Dzīvot dzīvojamu dzīvi • IR.lv

Dzīvot dzīvojamu dzīvi

4
Foto — Nora Krevneva, F64
Ieva Puķe

Katram ir nepieciešamība tikt atzītam publiskajā telpā. Ja tas ilglaicīgi nenotiek, jūtamies atstumti – Oksfordas Universitātes pētniece Dace Dzenovska secina savā grāmatā par aizbraukšanu no Latvijas laukiem

Ar Kalifornijas Universitātē Berklijā tikko iegūtu sociālās un kultūras antropoloģijas doktora grādu azotē Dace Dzenovska ārzemju tautiešu pūlī 2009.gada decembrī gaidīja lidmašīnu, lai dotos no Londonas uz Rīgu. «Jēgu manai stāvēšanai Ryanair rindā piešķīra «nacionālā lietu kārtība» – diskursīvs ietvars, kurš balstīts uz pieņēmumu, ka nācijvalstis ir dabiskas ekonomisko, sociālo un politisko dzīvi organizējošas vienības,» viņa raksta pagājušā gada nogalē izdotajā pētījumā Aizbraukšana un tukšums Latvijas laukos: starp zudušām un iespējamām nākotnēm. «Šīs nacionālās lietu kārtības ietvaros cilvēkiem (..), kuri atstājuši savu izcelsmes valsti un kuriem piemīt prasmes un zināšanas, nevis kuri ir slogs sociālajam budžetam, vēlams atgriezties savā izcelsmes valstī.»

Dace Dzenovska arī savas gaitas vērtē sociālantropoloģiski. Eiropas Sociālā fonda finansējums, ar kura atbalstu vairāku pētnieku kopprojektā Savs kaktiņš, savs stūrītis zemes  Latvijas lauku iedzīvotāju attīstības stratēģijas un kultūrvides pārmaiņas tika veikts šis pētījums, bija instruments, kā veicināt jaunās zinātnieces piesaisti dzimtenei. Dzenovskas darbā pieminētas pat tik personiskas epizodes kā 1960.gadā pirmoreiz iznākušās Žaņa Grīvas Pasakas par Diegabiksi lasīšana mazajai meitai Sofijai. Grāmatas varoņa pasaules staiguļa un laimes meklētāja tēls negaidot jāizskaidro intīmā ikdienas brīdī.

Mēs ar Daci runājam Skype: 2013.gada janvāra pirmajās dienās viņa kopā ar Sofiju atkal devusies uz Londonu, Oksfordas Universitātes Migrācijas, politikas un sabiedrības pētniecības centrā pētīs Latvijas ārzemju diasporas politiku. «Mani ļoti interesē, ko nozīmē tas, ka cilvēki ir dusmīgi uz valsti. Vai ka palikušie uzskata, ka aizbraucēji ir nodevēji,» saka Dzenovska. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu