Es ļoti kaislīgi to gaidīju • IR.lv

Es ļoti kaislīgi to gaidīju

4
Foto — Lauris Vīksne, F64
Ieva Puķe

Medicīnu studēt var arī desmit gadus pēc vidusskolas beigšanas, pierāda Annas Jurkovskas (31) stāsts

Talantīga fotogrāfe ar lielu caursišanas spēju un savu vīziju – tāds iespaids pirms pieciem gadiem radās par fotostāstu, ko studijas Sepia izveidotāja Anna Jurkovska žurnālam, kur tobrīd strādāju, bija atvedusi no Karaliskajām zirgu skriešanas sacensībām Vindzorā. Žokeju un skatītāju emocijas, dāmu cepuru modes un pat Anglijas karalienes tuvplāns – tam visam bija piekļuvusi jaunā sieviete no Latvijas, ko fotogrāfu vidē toreiz vēl pazina pēc pirmā vīra gruzīniskā uzvārda – Džondžua. Interneta vidē viņa mēdz parakstīties arī ar draisko «Anna Bananna».

Vindzoras sēriju un vēl citus fotostāstus publicēja arī BBC mājaslapa. Populārajā imidžu vietnē Shutterstock ir vairāk nekā 3000 viņas uzņemtu attēlu. 2009.gadā nofotografētā apaļīgā meitene, kas «uz dzīvību vai nāvi» skrien pakaļ gaistošajiem ziepju burbuļiem, kļuvusi par interneta hitu, tā dēvēto même: kādas rīcības paraugu, ko mūsdienu fotogrāfijā un mākslā mēdz izmantot kolāžās. Chubby Bubbles Girl, kā mazule ir nokristīta virtuālajā telpā, bija atraduši pat Londonas olimpisko spēļu reklamētāji, kādā attēlā to iemontējot līdzās jamaikiešu sprinterim Useinam Boltam. Neviens nenojauta, ka šī bērnu viesībās Latvijā tapusī bilde nozagta fotogrāfu interneta forumā, kur Anna par to bija diskutējusi ar ārzemju kolēģiem.

Anna pati man mazliet šķiet kā šī skrejošā meitene – ar ļoti izteiktu, taču tajā pašā laikā netveramu un radošu identitāti, kas cilvēkus var izbrīnīt. Nebiju pārsteigta, kad atzītā reklāmu fotogrāfe sociālajā tīklā Facebook pēkšņi sāka publicēt bildes no medicīnas studijām. Kurš vēl cits, ja ne Anna spētu tik daudzu cilvēku kluso, nekad nepiepildīto sapni par medicīnu iemiesot dzīvē!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu