piparus, sāli. Pasniedzot zupu, šķīvī ielej karotīti olīveļļas un ēdamkaroti sarīvēta Parmas vai Pecorino Romano siera.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu