Noraida ieceri par īsākiem termiņiem būvatļaujas apstrīdēšanai • IR.lv

Noraida ieceri par īsākiem termiņiem būvatļaujas apstrīdēšanai

21
Foto: Aigars Eglīte

Uz būvniecības likumdošanas nesakārtotību Latvijā kā ekonomikas izaugsmi bremzējošu faktoru norādīts pētījumā „Doing Business”

Saeima šodien pirmajā lasījumā noraidīja grozījumus Būvniecības likumā, kas paredzēja īsākus termiņus būvatļaujas apstrīdēšanai. Par balsoja 42 deputāti, pret bija desmit, bet atturējās 36 deputāti, ziņo LETA.

Par šādu grozījumu nepieciešamību pērnā gada beigās publicētajā Pasaules Bankas veiktajā ekonomikas izaugsmes indeksā „Doing Business” tika norādīts Latvijai. Toreiz „Swedbank” ekonomiste Lija Strašuna komentēja, ka Latvijā vislielākie uzlabojumi, pēc pētījuma, ir nepieciešami būvniecības atļaujām – jāmazina procedūru skaits un attiecīgi arī nepieciešamais laiks un resursi, lai tās izpildītu. Šajā ziņā Latvija Baltijas valstu vidū izskatās vissliktāk.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien vienojās būvatļauju apstrīdēšanas regulējumu skatīt atsevišķā likumprojektā un lūdza Saeimu to izskatīt steidzamības kārtībā, kas tomēr netika atbalstīts.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) norādīja, ka būvatļauju apstrīdēšanas regulējums ir svarīgs faktors nozares ekonomiskajai izaugsmei un investoru piesaistei. Ārvalstu investoru padome Latvijā norādījusi uz būtiskām problēmām šajā jautājumā, Ekonomikas ministrija to ir izvērtējusi un iesniegusi priekšlikumus situācijas uzlabošanai attiecībā uz būvatļauju apstrīdēšanu, uzsvēra Dombrovskis.

Pērn Rīgā tika izsniegtas 1114 būvatļaujas, no tām 15 tika apstrīdētas, kas ir tikai 1,35% no visām izsniegtajām būvatļaujām, deputātus informēja Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktore Ilze Oša. Lai būvatļauju apstrīdēšanas process nevilktos gadiem, kā galveno priekšlikumu Oša minēja iespēju noteikt viena mēneša termiņu būvatļaujas apstrīdēšanai.

Latvijas Pašvaldību savienības un Latvijas Būvnieku asociācijas pārstāvji sacīja, ka pēc būtības šos priekšlikumus atbalsta. Savukārt tieslietu ministra padomniece Baiba Broka (VL-TB/LNNK) pauda viedokli, ka vispirms problēma jārisina pašā pamatā, veicinot sabiedrības iesaisti pilsētas plānojuma veidošanā.

Pašreizējais būvniecības regulējums paredz, ka būvatļaujas apstrīdēšana aptur būvniecības darbus, izņemot nacionālo interešu objektu celtniecībā.

 

Komentāri (21)

ieva_sture 17.01.2013. 15.42

No raksta tā arī netop skaidrs, kāpēc vairākums nenobalsoja par termiņa samazināšanu.

+1
0
Atbildēt

0

Māris Engers 18.01.2013. 00.13

ne pirmo reizi nākas ievērot, ka, ja ar valdības darbu esmu vairāk vai mazāk apmierināts (ievērojot varbūt pārāk skeptisko atziņu, ka ideāla valdība jau nav iespējama – var jau būt, ka šī ir patālu no ideālas, tomēr ievērojams uzlabojums, salīdzinot ar nesenu pagātni), tad ar Saeimas – noteikti nē. turklāt lielāko atšķirību, šķiet, veido tieši ‘Vienotība’, kuras ministriem piesieties nākas reti, kamēr deputātiem, ar Zaķi priekšgalā, ne reizi vien atgadās fušieris.

0
0
Atbildēt

10

    piziks > Māris Engers 18.01.2013. 11.07

    lno, Tu atkal par tu, — bet kur Tavs viedoklis par vakardienu? Un, ja Tu attapsies, tad šoreiz Valdi Dombrovski nekritizēju, bet brīnos par tiem, kuri viņu vakar iegāzuši, un gribu zināt, kā un vai gāzīs turpmāk.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Engers 18.01.2013. 10.15

    lno, nu — davai, saņemies šoreiz un izskaidro, kādēļ par vakardienu Saeima sasutis arī premjers: neskaties šoreiz uz individuāliem azartiem komentmuldoņu nometnē, — man mana pastaisniba te un šoreiz nu nemaz nav aktuāla.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > Māris Engers 18.01.2013. 08.10

    …traki, vai ne?….nepieņēma izmaiņas uzreiz pirmajā lasījumā, ak šausmas!…..mums jau te bija viens investīciju piesaistītājs Šlesers, kurš Rīgu pārvērta par “investīciju citadeli”….vai esi sajūsmā ar paveikto?….
    ….un ko te rēķināties ar iedzīvotāju protestiem, tas taču sīki un maziski – aizbērsim jūru, nolīdzināsim visu ar zemi, sacelsim kastītes un kārbiņas, jo galvenais maģiskais rādītājs – investīcijas!….

    …kāpēc nedzirdu Tavus priekšlikumus par samērojamību, lai abas puses būtu kaut nedaudz apmierinātas?….

    …un Vjačeslavs Dombrovskis, kopš zināma laika, nebūt nav tas cilvēks, kuram varētu uzticēties – neizdevies aktieris un melis….

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Engers 18.01.2013. 08.44

    ZanE, nu gan Vienotības fanu stils augšāmceļas/eriģē Tavā atbildē/iebildē!

    Uz vaicājumu par Saeimas deputātu atbildību, nebalsojot/atturoties un izgāžot pašu premjera intereses un uzstādijumus, Tu vaicā manus priekšlikumus un noklusē, ka jūru Daugavgrīvā aizbērt gribēja nevis ārzemju investori, bet pašmāju Ļoņa no Mērsraga?! Atkal Vienotibai apkārt vieni vienīgi naidnieki/”krugom odņii vragi” kā seni jauneklīgajam kosmonautam Repšem ar veca komunista domāšanu?

    Ja premejers Dombrovskis kā Latvijas “glābējs” labāk, vismaz dažiem, izskatās ārpus Latvijas, tad — arī tādēļ, ka Latvijas iekšpusē un vispirms jau paša partijā, viņasm pietrūkst atbalsta pat tad, kad VD reto reizi saņēmies kaut ko valsts iekšpusē konstruktivi labu izdarīt! Un tad jātic Vienotībai, ka tās kosmonauti, no Zemes lietam tālie, kaut ko sakarīgu spētu Rīgas Domē vai jebkurā citā pašvaldībā izdarīt?!
    Šodien žurnālistiem, ja kadam no tiem interesētu reāla saimniekošana, vajadzētu no agra rīta purināt Zaķi un Āboltiņu par koalicijas vakardienas rīcību nopietnā saimnieciskā lietā, nevis turpināt dzelteni tarkšķēt par algu palielinājumu “Latvenergo” galvgalim utml.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Engers 18.01.2013. 09.51

    ZanE, — Tev šoreiz tāds savdabigs tas slaloms: kad vakar te iekomentēju, premjera reakcijas vēl nebija… :) tomēr tā bija paredzama un loģiska, — kur šoreiz Tava attieksme pret VD un VD attieksmes iemesliem?! Aizstāvi Vienotibas un koalcijas slaistus Saeimā? Jeb, Tavuprāt, premjers kļuvis par Loginova fanu un ar mazo lāpstiņu satisijies iet aizbērt Daugavgrīvu un kļuvis klajis pretvalstisks?! Varbut Tu tagad esi Ilmas Čepānes paviršību un lielības fane un tēlosi pseidodemokrāti, kas izrādīšanās dēļ aizmirst visu reālo dzīvi?

    Jau atkal kartējo reizi ar Vienotību un tās vājajiem kadriem ka ar svīrēm, — virs zemes lido labi, pat musas labi ķer ar platu muti…, toties, ja nopelkšķ uz zemes, (lidojuma) meistarība sapinoties, tad vajadzīgs kāds grēcīgās zemes divkājis/putnumīlis, kurš šauri specializeto lidotaju pamet gaisā. Vienotībēni grib but kā svīes un lidot augstu, toties mušas ķert — apgrūtinoši. Redz, svīrēm nav izvēles, insekti jāķer, jo tas savu algu pacelt pasas nevar… :)

    Parlasi, ZanE, saitē atrodamo VD sašutumu un pameģini to izskaidrot, bet uzbraucieniem ķipp “a kur tavi priekšlikumi”: gribetos jau V partijas faniem, lai vēlētāji Jekabielas kundziniem vēl arī visus risinājumus pienes klāt… Varbut, vēl arī balsošanas reizēs iet uz Saeimu, palīdzēt šiem vargās rociņas pacilāt uz augšu, — kad grebj uz savu pusi, tad V partijai un tās draudziņiem ar rociņu funkcionalitāti gan viss štokos, — vai ne? :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > Māris Engers 18.01.2013. 07.35

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/dombrovskis-negativais-balsojums-radijis-investiciju-aizplusanas-risku-no-buvniecibas-sektora-13988707

    Aizdomas, ka Vienotības deputāti Saeimā ir pietiekami nekompetenti, lai saprastu, par ko balsot, un pietiekami gļēvi, lai atļautos nebalsot, toties — maksimāli nekaunīgi, jo no tā paša — sava premjera — Dombrovska gaidis, lai čuk-čuk-bānis Valdiņš gļēvos un nekaunīgos vagoniņus atkal uz 4 gadiem ievelk Saeimā, kur iespējas pašiem sev algas pacelt utt., utml.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Māris Engers 18.01.2013. 10.02

    Optiskais Tēmeklis. Jums ar Zani viena vaina. Cik Zane kvēla Vienotības fane, tikpat liels Tu tās kritizētājs. Īstenība kaut kur blakus, bet ne jau kāda diskutētāja kabatā:)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Māris Engers 18.01.2013. 10.27

    Optiskais Tēmeklis. Ja būtu runa tikai par vakardienu, tad man nebūtu iebildumu, bet Tu Dombrovski un Vienotību kritizē par katru sīkumu no pirmās dienas. Tomēr par spīti Tavām drūmajām prognozēm, tomēr ir vairāk pozitīvs kā negatīvs rezultāts.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > Māris Engers 18.01.2013. 09.05

    ….spridzīgi!…IRšu komentētāju stils aug un vairojas – ja nav argumentu, tad meklējam kuram tā klozīte vēl netīrāka….

    ….gribi teikt, ka priekšlikumi par termiņu apstrīdēšanu attiecas tikai uz ārzemju investoriem?…tā teikt, iedalīsim “labās” naudiņas devējus un “sliktās” naudiņas devējus, šitos drīkstēs apstrīdēt, bet šitiem pat ar pirkstu pakratīt nedrīkstēs – ni un ni!….

    …vai Tev nav ienācis prātā, ka ne jau tikai par termiņiem ir strīds, bet arī par priekšlikumiem, kas ietverti pirmajā lasījumā, pieņemot vienus – tiek apstiprināti un pieņemti strīdīgie nosacījumi….kā jau tas pie mums pieņemts – sabāžam visu kopā un tad varbūt varam izdabūt cauri bez problēmām….

    …ja kaut ko kritizē, tad norādi, kas tad ir tas nepareizais un ne tikai tas, kas šķiet nepareizs Tev, bet kā tas ietekmēs sabiedrību kopumā….

    …citādi, tāds emocionāls nepatikas izvirdums….

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Māris Engers 18.01.2013. 11.40

    Optiskais Tēmeklis. Esmu savu viedokli pateicis, arī par vakardienu, tālāk vicojieties ar Zani:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

piziks 17.01.2013. 16.43

Interesanti, kā balsoja V partija, kuras premjers pavisam nesen, pirms pāris nedēļām, noskaidrot, kas traucē ārvalstu investīciju ieplūdumam Latvijā, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai. Aģentūras Ozols, ekonomikas ministra Pavļuta konvojēts, tagad varēs iet uz MK ziņot premjeram, ka viens no lielākajiem vērienīgu investīciju šķēršļiem ir likumdevējs — Saeima, ar visiem koalicionāriem, Vienotības frakciju ieskaitot.

Ļoti saistoši būtu redzēt, kā kurš no tiesiskuma koalīcijas balsojis.

Šīsnedēļas preses konferencē, ko bija sasaukuši būvnieki un nekustamo īpašumu attīstītāji, kanādiešu “homburgers”, klātesot RP Vjačeslavam Dombrovskim, par investīcijām Latvijā bija satraucies vairāk nekā šīsdienas balsotāji, — tiem arī šodien kā Slakterim “nasing spešel”. Tai pašā preses konferencē viena no spilgtākajām bija vienīga Vienotības pārstāve Ilma Čepāne, kura ļoti pasapzinīgi vispirms pavēstīja, ka esot profesore un juriste, kas labi zinot apstrīdēšanas frontes abas puses, toties tūliņ pēc tam izgāzās ar nezināšanu, kam un kādēļ ir tiesības būvatļauju pēc izsniegšanas (un darbu sākšanas) apstrīdēt. Kad praktiķi, kas uz zemes spiesti dzīvot atgādināja, ka apturēšanas prasību tiesā var iesniegt gandrīz jebkurš cilvēks — arī tāds, kurš no būvobjekta pat vairāk nekā 30 kilometru tāls, — profesore un Vienotības kosmonaute Čepāne ar labi uzņemto pašapzinību paziņoja, ka tā nu gan nevarot būt. Rīgas būvparstāvis uzreiz atgādināja, ka Rīgā protestēt var jebkurš rīdzinieks. Profesore Ilma Č. bija aizmirsusi to Latvijas ģeogrāfijas sadaļu, kas informe, ka 32 kilometri ir arī no Juglas lidz Bolderājai.

Ja partijā un attiecigajā tēmā toni uzdod tik pavirši profesori, tad …

1. ar augstāko izglītību un tādām profesorēm tiešām nav labi, — vajadzīgs vienigi kulturāli alkoholu lietojošs reformators;

2. Kosmonautu partija nespēj saņemties prastiem darbiem uz zemes.

3. Tiek piekāsts gan Saeimas tautsaimniecibas komisijas pr-tājs un koalicijas partneris Vjačeslavs Dombrovskis tikpat izteiksmīgi kā premjers Valdis Dombrovskis, pie kura iepriekš jau bija vērsusies ārvalstu investoru (Latvijā) blice.

4. Vēl jo interesantāk neaizmirst, ka Saeimas deputāti šim gadam iemanijušies pie savām algām vēl Ls 100 piegābelēt klāt. Par kādiem čiekuriem lai šamiem maksātu vairāk?!

Apbrinojama attieksme pret likumdevēju pienākumiem Saeimā.

Stipri apbēdina vismaz publiskotā NA RD mērkandidātes Baibas Brokas viedokļa daļa, — ļoti virspusēji un pavirši, it kā neviens viņai nebūtu pateicis, kādus līdzekļus var apturēt viens konkurentu nopirkts reketieris vai prasts samodurs, kura iesniegumu tiesā pieņem ar bieži vien pārsteidzošu un nekritisku dedzību. Kā teica Homburg būvnieku un attīstitāju galvenais runasvīrs, Latvija ir vienīgā valsts, kur pie viņa vērsies ne viens vien būvatļaujas apstrīdētājs, apsolot par atlīdzību savu iesniegumu tiesā atsaukt (!). Turpināt skatitties uz Baibu Broku pasvaldību vēlēšanu sakarā laikam jau vairs nav vērts.

+3
-3
Atbildēt

3

    efeja60 > piziks 17.01.2013. 16.58

    UZ Broku skatīties nav vērts, jo viņa ir no antilatviskās TB/LNNK.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    simpsons > piziks 17.01.2013. 22.43

    Ļoti saistoši būtu redzēt, kā kurš no tiesiskuma koalīcijas balsojis.
    ————-
    Ārā ir 21. gadsimts. Latvijā ir atklātība, tātad rezultātus var atrast internetā.

    Mani vairāk interesē argumenti, kāpēc cilvēki ir par/pret, lai varētu izveidot savu viedokli. Tas kā kurš balsoja ir otšķirīgs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    sausins > piziks 17.01.2013. 20.21

    Un kāda problēma šo naudas izspiedēju “sašņorēt” par biedinājumu citiem. Priedi taču “sašņorēja”. Un kāpēc tad partijas iesklietu minitrs nesniedz atbalstu ?!?!?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu