Algas un atbildība • IR.lv

Algas un atbildība

5
Pauls Raudseps

Algu skandālu izraisīja nespēja ieviest efektīvu valsts uzņēmumu pārvaldību

Gads sācies ar skandālu par algām. Kā ziņo Latvijas televīzija, gada beigās Latvijas dzelzceļa valdes priekšsēdētājam Uģim Magonim atalgojums paaugstināts no 2600 līdz 8500 latiem, pārējie trīs LDz valdes locekļi mēnesī saņems nevis 2400, bet 6800 latu. Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs turpmāk saņems 8784, bet pārējie valdes locekļi 7506 latus mēnesī, informē Ekonomikas ministrija. Latvijas valsts mežu valdes priekšsēdētājam Robertam Strīpniekam atalgojums pieaugs par 6000 latu, pārējiem valdes locekļiem par 3500 latu, noskaidrojis Latvijas radio.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pauž izbrīnu un, kā ziņo Delfi, uzdod ministrijām meklēt «piezemētāku risinājumu». No vienas puses, premjers piekrīt, ka dažās valsts kapitālsabiedrībās vadības atalgojums esot zems un būtu nepieciešams atcelt ierobežojumus, tomēr tas būtu jādara «pakāpeniski un sabalansēti, nevis šādi».

Varbūt viņš tā tagad gribētu darīt, taču Dombrovskis nevar apgalvot, ka iebilst pret lielo valsts kapitālsabiedrību vadītāju atalgojumu paaugstināšanu, jo viņa valdība pērn to atbalstīja pat divas reizes. 18.septembrī Ministru kabinets akceptēja izmaiņas likumā «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām», kas ļautu paaugstināt valdes locekļa maksimālo algu, izmainot tās aprēķināšanas kārtību. Spēkā esošais likums paredz, ka valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojums nedrīkst būt vairāk kā sešas reizes lielāks par iepriekšējā gada valsts iedzīvotāju vidējo atalgojumu, tātad 2012.gadā valdes locekļa maksimālā alga bija 2784 lati. Valdības atbalstītie grozījumi šo koeficientu paaugstinātu līdz desmit, kas, pēc Finanšu ministrijas aprēķiniem, nozīmētu, ka 2013.gadā šo uzņēmumu valdes locekļi drīkstētu saņemt līdz 4780 latiem mēnesī. Šos grozījumus valdība iesniedza Saeimā kopā ar 2013.gada budžetu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu