Davosas forums: Pasaules tirgi kļuvuši mierīgāki, riski saglabājas • IR.lv

Davosas forums: Pasaules tirgi kļuvuši mierīgāki, riski saglabājas

26
Foto: AFP/LETA

 

Pasaules finanšu tirgi pēdējā gada laikā būtiski nomierinājušies, taču globālā ekonomika pagaidām vēl nav pilnībā pārvarējusi tās problēmas, Davosā sākoties Pasaules ekonomikas forumam, trešdien norādīja amatpersonas un baņķieri.

Pirmajā oficiālajā sesijā no piecas dienas garās pasaules biznesa un politisko līderu tikšanās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora vietnieks Miņs Džu norādīja uz kontrastu starp šodienas noskaņojumu un to, kāds bija pagājušajā gadā notikušajā forumā, raksta LETA/AFP.

“Šobrīd situācija ir krietni labāka nekā pirms 12 mēnešiem. Pirms gada mēs bijām patiesi noraizējušies par eirozonas krīzi un ASV fiskālo klinti,” sacīja Džu. “Ar visiem politiskajiem pasākumiem daudz kas šobrīd ir kļuvis mierīgāks, taču mums jābūt ļoti uzmanīgiem. Riski ir mazinājušies, taču joprojām pastāv problēmas.”

ASV bankas “JP Morgan Chase” vadītājs Džeimijs Daimons sacīja, ka Savienotās Valstis “ir diezgan labā stāvoklī”, un piebilda, ka eirozona ir stabilizējusies, taču brīdināja par finanšu krīžu turpināšanos, ja netiks ieviesti labāki tirgus uzraudzības noteikumi.

“Ja mēs izdarīsim visu pareizi, tad mēs no šīm problēmām izkļūsim. Ja mēs to nedarīsim, tad tās var ilgt vēl desmit gadus,” uzsvēra Daimons.

Šā gada Pasaules ekonomikas forums Davosā notiek laikā, kad finanšu tirgos vērojama mazāka nepastāvība, taču bijušais Vācijas Centrālās bankas vadītājs Aksels Vēbers brīdina par “problēmu risināšanas atlikšanu”.

Viņš norādīja, ka pasaules centrālo banku īstenotie pasākumi pārliecības veicināšanai tirgos nodrošina tikai īstermiņa uzlabojumus, un brīdināja, ka “mēs šobrīd dzīvojam uz nākotnes paaudžu rēķina”.

Vēbers no Vācijas Centrālās bankas vadītāja amata atkāpās, lai protestētu pret Eiropas Centrālās bankas plānu iegādāties finanšu grūtībās nonākušu eirozonas valstu obligācijas, un trešdien sacīja, ka kopš tā laika viņa uzskati nav mainījušies.

Tikmēr Lielbritānijas lielākā apdrošinātāja “Prudential” vadītājs Tidžeins Tiams sacīja, ka pastāv maz iespēju novērst nākotnes krīzes.

 

Komentāri (26)

efeja60 23.01.2013. 18.35

Dombrovskis aizbrauca atskaitīties sātana sapulcei.

0
-8
Atbildēt

1

    Elina > efeja60 23.01.2013. 20.02

    Ko jūs tik skarbi? Vai tad ir kas labāks ko piedāvāt? Nu vai tad nav lieliski, ka Dombrovskis tiek uz tādu saietu. Pirms dažiem gadiem, kad Zatlers uz Davosu neaizbrauca, Jurģis Liepnieks ar vīpsnu izteicās, ka mazsvarīgas un neietekmīgas valstis nemaz neaicina. Kā valstij tas jau ir visai cerīgs pasākums atpazīstamības ziņā un arī kontaktu ziņā. Un Valdis jau nu prot būt iznesīgs ar stāju starp dižajiem.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu