"Moody's" samazina Kipras kredītreitingu • IR.lv

“Moody’s” samazina Kipras kredītreitingu

14
Ceptas kukurūzas tirdzniecības kādas Kipras pilsētas ielā. Foto: AFP/LETA

Kipras valdībai galu galā var nākties pasludināt maksātnespēju

Starptautiskā reitingu aģentūra “Moody’s Investors Service” (“Moody’s”) ceturtdien samazināja Kipras kredītreitingu, šādu lēmumu skaidrojot ar prognozēm par valsts parādsaistību sloga pieaugumu.

Aģentūra valsts kredītreitingu pazeminājusi par trīs pakāpēm – no “B3” uz “Caa3” -, nosakot tam negatīvu nākotnes perspektīvu, ziņo LETA/AFP.

“Ņemot vērā to, ka parādsaistību sloga pieaugums, visticamāk, būs neilgtspējīgs, “Moody’s” uzskata, ka pastāv ievērojami liela iespējamība, ka Kipras valdībai galu galā var nākties pasludināt maksātnespēju,” norāda aģentūra.

Taču “Moody’s” piebilst, ka tās pamata scenārijs neparedz maksātnespējas pasludināšanu 2013.gadā.

Kopumā “Moody’s” pēdējo desmit mēnešu laikā Kipras kredītreitingu samazinājusi par deviņām pakāpēm, Eiropas parādsaistību krīzei turpinot negatīvi ietekmēt valsti.

Aģentūra lēš, ka Kipras banku rekapitalizācija veidos aptuveni desmit miljardus eiro (7,03 miljardus latu), kas pielīdzināms vairāk nekā 50% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Tādējādi valsts parādsaistību apjoms 2013.gadā varētu pieaugt līdz 150% no IKP, kas būtu viens no augstākajiem līmeņiem “Moody’s” reitingu vidē, vēsta aģentūra.

25.jūnijā Kipra paziņoja, ka kļuvusi par piekto eirozonas valsti, kas no vienotās valūtas partneriem lūdz finansiālu palīdzību.

Eirozonas dalībvalstu finanšu ministri lēmumu par aizdevuma piešķiršanu Kiprai varētu pieņemt 21.janvārī.

 

Komentāri (14)

mariterage 11.01.2013. 13.02

>Haris
Tas ka uzturēšanās atļauju tirdzniecība ir jāizbeidz vienreiz un uz visiem laikiem ir arī to pilsoņu viedoklis kas par lāpnešiem nekad nebalso.

Diemžēl visa nācijas protesta enerģija tiek ievirzīta uz to lai pretotos Latvijas dziļākai integrācijai ES (eiro ieviešanai) un patiesi būtiski jautājumi – kā uzturēšanās atļauju tirdzniecība tiek nobīdīti malā.

+5
-1
Atbildēt

1

    janis17 > mariterage 12.01.2013. 10.47

    Vilmār, Kāpēc tad jābalso par tādiem politiskiem spēkiem (cs, rp, v), kas atbalsta šāda būtiska, patiesi būtiska jautājuma – kā uzturēšanās atļauju tirdzniecība nobīdīšanu malā?????????

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Agris Āva 11.01.2013. 22.48

Interesantu joku izspēlējis valodnieku ieviestais “sustainable” latviešu termins “ilgtspēja”, skatīt citātu (tulkojumu): “Ņemot vērā to, ka parādsaistību sloga pieaugums, visticamāk, būs neilgtspējīgs”
Parādsaistību sloga pieaugums būs visnotaļ ilgtspējīgs (spējīgs ilgt). Neilgtspējīga ir Kipras spēja finansēt šo parādsaistību sloga pieaugumu.

+3
0
Atbildēt

0

guna_sniedzina 11.01.2013. 20.31

Ķīpra 40 gadu laikā nav piedzīvojusi ekonomisko lejupslīdi.

Tas nozīmē, ka jau 2 paaudzes nesaprot kas ir ekonomiskā krīze.

Nu nekas, šis tad viņus iemācīs dažām lietām :))

Ķīpra vairījās lūgt finansu palīdzību no ES un SVF pilnīgu citu iemeslu dēļ:

jo atsevišķie Ķīpras nodokļu sistēmas elementu ir “offshore rakstura”, kas ir pilnīgi unikāls gadījums ES ietvaros, un ļauj vairākiem ES uzņēmumiem legāli izvairīties no nodokļu maksāšanas valstīs, kur reali notiek uzņēmējdarbība, un tā ir t.s. negodīga nodokļu konkurence starp valstīm.

Ķiprai no ES puses jau sen izsen tika norādīts, lai tā izslēgtu šādas iespējas no likumdošanas, bet Ķipra izēvelējās šādus messageus ignorēt.

Tāpēc jau griezusies pie Krievijas pēc palīdzības, jo ES izsniedzot aizdevumu protams pieprasītu lai nodokļu sistēma tiktu sakārtota.

Bet te laiks ir pienācis, un nesen Ķipra vienojusies ar ES/SVF par palīdzības nosacījumiem. Cik noprotams, nodokļu lietas tur ir iekļautas! :)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu