Davosā eksperti atzīst Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā • IR.lv

Davosā eksperti atzīst Latvijas pieredzi krīzes pārvarēšanā

98
Valdis Dombrovskis uzstājas diskusijā Davosā. Foto: swiss-image.ch/Photo Remy Steinegger

Premjers Davosā: fiskālā disciplīna ir pamats Eiropas stabilitātei un attīstībai

Latvijas pieredze ir unikāls piemērs citām ES dalībvalstīm, kā būtu jārīkojas stabilitātes atgūšanai pēc finanšu krīzes. ES jāturas pie pieņemtajiem lēmumiem fiskālās disciplīnas nodrošināšanā, atzinuši eksperti diskusijā Pasaules ekonomikas foruma ikgadējā sanāksmē Davosā (Šveice), informē Ministru kabineta preses sekretāre Diāna Germane.

Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība), piedaloties uzsvēris, ka fiskālās disciplīnas nostiprināšana ES ir būtisks nosacījums stabilitātes atgūšanai.

Diskusijās eksperti lielāko uzmanību veltīja Eiropas konkurētspējas stiprināšanai, pievēršot uzmanību arī Latvijas sasniegumiem tās nodrošināšanā, kas panākta ieviešot fiskālo disciplīnu un īstenojot reformas.

Stabilitāte Eiropā bija būtiskākā paneļa „Eiropas konteksts” tēma. Tā dalībnieki apsprieda, kāds varētu būt Eiropas nākotnes modelis, un diskutēja par pārmaiņām, kas skar Eiropas reģionu.

Dombrovskis piedalījās foruma paneļos „Liekot pamatus Eiropas renesansei”, „Ekonomikas līderi – imperatīvu noteikšana 2013.gadam” un “Reformējot reformas – Eiropas konkurētspējas attīstīšana soli pa solim”, kuros diskutēja par valsts administrācijas kapacitātes izaicinājumiem, iekšējo un ārējo šķēršļu pārvarēšanu, kā arī reformām, kas nepieciešamas, lai Eiropa globālajā tirgū atgūtu konkurētspēju.

Foruma galvenais jautājums bija Eiropas konkurētspēja. Diskusijās dominē viedoklis, ka finanšu krīze ir atkāpusies, vairs netiek spekulēts ar eirozonas stabilitāti, tāpēc šogad galvenā uzmanība jāvelta Eiropas vidējā un ilgtermiņa konkurētspējas palielināšanas jautājumiem. Eiropai jāpievērš lielākā uzmanība iekšējā tirgus stiprināšanai, digitālā tirgus potenciāla izmantošanai, nodarbinātības formām, infrastruktūras attīstīšanai, inovāciju pārnesei uz zināšanām, kur Eiropai, salīdzinot ar citiem globālajiem spēlētājiem, nav spēcīgas pozīcijas.

Latvijas pieredzi konkurētspējas kāpināšanā un veikto reformu rezultātus atspoguļo ražošanas un eksporta apjoma pieauguma tempi, kas tagad jau pārsniedz pirmskrīzes rādītājus. Ministru prezidents Dombrovskis forumā Latviju pozicionēja kā investīcijām pievilcīgu valsti. Turklāt pasaules biznesa līderi izteica pozitīvas atsauksmes par mūsu valsts vēlmi pievienoties eirozonai.

Vizītē Davosā Dombrovskis tikās ar Eiroparlamenta prezidentu Martinu Šulcu un pārrunāja Latvijas plānus pievienoties eirozonai, kā arī Latvijas prioritātes ES budžetā 2014.-2020.gadam. Premjers sarunā ar Šulcu uzsvēra arī to, ka Latvija ir par vienotu ES, nacionālajiem parlamentiem saglabājot centrālo lomu demokrātiskas pārstāvniecības nodrošināšanai.

Savukārt, tiekoties ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāru Anhelu Guriju, premjers pauda, ka iestāšanās OECD ir viena no Latvijas būtiskākajām prioritātēm. Premjers apliecināja, ka Latvija atbilst OECD paplašināšanās kritērijiem un ir gatava sākt iestāšanos procesu. Gurija atzina, ka lēmums par pievienošanos OECD ir politisks visu dalībvalstu vienbalsīgs lēmums, tāpēc aicināja Latviju aktīvi skaidrot savas priekšrocības, tiekoties ar dalībvalstu pārstāvjiem.

Premjerministrs tikās arī ar Kostarikas prezidenti Lauru Čincilu, ar kuru pārrunāja iespējas stiprināt divpusējo politisko dialogu un valstu attiecības ekonomikā.

Premjers arī sniedza intervijas televīzijām „CNBC” un „Euronews”, kā arī „Bloomberg News”, “Le Monde”, “Handelsblatt”.

Šajā forumā Latvijas premjers ir vienīgais Baltijas valstu pārstāvis. Forumā piedalās premjerministri arī no Apvienotās Karalistes, Dānijas, Itālijas, Kenijas, Krievijas, Nīderlandes, Peru un Zviedrijas. Kopumā šā gada Pasaules ekonomikas foruma sanāksmē aicināti piedalīties vairāk nekā 2600 biznesa līderi, akadēmisko aprindu pārstāvji, valdību un valstu vadītāji, starptautisko organizāciju vadītāji, kā arī pārstāvji no citām jomām.

Šī ir otrā reize, kad Ministru prezidents Dombrovskis aicināts piedalīties prestižajā Pasaules Ekonomikas foruma sanāksmē Davosā. Pirmo reizi premjers tajā piedalījās 2008.gadā kā Eiropas Parlamenta deputāts.

 

Komentāri (98)

peerku 25.01.2013. 16.56

Mani pilda lepnums par Latviju, par savu premjerministru Valdi Dombrovski. Starp citu, pasaulē daudzi zin mūs un slavē.

Un jābeidz vienreiz gausties par 200000 aibraukušo. Vairums atgriezīsies tāpat kā Īrijā, bet būs kļuvuši gudrāki, drosmīgāki, bagātāki. Viņi jau tagad neaizmirst palikušos, bet dalās, ceļot vispārējo labklājību Latvijā.

+33
-8
Atbildēt

0

Andris 25.01.2013. 15.51

He he… Sorosa vārdi Davosā:
“On Russia, Soros has very little good to say. “It’s a sinking economy and is being taken in the wrong direction by Putin.” The best thing to do there, he says, is not to invest in Russia.”
(“Pār Krieviju Sorosam bija sakāms maz laba. “Tā ir grimstoša ekonomika, kuru Putins ved nepareizā virzienā. Labākais, ko šeit darīt, ir neinvestēt Krievijā.”
http://www.forbes.com/sites/bruceupbin/2013/01/24/soros-lets-it-rip-in-question-time-at-davos/

+15
-4
Atbildēt

1

    efeja60 > Andris 25.01.2013. 23.08

    Ļoti interesanti, ka neviens Valdis neatklāj detaļās, par ko runājuši ar Sorosu. Izskatās, ka padotais dodas atskaitīties. /te es vairāk par Ņujorku/

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

austrisv 25.01.2013. 15.02

“Šajā forumā Latvijas premjers ir vienīgais Baltijas valstu pārstāvis”

Tas , ka Dombrovski ciena pasaulē ir skaidri redzams, jo izvilka Latviju no finanšu krīzes. Vai esam nepateicīga tauta?
Katru vis uz Davosu neaicina, jo to atceramies no iepriekšējiem gadiem, kad ne lūgts ne aicināts uz Davosu aiznesās Zatlers ar savu kundzi, jo tas ir visai prestīži.

+18
-10
Atbildēt

31

    Elīna > austrisv 25.01.2013. 16.23

    Vispar nesaprotu ,kapec tada Davosa vajadziga?Lai augsti stavosie viri sevi slavinatu?Lai jau dara!!!! Bet tas visas runas,ka Dombrovskis izvedis valsti no krizes,ir tikai vinam pasam patikamas,jo nekada krize nav beigusies!!!!Vienotibas reitingi kritas pamatigi!!!!Tas nemaz ar skaitliem nav japierada!!!!

    +6
    -25
    Atbildēt

    0

    Elīna > austrisv 25.01.2013. 17.29

    Tur jau ta lieta,ka negaidu absoluti vairs nekadus labumus no sis valdibas un ,diemzel,man apkart ir bezgala daudz piemeru,ka sis valsts vadosie neciena savus cilvekus.Un ,vienalga,vai ta ir Vinkele,Sprudzs,Vilks vai Aboltina-vini visi asociejas ar Dombrovski!Un nevajag but tik augstpratigai-sac jau lidzinaties Vienotibas parstavjiem!

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    Elīna > austrisv 25.01.2013. 21.23

    S@M Piekritu Tev par 100%,Tu pateici tiesi to,ko es domaju!

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    efeja60 > austrisv 25.01.2013. 23.03

    traks_sunsxxx Tāda BET, gan jau pirms gadiem 30 bija pārliecināta komuniste, un visiem stās’tija par Komunisma drīzo uzvaru :) Tagad CCCP vietā ir Valdis
    ========================
    Stučkas vietā Valdis, dziļi sirdī.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    marmed > austrisv 25.01.2013. 17.47

    Tāda BET, gan jau pirms gadiem 30 bija pārliecināta komuniste, un visiem stās’tija par Komunisma drīzo uzvaru :) Tagad CCCP vietā ir Valdis

    +7
    -14
    Atbildēt

    0

    efeja60 > austrisv 25.01.2013. 22.56

    Tici man, es neesmu vienīgā V fane- aiz manis Latvija un Rīga
    =================
    Kāda Rīga? Tu taču no laukiem!

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Egitazz > austrisv 25.01.2013. 16.28

    Dombrovskis vai tie aizbraukušie 200 000, kas gan būtiski atviegloja budžeta sociālo daļu, gan atbalstīja ar naudas pārvedumiem palikušos?

    Un tieši tāpēc mūsu piemērs neder tādām valstīm kā Itālija, Spānija.

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    marmed > austrisv 25.01.2013. 18.26

    jā Bet asprātīgi :)

    nekas drīz Tavs elks dosies uz Briseli un varēsi sekot viņam.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Ojārs > austrisv 25.01.2013. 22.28

    maija: Tie kas neatbalsta Vienotibu nav tacu par Krieviju!!!Laikam nav ko citu piedavat?
    ———-
    kāpēc nav – balso par TB. Viņi nekad nepiedāvās sadarbību ar okupantiem. Vari būt droša.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Elīna > austrisv 25.01.2013. 17.12

    Nezin kapec uzreizi bazies ar Krieviju?Tie kas neatbalsta Vienotibu nav tacu par Krieviju!!!Laikam nav ko citu piedavat?

    +8
    -13
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > austrisv 25.01.2013. 15.58

    to Bet
    Jūs esiet akla, naiva, jauka nomaldījusies būtne, kas izmisīgi mēģina aizstāvēt partiju, kura sen vairs neizpilda savas funkcijas un, kuras vienīgais elektorāts ir treknā birokrātija.
    Pēc vakardienas Vienotības balsojuma, domāju, daudzi kvēli tās atbalstītāji ir šokā un sāk aizdomāties.
    Vismaz IR redakcija jau “točna”.
    Negribu Jums kaut ko pierādīt, jo diskutēt par tēmu un mēģināt pārliecināt Jūs būtu neprāts.
    Tas ir tā pat, ja es aizbrauktu uz Romu un mēģinātu pārliecināt pāvestu, ka Dieva nav.
    Dārgā Bet!
    Lūdzu, lūdzu, kamēr nav par vēlu, pārnāciet mūsu pusē. Jums jāuzticās susuriem, jo viņos mīt bruņinieku sirds.

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > austrisv 25.01.2013. 15.35

    to Bet

    Tas , ka Dombrovski ciena pasaulē ir skaidri redzams, jo izvilka Latviju no finanšu krīzes. Vai esam nepateicīga tauta?

    Un kā tautai būtu jāpateicās Dombrovskim?
    Vai tā, ka visu laiku jābalso par Vienotību, kas, slēpjoties aiz Dombrovska muguras, nu iet Tautas partijas pēdās un labāk jūtās ar lembergu koalīcijā nekā ar RP?

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

    Māris Bārzdainis > austrisv 25.01.2013. 16.33

    Jūs neprotiet atšķirt glaimus no komplimenta.
    Un vēl:
    cik ilgi vēl spēs Dombrovska platā mugura piesegt visas Āboltiņas kliķes nelietības?
    Iekniebiet sev, pamostieties, paraugieties apkārt – Vienotība vairs sen nav tā, par kuru mēs visi agrāk balsojām.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 25.01.2013. 18.22

    traks suns paliek traks suns un man nav tur vairāk ko piebilst!

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 16.34

    Bet – daži gatavojas latiņamerikānu seriāliem …

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > austrisv 26.01.2013. 09.45

    > dzeris

    Tam diemžēl jāpiekrīt, ka pēdējā laikā ir sajūta, ka Dombrovskis lielā mērā ir vairogs, aiz kura slēpjas Vienotības “darītāji”, kas “kārto ģelas”. Es gribētu, lai, kam “paslīdējusi kāja” vairs nerēgotos sabiedriskajā telpā un nepildītu runas vīru pienākumus, diskreditējot partiju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 25.01.2013. 16.12

    Susur, kam tad nu Tavai mīļotajai partijai vajadzīga tik jau nu vājprātīga būtne, ka sāc jau glaimot kādu laiciņu atpakaļ.
    Bet, tas Tev nu nekādi neizdosies, jo Tavi argumenti par birokrātiju utt nav vērā ņemami! Es biju, esmu un būšu Valda Dobrovska īsts atbalstītājs un tici man, par ātru sāc vilkt meldiņu par it kā V iespējamo bojā eju.(ha, ha ha) Tici man, es neesmu vienīgā V fane- aiz manis Latvija un Rīga,(vismaz daļa) bet, kas aiz Tevis?Vai tanki un Maskava?

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > austrisv 25.01.2013. 17.34

    @Maija
    sis valsts vadosie neciena savus cilvekus.

    Tik pat daudz, cik cits citu neciena sabiedrības locekļi.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > austrisv 25.01.2013. 17.40

    Bet:
    neredzu , ka V būtu kopā ar ZZS.Bet, bailēm jau lielas acis(latviešu sakāmvārds)
    Drīzāk gan redzu pēdējo notikumu gaitu, kad kopā sametas RP un NA
    ================
    Vai man atgādināt, ka 10. Saeimā tieši “Vienotība” pat deleģēja Štokenbergu (“vislatviešu šaudīšanās”) un Mūrnieci-Abudabi (“čečenu nauda vislatviešiem”) NA apmelošanai, lai tikai varētu izveidot valdību TIKAI ar Lemberga ZZS vien?

    Lai gan pirms tam, vēl 9. Saeimā, “Vienotība” + ZZS + tēvzemieši bija tie, kas sāka to Latviju “vilkt ārā no bedres”, un solījās PĒC VĒLĒŠANĀM to tādā pašā kompānijā turpināt.

    Nē, atgādināt acīmredzami nav vērts.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 26.01.2013. 10.26

    DD1 – pilnīgi bez ironijas – ja runājam par lietu bīdīšanu , tad būtu interesanti uzzināt kaut ko konkrētu par kurām lietām iet runa . Vismaz tajos lauciņos , ko es zinu man ir info par Parādnieka aktivitātēm un Olšteina aktivitātēm – un tās ir vainagojušās ar rezultātiem. Esmu dzirdējis ko par rosīšanos Sprūdža karaļvalstī . Būtu interesanti ko uzzināt par V rebēm. Vecie Jaunupa varoņdarbi vairs nav aktuāli.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 22.18

    S&M – kāds Tu vērīgs … Vai zini maz kurš klapatoja par to , kurš zaudēja amatu FKTK ?
    P.S. Var lūgt konsultācijas par Ziemeļkoreju ? :)

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 16.14

    susurs – mani fascinē Tava lietu izpratne :)
    Nebrīnīšos , ja pēc laika varēs vērot situāciju – tumšā labirintā ieiet susurs, bet no labirinta iznāk bruņinieks :)
    Vakardienas balsojums ir liekams virknē stulbu notikumu … , kuri būtība neko nemaina . Tas ir tikpat nenozīmīgs kā steigā caur balsojumu izstumt Krūmiņu. Nu ko kurš kuram pierādija ? Neko …

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 25.01.2013. 16.30

    Maija
    Tu laikam neko nesaproti un nejūti atšķirību : ekonomiskā krīze vai finanšu krīze
    Tas, ka Latvija bija tuvu bankrotam 2008. gada beigās un 2009. gada sākumā- varbūt tas tev arī nav skaidrs, ka Pareksa glābšana iztukšoja valsts kasi līdz nullei.
    Varbūt vispār guli tikai un neko ne dzirdi, ne redzi.
    Varbūt valsts strādājošiem pietrūkst naudas algu izmaksai? Vai ekonomika nav augusi salīdzinot kaut vai ar iepriekšējo gadu.
    Vismaz papūlies pati uzlabot savus dzīves apstākļus, jo esi taču uz to spējīga un izglītība varbūt tev arī ir, bet, ja nav- tad māciesun beidz gaidīt, ka mannas biezputru tev kāds no gaisa kaisīs.

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 21.41

    Maija – man arī nobira asara … cik skaisti tomēr pateica ….

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 25.01.2013. 15.39

    Vai Tu to nopietni, vai esi sadzēries kādu stiprāku dzērienu, jo neredzu , ka V būtu kopā ar ZZS.Bet, bailēm jau lielas acis(latviešu sakāmvārds)
    Drīzāk gan redzu pēdējo notikumu gaitu, kad kopā sametas RP un NA, jo kopējs taču VK un drīz vēl visādi labojumi pat Satversmē, un tur nu bez ZZS atbalsta laikam neiztikt, jo citādi 2/3 nedabūt!
    Bez tam , kaut kā neatceros, ka kāds no Tp būtu aicināts uzstāties Davosā, p[ie tam ar referātu, kā izkļūt no krīzes, jo TP varētu ieteikt tikai to, kā iekļūt krīzē. Tā kā neredzu nekā kopēja , bet Tu jau vari tā teikt, ja tas Tev tāds mierinājums, kā plāksteris uz pušuma.

    +13
    -9
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 16.35

    susurs – viss dzīvē mainās … ne Vienotība tā pati, ne RP ….

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 25.01.2013. 18.21

    Maija,
    “apkart ir bezgala daudz piemeru,ka sis valsts vadosie neciena savus cilvekus””

    Parasti gan par to, ka neciena savus cilvēkus, visvairāk raud dzērāji, jo parasti tiem ir tāds jautājums: Vai tu mani cieni.
    Ak pareizi arī krieviem tas ir svarīgi: vai tu mani cieni.
    Esmu to novērojusi savā dzīvē! Bet, es esmu latviete un man tas nav svarīgi, vai tu mani cieni.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > austrisv 25.01.2013. 17.08

    Dombrovska un arī V nopelnus noliegt nevar, bet, pēdējā laikā, sajūta tāda, ka D. un V, vismaz, viena tās daļa, darbojas pilnīgi autonomi, un D ir tikai vairogs, aiz kura slēpjas V “darītāji”, kas “kārto ģelas”, nevis strādā valsts labā, un kuri, arvien vairāk, sāk līdzināties TP “darītājiem”.

    +13
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > austrisv 25.01.2013. 16.28

    Maijiņ – iedod adresi, aizsūtīšu lakatiņus, kur asaras paslaucīt … Kā Tev neiet , gluži kā brāliem Ilmāriem ….

    +14
    -6
    Atbildēt

    0

    Elina > austrisv 25.01.2013. 20.13

    : Vai tu kaut ko nejauc? Manuprāt uz Davosu neaiznesas, jo uz šo saietu brauc tikai tad, ja saņem uzaicinājumu.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Andis > austrisv 25.01.2013. 16.18

    Mūs izvilka:
    1. Latviešu kopumā labi nostādītie izdzīvošanas instinkti, veselais saprāts un darbaspējas.
    2. Šķiet, Zatleram pašam bija sirdsapziņa un pēc liela sabiedrības spiediena viņš arī izspieda rīkojumu Nr.2. Tas satrūcināja vienu daļu politiķu un vismaz daļa no viņiem uz laiku novērsās no savām šaurajām interesēm un paskatījās uz savu karjeru vairāku gadu perspektīvā. Un izdomāja, ka kaut kas jēdzīgs priekš sabiedrības pa vidu citiem darbiem ar jāizdara, lai karjeru pēkšņi nepārtrauktu bruģakmeņa radīta trauma.
    3. Krīze bija par skarbu. “Normālie” politiķi nesaskatīja sev nekādus īstermiņa bonusus, uzņemoties valsts vadību tādā krīzē. Līdz ar to pie lielas teikšanas tika Dombrovskis un arī vairāki sakarīgi ministri.
    4. Nācās rēķināties ar ārvalstu padomniekiem, kuriem vajadzēja nodrošināt, lai Latvija aizdoto naudu spēj pēc iespējas ātri atdot. Savukārt ārvalstu padomniekiem pretī bija 3.punkts. Reti laba sakritība, kas zina, kad vēl tā būs.

    Labie laiki beigušies. Pēdējās nedēļas rāda, ka līdz ar Valūtas fonda pasūtīšanu (žēl, Vilkam noteikti šķita, ka tas būs labs darbs) un situācijas uzlabošanos, pie stūres aizvien vairāk atgriežas īstenie “profesionāļi un lietu sakārtotāji”, lai pa visiem kopā vilktu valsti pretī nākamajai krīzei.

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu