Vai Latvija var būt vienlīdzīgāka? • IR.lv

Vai Latvija var būt vienlīdzīgāka?

4
Alfs Vanags

Trīsreiz biežāk nekā Igaunijā cilvēki cieš no nopietnas materiālās nenodrošinātības

Kļūst aizvien skaidrāks, ka Latvijas sabiedrībai un valsts tautsaimniecības atlabšanai ir arī tumšā puse: nabadzība un nevienlīdzība. Šie rādītāji Latvijā ir starp vissliktākajiem ES. Atbilstoši jaunākajiem Eurostat datiem 2011.gadā 30,9% Latvijas iedzīvotāju cieta no nopietnas materiālās nenodrošinātības. Pretstatā abstraktajam Džini indeksam vai relatīvajam «nabadzības riska» rādītājam «nopietna materiālā nenodrošinātība» ir konkrēta un viegli saprotama. Tas nozīmē, ka 30,9% Latvijas iedzīvotāju dzīvo apstākļos, kuros viņiem pietrūkst līdzekļu, lai samaksātu savus rēķinus, nodrošinātu pietiekamu siltumu mājoklī vai gadā pavadītu vienu nedēļu atvaļinājumā prom no mājām. Sevišķi šokējošas ir atšķirības no Igaunijas, kur šis rādītājs ir 8,7%, un pat Lietuvas, kur tas ir 18,5%. Vienīgi Bulgārijā šis rādītājs ir sliktāks nekā Latvijā – 43,6%, bet Zviedrijā tas ir tikai 1,2%.

Tāpēc ir apsveicams premjerministra Valda Dombrovska Jaungada uzrunā teiktais, ka «2013.gadā viena no valdības prioritātēm būs mazināt nevienlīdzību un sociālo atstumtību». Taču rodas jautājumi, vai tā nav tikai runāšana un kādus soļus valdība reāli varētu spert, lai uzlabotu situāciju?

Darbi runā skaļāk par vārdiem, tāpēc nesenā valdības rīcība dod pamatu šaubām. Lēmums samazināt garantēto minimālo ienākumu (GMI) no 45 līdz 35 latiem un tā finansiālās atbildības pārlikšana no valsts uz pašvaldībām neizskatās pēc nabagiem draudzīgas politikas. 2013.gada budžetā ir ļoti maz iniciatīvu, kuras būtu tieši vērstas pret nevienlīdzību. Piemēram, ienākuma nodokļa likmes samazināšana ir regresīvs solis, jo visvairāk no tā iegūs cilvēki ar augstiem ienākumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu