Valsts pārvaldei vajadzīgas «svaigas asinis» • IR.lv

Valsts pārvaldei vajadzīgas «svaigas asinis»

7
Kaspars Kauliņš

 

Sākot jaunu gadu, mēs dažām lietām esam pavilkuši svītru un citas apņēmušies sākt no jauna. Gribu cerēt, ka šis būs kvalitatīvu pārmaiņu gads vienam no lielākajiem (pat vislielākajam) darba devējiem Latvijā – valsts pārvaldei un civildienestam.

2008.gadā tika likvidēta Valsts civildienesta pārvalde un tās funkcijas tika nodotas Valsts kancelejai, Finanšu ministrijai un citām institūcijām. Tā paša gada maijā tika apstiprinātas pamatnostādnes valsts pārvaldes attīstībai nākamajam plānošanas periodam – Valsts pārvaldes attīstības politikas pamatnostādnes 2008.-2013.gadam. Labāka pārvaldība: pārvaldes kvalitāte un efektivitāte. Var plaši diskutēt par to, cik kvalitatīva un efektīva ir mūsu valsts pārvalde, taču, šim plānošanas periodam beidzoties, jādomā par to, kā panākt būtisku grūdienu jaunām reformām valsts civildienestā. Ir vairāki apstākļi, kas šādu jaunu kvalitāti valsts pārvaldē padara kritisku tieši šajā laikā. Pirmkārt, tā ir nepieciešamība no izdzīvošanas un krīzes pārvarēšanas perioda pāriet attīstības periodā – lai panāktu strauju tautsaimniecības izaugsmi, nepietiek tikai ar politisko gribu. Otrkārt, strauji tuvojas laiks, kad Latvijai jāuzņemas Eiropas Savienības prezidējošās valsts loma, kas prasa nopietnu valsts pārvaldes kapacitātes uzlabojumu.

Lai īstenotu šādu kvalitatīvu lēcienu, valsts pārvaldē vajadzīgas «svaigas asinis» – spējīgi un pieredzējuši vadītāji, kā arī jauni un talantīgi speciālisti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu