Runas plūdi Saeimā • IR.lv

Runas plūdi Saeimā

71
Saeimas ārpolitisko debašu laikā - Valsts prezidents Andris Bērziņš, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un deputāts Atis Lejiņš. Foto: Romāns Kokšarovs, F64
Askolds Rodins

Ceturtdien deputāti debatēja septiņu stundu garumā

Pagājusī ceturtdiena piederēja pie Saeimas dzīvē neparastām dienām. Plenārsēžu zālē pulcējās ne tikai deputāti un parastā viņu darbu aprakstošā un filmējošā publika, bet arī Latvijā akreditēti diplomāti. Visi gaidīja, ko savā gadskārtējā ziņojumā par Latvijas ārpolitiku pateiks ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Rinkēvičam tas ir jau otrais ziņojums.

Ministra pārskats par gada laikā paveikto un tuvākās nākotnes iecerēm ir samērā nesena, tikai trīs gadus veca tradīcija, kas tiks saglabāta, jo tā nepieciešamība ir fiksēta Saeimas Kārtības rullī. Ziņojums ir piesaistīts 26.janvārim – Latvijas starptautiskās atzīšanas dienai. Kura Saeimas sēde ir tuvāk šim datumam, tajā ar ziņojumu tiek gaidīts ārlietu ministrs.

Pērn izskanēja kritika, ka pārāk maz uzmanības esot pievērsts ekonomikas jautājumiem. Ceturtdien dzirdētais liecināja, ka kritika ņemta vērā. Kopumā ziņojums atbilda tam, kas tika gaidīts – tas bija ar ārpolitiku saistīto jautājumu plašs iztirzājums. Raksturots starptautiskais stāvoklis uz iezīmētas tā attīstības tendences, definēti Latvijas ārpolitiskās darbības galvenie virzieni un prioritārie uzdevumi, ieskaitot gatavošanos Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienība, kas plānota 2015.gadā.

Var jau pārmest, ka ziņojums bijis pārāk diplomātisks un “gluds”, taču labi vien ir, jo šis dokuments ir ar starptautisku skanējumu, to analizēs un uz to atsauksies.

Pēc ziņojuma sekoja tā apspriešana, kas ar pārtraukumiem ilga septiņas stundas. Pie vārda tika kopumā 27 deputāti, daudzi neaprobežojās ar uzturēšanos tribīnē vienu reizi. Reti augsta aktivitāte. Tikai pārāk daudz debatēs bija runu, kuras nekādi neatbilst tam, ko pieņemts saukt par konstruktīvu pieeju. “Stratēģi pie alus krūzes” bijuši no laika gala, un šī parādība ir neizskaužama.

Vārdu ņēma arī tādi deputāti, kuru kompetences lauciņš patiesībā ir visai šaurs. Nācās dzirdēt par ārpolitikas “sasaisti” ar Bruņoto spēku finansējumu, gādību par sportu un pat ar abortu aizliegumu kādā no ASV štatiem. Labuma no šiem pārspriedumiem nekāda, taču kopumā līdzsvarotajai mūsu valsts ārpolitikai tie arī nekādu kaitējumu nenodarīs.

Dabiski, domas dalījās jautājumā par eiro ieviešanas laiku. Par eiro varēja arī nelauzt šķēpus, šis jautājums būs galvenais Saeimas nākamajā plenārsēdē. Ne tik dabiska bija novirzīšanās no debatēs parasti ieturētās ierašas, par “savējo” padarīto – labu vai neko.

Ja kādam vēl bija šaubas par koalīcijā nobriedušajām pretrunām, tās kliedēja Nacionālā apvienība, kas ziņojuma sadaļu par attiecībām ar Krieviju raksturoja kā “rusfilisku”. Attiecības ar Krieviju nekad nav bijušas spožas, un vismaz tuvākajā laikā nebūs, taču tas nenozīmē, ka “stingrs mugurkauls” varētu tikt demonstrēts, teiksim, pasludinot Pleskavas apgabalu par Latvijas interešu zonu.

Puspajokam izskanēja un tā arī tika uztverts priekšlikums likt sagatavot pārskatu par darbu arī citām ministrijām. Katrā jokā slēpjoties nopietnības grauds. Iespējams priekšlikums izskanēs atkārtoti, un jau bez humora pieskaņas.

 

Komentāri (71)

My Paradise, My Rules 25.01.2013. 21.43

Attiecības ar Krieviju nekad nav bijušas spožas, un vismaz tuvākajā laikā nebūs, taču tas nenozīmē, ka “stingrs mugurkauls” varētu tikt demonstrēts, teiksim, pasludinot Pleskavas apgabalu par Latvijas interešu zonu.
—-
Kurā vietā, kad NA runāja par Pleskavas apgabalu? Runa bija par civilizētu, stimulizējošu politiku, lai tie Latvijas krievi, kas šeit nejūtas labi, varētu repatriēties. Tas, manuprāt, ir ļoti saprātīgs “mugurkauls”.

+20
-7
Atbildēt

11

    Ojārs > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 14.36

    lno Slaviks runā labi, bet ar stipru akcentu.
    —————
    Taisnība – gramatiku viņš prot, bet akcents – tas droši vien tiek tēlots. Ķipa – es jau neiešu bauru valodu perfekti iemācīties.
    Līdzīgi rīkojas neveiksmīgais pusmaratonists – viņam garumzīmju izruna ik pa brīdim periodiski uzlabojas un tad atkal pasliktinās. Nevar būt, ka cilvēciņš tik slikti dzird, ka, dzīvojot starp latviešiem, tā arī nav iemācījies, kā latviski skan tāds sarežģīts vārds kā Rīga…

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 14.09

    articulus. Droši vien.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ojārs > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 12.52

    klusais lno – manuprāt Ozols bija ļoti švaks …
    ——————-
    Pret Lūsi no NA viņš bija pat ļoti labi sagatavojies, ko nevar teikt par jautājumiem Slavikam

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 14.31

    Rodins vispār uzvedās kā vērotājs.
    ————
    Rodins ir ļoti kautrīgs, viņam tiešraidēs nekad nesanāk. To jau sen esmu novērojis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 14.09

    Slaviks runā labi, bet ar stipru akcentu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 13.10

    Bet Lūsis ir malacis – bija labā līmenī, apguvis politisko retoriku, spēj atbildēt uz uzmācīgiem iepriekš sagatavotiem nepatīkamiem jautājuiem. Tiešam prieks,ka ir tādi cilvēki, kas nav nodevuši Atmodas mērķi – brīvu, nepārkrievotu Latviju.
    Tāpat arī Olšteins uzstājās ļoti labi.
    Starp citu, Ušaka ģimenes draugs Slaviks latviski runā tikpat slikti kā Ausainis. Acīmredzot, valsts valoda viņam ir svešvaloda.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > My Paradise, My Rules 25.01.2013. 22.30

    Rodina runas plūdi…Var atcerēties kā viņš kādreiz ņirgājās par JL. Šovakar pildīja IR uzdevumu 100. pantā:)
    Ozols manuprāt labi novadīja raidījumu.

    +9
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 12.56

    andrejs. Lūsim uzbruka visi, izņemot Olšteinu, kuram pēc RP likvidācijas vieta V nodrošināta.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    lno
    Laikam jau dažādus raidījumus skatījāmies. Ozols cītīgi palīdzēja čekistu neDienas žurnālistei uzbraukt Grendei un visai NA. Rodins vispār uzvedās kā vērotājs.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    dzintarz > My Paradise, My Rules 26.01.2013. 14.01

    andrejs Bet Lūsis ir malacis – bija labā līmenī, apguvis politisko retoriku, spēj atbildēt uz uzmācīgiem iepriekš sagatavotiem nepatīkamiem jautājuiem. Tiešam prieks,ka ir tādi cilvēki,
    ========
    Tiešām prieks, ka beidzot parādījies daudzmaz labs (iepretī puzes pundurim) “tirsējs” .

    Latvija attīstās – tas prieceh!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > My Paradise, My Rules 25.01.2013. 22.56

    lno – manuprāt Ozols bija ļoti švaks … , bet tas ir protams subjektīvi …

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

Ojārs 26.01.2013. 14.01

dzeris
“Labas attiecības ar Krieviju” – tas tulkojot no krievu valodas nozīmē Krievijas tiesības iejaukties mūsu valsts iekšējās lietās. Ja tādi rinkēviči ir gatavi maksāt šādu cenu,tad mēs to nevaram atbalstīt.
Palasi krievu šovinistisko politologu (lai gan tur gandrīz visi tādi, tāpat kā viņu tauta)rakstus par šo tēmu. Visos izskan pretenzijas diktēt latviešiem, kā mums būs dzīvot. (Tiešām palasi, tu jau mums esi Krievijas eksperts…)
savādāk – kādas problēmas ar labām kaimiņattiecībām.

+11
-5
Atbildēt

0

dro 25.01.2013. 18.33

Tik didaktisku komentāru reti nākas lasīt. Atgādina vācu mācitāju stāstus lasītprotošiem zemniekiem. Komentāram spīd cauri vēlme atbalstīt gļēvo Latvijas ār un iekšpolitiku. Iespaids, ka autors dzīvo mucā, ja viņu apmierina valsts politika un neko nav dzirdējis par Krievijas maigo roku:) Būtu vismaz izlasījis Guardian rakstu…

+17
-12
Atbildēt

1

    kristaps_drone > dro 27.01.2013. 10.26

    Autoram taču ir jāatsrādā saimnieku – neoliberastu maksātā alga.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu