Rīgā priekšvēlēšanu izdevumos partija var tērēt Ls 76 584 • IR.lv

Rīgā priekšvēlēšanu izdevumos partija var tērēt Ls 76 584

6
Foto: Evija Trifanova, LETA

Vismazāk partijas varēs tērēties Vārkavas novadā

Rīgā vienai partija atļautais priekšvēlēšanu izdevumu apmērs reklāmas izvietošanai un labdarībai ir 76 584 lati, Daugavpilī – 11 814 lati, Liepājā – 8834 lati, bet Ventspilī – 4742 lati, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aprēķini.

Saskaņā ar likumā noteikto partija attiecīgās domes priekšvēlēšanu izdevumiem par reklāmas izvietošanu un labdarības finansēšanu, sponsorēšanu drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru vēlētāju iepriekšējās attiecīgās pašvaldības domes vēlēšanās, raksta LETA.

Ja partija iesniegusi savus deputātu kandidātu sarakstus vairāku pašvaldību domju vēlēšanām, šiem izdevumiem kopā drīkst izlietot summu, kas nepārsniedz 18,56 santīmus uz katru attiecīgās pašvaldības domes vēlētāju iepriekšējās domes vēlēšanās.

KNAB aprēķini liecina, ka pārējās lielajās pilsētās minēto izdevumu apmērs ir: Jelgavā – 7555 lati, Jūrmalā – 6418 lati, Rēzeknē – 4896 lati, Valmierā – 3793 lati, bet Jēkabpilī – 3334 lati. Ādažu novadā partijas ir tiesīgas tērēt 1176,89 latus, Siguldas novadā – 2458 latus, Babītes novadā – 1133 latus, bet Mārupes novadā – 1688,03 latus.

Vismazāk partijas varēs tērēties Vārkavas novadā – tur priekšvēlēšanu izdevumu apmērs ir 357 lati.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periods ir no 2.februāra līdz 1.jūnijam, un kopumā partijām uz visām 119 pašvaldībām priekšvēlēšanu izdevumu apmērs ir noteikts 277 425 lati.

Priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi nav noteikti vairākiem ar vēlēšanu kampaņu saistītiem izdevumiem: par pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, par visu veidu reklāmas materiālu sagatavošanu, par vēlēšanu kampaņas plānošanu, sagatavošanu un organizēšanu, par vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksām un citiem maksājumiem fiziskajām personām, par kustamas un nekustamas mantas īrēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām, par laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšanu vēlēšanu kampaņas vajadzībām u.tml.

Lai arī šogad spēkā stājušās jaunās likumdošanas izmaiņas pietiekami skaidri definē, kur un kā partijas un trešās personas var veikt priekšvēlēšanu aģitāciju, interneta sociālajiem tīkliem ierobežojumi ir minimāli. Partijām vai deputātu kandidātiem faktiski nepastāv ierobežojumi aģitēt bezmaksas sociālajos tīklos, piemēram, populārajos “twitter.com” vai “draugiem.lv”. Atsevišķus sociālos tīklus aktīvi izmanto tādi pašvaldību vadītāji kā Rīgas mērs Nils Ušakovs un Ventspils pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs.

Izņēmumi ir tikai tādā gadījumā, ja par aģitāciju sociālajos tīklos partijas maksājušas, piemēram, par reklāmas banera izvietošanu vai arī noalgo sabiedrisko attiecību speciālistu, kurš regulāri sociālajos tīklos ievieto vēstījumus, medijiem un reklāmas aģentūrām atzina KNAB amatpersonas.

“Komunicēt sociālajos medijos drīkst. Runa ir tikai par tiem materiāliem, par kuriem ir veikta samaksa. Deputāta kandidāts “draugiem.lv” var aicināt balsot par sevi,” atzina KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas galvenā speciāliste Vineta Ostrovska.

Katru gadījumu, kurā pastāvēs aizdomas par nelikumīgu aģitāciju, KNAB sola izvērtēt un pēc tam pieņemt attiecīgus lēmumus. “Likuma regulējums ir vērsts uz to, lai deputāta kandidātu ietu un runātu ar sabiedrību, nevis izvietotu maksas reklāmas,” uzsvēra Ostrovska.

Lai arī Pirmais Baltijas kanāls (PBK) ir pieņēmis lēmumu vispār atteikties no politiskās reklāmas materiālu izvietošanas televīzijas ēterā visā 1.jūnijā paredzēto pašvaldību vēlēšanu aģitācijas periodā, Ostrovska atzina, ka jebkurā gadījumā KNAB sekos līdzi, vai šajā kanālā neparādās slēptā aģitācija.

Jau ziņots, ka laiks no 2.februāra līdz vēlēšanu dienai saskaņā ar likumu ir priekšvēlēšanu aģitācijas periods, kura laikā aģitācijas veikšana un aģitācijas materiālu izvietošana televīzijā un radio, preses izdevumos, internetā un publiskās vietās notiek atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai.

Ar partijām, to apvienībām un vēlētāju apvienībām nesaistītās personas, kuras savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju, reklāmas izvietošanai, pasta izdevumiem un labdarības pasākumu finansēšanai, sponsorēšanai ir noteikts izmantojamo līdzekļu ierobežojums – 3000 latu.

Arī šogad piecas partijas varēs saņemt 431 257 latus lielu valsts budžeta finansējumu. Neskatoties uz valsts budžeta finansējumu, partiju kases joprojām likumīgi var papildināt ar ziedojumiem un biedru naudām, kuru kopējais apmērs vienai partijai gada laikā pēc pēdējiem likuma grozījumiem nedrīkst pārsniegt 10 000 latu.

 

Komentāri (6)

Ieva 11.01.2013. 19.21

Tad kad Ušakovs ieviesa sniegputeņa brīvbiļeti, visi par to runāja un visi mediji bija pilni. Tā bija SC reklāma vai nebija? Manuprāt, bija. Bet pēc likuma nebija. Tātad nav skaidrs. Tātad vajag saukt komisiju, kas analīzēs un pētīs. Un iesniegs prokuratūrā, KNAB, ja tomēr būs. Un tad būs tiesa, jāalgo advokāti, lieciniekiem jākavē darbs utt.
Jā, tiešām, esam ieekonomējuši līdzekļus, nosakot griestus. Toties tagad ir darbs tiem, kas seko līdzi, uzskaita summē, analīzē reklāmas laiku. Ir darbs tiesām, lai izskatītu sūdzības.
Ir arī labi zināmas kas iznāk- jau nākošo vēlēšanu priekšvakarā, pārkāpējus, ja tādi būs tiesās, piespriedis sodu un pārkāpēji to nemaksās. Pozitīvie taukmūļi ir jau parādījuši, kā tas jādara.
Kāda te ir morāle- vienkārša, priekšvēlēšanu tēriņu ierobežošanas likums ir viens no tiem puritāņu likumiem, kuriem ir laba ideja apakšā (nu kā var apstrīdēt domu, ka tēriņi jāierobežo), bet kuru realizācijā valsts demonstrē savu impotenci. Tos mierīgi var ignorēt, jo reāli par to nekas nebūs

+3
0
Atbildēt

0

Ojārs 12.01.2013. 13.07

Ir darbs tiesām
————
No tām būs jēga tikai tad, ja tās notiks burtiski nākamajā dienā pēc pārkāpuma konstatēšanas. Tāda sistēma ir Lielbritānijā, kur, ja ir nepieciešams, tiesas strādā līdz vēlam vakaram, lai zibenīgi notiesātu dažādus protestētājus un grautiņu rīkotājus.

+2
0
Atbildēt

0

janazakovica 11.01.2013. 18.42

SC un GKR ar to pinigi pietiks..jo vinu ricibaa ir neierobezoti administrativie resursi un pelekie naudas lidzekli..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu