Raidījums: Valsts iestādēs gadu mijā maksātas piemaksas un naudas balvas • IR.lv

Raidījums: Valsts iestādēs gadu mijā maksātas piemaksas un naudas balvas

43
Foto: Dāvis Valbaks, F64

 

Valsts iestādēs, tai skaitā premjera birojā, gadu mijā maksātas piemaksas un naudas balvas, šovakar vēsta “TV3” raidījums “Nekā personīga”.

Uz jautājumu, vai gada nogalē izmaksātas prēmijas, lielākā daļa ierēdņu atbildēja, ka prēmijas nav maksātas, jo to neļauj likums. Tomēr aizvadītā gada nogalē teju katra ministrija un daudzas to padotības iestādes ir izmaksājušas saviem darbiniekiem naudas balvas vai piemaksas.

Premjerministra Valda Dombrovska birojā ir izmaksātas piemaksas 20% apmērā no algas, ziņo raidījums.

“Tā bija vienreizēja piemaksa pie algas gada noslēgumā, novērtējot gada laikā paveikto darbu. Kā zināms, premjera darbs, premjera pienākumi ir 7 dienas nedēļā, 24 stundas dienā, un daudziem premjera darbiniekiem arī nākas šim režīmam piemēroties un strādāt arī virsstundas, nereti arī brīvdienās,” “Nekā personīga” paskaidroja Ministru prezidenta preses sekretārs Mārtiņš Panke.

“Vērtējot kopējos paveiktos rezultātus, premjers pieņēma lēmumu, esošā algu fonda ietvaros, ņemot vērā arī to, ka mums ir neaizpildītas vakances premjera birojā, kas ir devis iespēju ietaupīt uz algu fondu, šo esošo līdzekļu ietvaros izmaksāt piemaksas,” sacīja Panke.

Tieslietu ministrijā 204 no 250 darbiniekiem izmaksātas naudas balvas, savukārt Veselības ministrijas padotībā esošā Zāļu valsts aģentūrā no 140 darbiniekiem naudas balvas saņēmuši 133. Izglītības un zinātnes ministrijā naudas balvas izmaksātas visiem ministrijas darbiniekiem par kopējo summu – Ls 34 250.

“2012. gada vidū IZM tika veikta ļoti apjomīga reorganizācija. Pēc reorganizācijas tika likvidētas ļoti daudzas vakantās darba vietas, no darba atbrīvoti arī kolēģi. Atlikušie darbinieki turpināja pildīt savus pienākumus un, protams, viņu slodze daudzos gadījumos dubultojās vai atsevišķos gadījumos trīskāršojās. Mēs uzskatām, ka ministrijas lielais sasniegums 2012. gadā bija darbinieku līdzdarbošanās ministrijas reorganizācijas veikšanā,” raidījumā norādīja IZM Personālvadības nodaļas vadītāja Sandra Elksne.

Kā skaidro raidījums, katrs no papildus atalgojuma veidiem ir paredzēts atšķirīgiem gadījumiem. Prēmija ir novērtējums par darbinieka ikgadējo sniegumu un prēmijas lielumu nosaka iestādes vadība. Savukārt piemaksas izmaksā reizēs, ja ir bijusi palielināta slodze vai virsstundu darbs. Naudas balvu vienas minimālās algas apmērā var piešķirt par īpašu sniegumu darbā.

Raidījums secina, ka trūkst vienotas izpratnes par darbinieku papildus stimulēšanu, ko spilgti apliecina atšķirīgā pieeja valdības ēkā, kurā mitinās Valsts kanceleja un premjera birojs, jo Dombrovska biroja darbinieki piemaksas saņēmuši, savukārt Valsts kanceleja saviem darbiniekiem nav maksājusi ne prēmijas, ne piemaksas, ne naudas balvas.

Valsts kanceleja uzskata, ka nedrīkst piekopt sistēmu, ka papildus atlīdzība tiek piešķirta par darba procesu, jābūt konkrētiem rezultātiem. Tāpēc Valsts kanceleja izstrādājusi jaunu darba novērtēšanas sistēmu, kuru plānots ieviest šogad.

Jau ziņots, ka no šā gada tiek atcelts aizliegums valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem izmaksāt prēmijas par ikgadējo darbības rezultātu novērtējumu.

Maksimālais prēmijas apmērs ir līdz 75% no mēnešalgas par ikgadējo darba novērtējumu, paredz grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas stājas spēkā 1.janvārī. Prēmiju varēs izmantot darbinieku motivēšanā. Prēmijas maksājumi nodrošināmi par atlīdzības fonda līdzekļiem.

Savukārt piemaksas par papildu darbu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonām un darbiniekiem nevarēs pārsniegt 30% no darbiniekam noteiktās mēnešalgas.

Līdz šim likumā bija noteikts, ka piemaksas darbiniekam nevar pārsniegt 20% no mēnešalgas, ja papildus saviem pienākumiem tas aizvieto arī prombūtnē esošo kolēģi, pilda vakanta amata pienākumus vai veic papildu pienākumus. Tāpat bija noteikts, ka valsts un pašvaldību institūciju darbinieku piemaksas par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti nevar pārsniegt 20% no mēnešalgas, savukārt tagad tās tiks palielinātas līdz 30%.

 

Komentāri (43)

dro 13.01.2013. 21.53

Nesaskatu nekā nosodama notikušajā. Toties mani interesē, kā IR atspoguļos SM meiteņu komandējumu uz Maskavu?
Treknie gadi atgriezušies Satiksmes ministrijā (SM). Kā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto», trīs ministrijas amatpersonas devušās nepamatoti ilgā komandējumā uz Maskavu, lai saskaitītu pāris pamatlīdzekļu SM pārstāvniecībā Krievijas galvaspilsētā.
Kā ziņo raidījums, no Rīgas uz Krievijas metropoli ir seši avioreisi dienā. Taču sievietes šo iespēju neizmantoja. Tā vietā viņas nolēma Maskavā pavadīt trīs dienas. Aviobiļetes vien maksāja 916,86 latus (Ls), klāt vēl jārēķina dienas nauda. Tāpat lielākā izdevumu daļa – uzturēšanās viesnīcā – 1 138,50 Ls. Kopējie tēriņi lēšami ap 2 343,36 Ls.

+3
0
Atbildēt

5

    Egitazz > dro 13.01.2013. 22.51

    Gan jau sarēķinās un pamatos ar cipariem, ka tieši 3 dienas bija nepieciešamas. Ja netiks paši, gan jau draudzīgi palūgs KM palīdzību garu komandējumu pamatojumā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dro 13.01.2013. 22.36

    “ministrijas “balva” par “smagu darbu””
    ===
    1. Lietas tomēr ir jāpierāda.
    2. “Smagu darbu” droši vien vieglāk ir atalgot skaidrā (vai grūtāk izsekojamā) naudā.
    3. 3 skaitītāju sūtīšana 3 pozīciju uzskaitei:
    3.1. raksturo SM darbības efektivitāti
    3.2. ir normāla darba prakse atbilstošas uzraudzības nodrošināšanai
    3.3. ir krāpšana (personīgā labuma gūšana, dokumentu viltošana vai falsificēšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana personīgā labuma gūšanai u. tml.), par ko draud diezgan pamatīga atbildība

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dro 13.01.2013. 22.14

    Būtībā piekrītu. Vēl gan derētu MK iegūt attiecīgo ISO.
    ===
    IR gan ir diezgan izvēlīgs atspoguļotājs…
    ==
    Saistībā ar kārtējo “Dienas” krīzi šamie gan varētu pamēģināt atvēzēties uz plašāku pasākumu, kas, protams, nebūtu tik ģimenisks un neatbilstu mājražošanas kritērijiem…

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > dro 13.01.2013. 23.48

    “Gan jau sarēķinās un pamatos ar cipariem”
    ==
    Neko tur nevar sarēķināt un pamatot. VNK dārgs ceļojums sanāks… Žēl meiteņu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > dro 13.01.2013. 22.24

    @Ino
    Paskaties uz SM vadību un sapratīsi, ka šo skaisto ierēdņu izklaides Maskavā ar vietējiem jaunajiem krieviem ir ierasta ministrijas “balva” par “smagu darbu”. Ronis-Matīss-Olšteins: satiksmes zieds Latvijā!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 13.01.2013. 21.40

Tā vien šķiet, ka koalīcija ir savācies ņuņņu bars, kas gatavi nedarīt neko, lai tikai tas neizskatītos nesmuki. Nu, nav tās algas ierēdņiem nekādas astronomiskās, lai būtu kauns beidzot ieviest motivējošu atalgojumu sistēmu, kas ļautu novērtēt centīgus un strādīgus darbiniekus ar prēmijām. Tā vietā tiek taisītas shēmu shēmas un cerēts, ka neviens neuzodīs!

+4
-2
Atbildēt

1

    Kristīne > Una Grinberga 13.01.2013. 22.05

    Taisnība, bet man tiešām grūti iedomāties jebkādu “vācu birokrātijas stilā” (Latvijas Republikas un Krievijas Impērijas birokrātijas stilā) izstrādātu precīzu prēmiju piešķiršanas instrukciju, jo pasākumus ir grūti kvantificēt.
    ===
    Turklāt, nekādā gadījumā “caurumi” nodarbināto sarakstā nedrīkst būt iemesls, lai ietaupījumu sadalītu pārējiem, jo būtībā nozīmē, ka:
    a) konkrētās funkcijas ir liekas,
    b) konkrētās funkcijas nav veiktas vai
    c) konkrētās funkcijas var kopā veikt viss attiecīgais kantoris (šajā gadījumā ir attiecīgi jāpapildina darba pienākumu saraksts un jāpalielina ļautiņiem algas)
    =

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

sausins 14.01.2013. 14.59

Man tikai divi naivi jautājumi:
1.vai valsts pārvaldei ir kādi škēršļi publiskot atalgojumu pa ieņemamiem amatiem, sākot no apkopējas un beidzot ar otro personu aiz ministra, kopā ar amatu aprakstiem ?!?!??
2.Vai ” NAUDAS BALVAS” ir valsst pārvaldes jaunais inovatīvais piedāvājums nodokļu optimižēšanai ?!??!?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu