Obama pieticīgi optimistisks par izvairīšanos no fiskālām klintīm • IR.lv

Obama pieticīgi optimistisks par izvairīšanos no fiskālām klintīm

22
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Ja nepanāks kompromisu, prezidents sola pieprasīt balsojumu, lai nepieļautu nodokļu paaugstināšanu

ASV prezidents Baraks Obama piektdien pauda “pieticīgu optimismu” par izredzēm Kongresā panākt vienošanos, kas ļautu valstij izvairīties no tā dēvētajām fiskālajām klintīm, ziņo LETA/AFP/BBC.

“Amerikas tauta vēro, ko mēs šeit darām. Viņu pacietība acīmredzami sāk izsīkt,” brīdināja Baltā nama saimnieks.

Kā uzsvēra Obama, Senāta līderi šobrīd strādā pie likumprojekta, kas varētu tikt atbalstīts abās Kongresa palātās. Tomēr, ja kompromisu neizdosies panākt, prezidents sola pieprasīt balsojumu, lai nepieļautu nodokļu paaugstināšanu. Demokrātiem un republikāņiem ir palikušas vien četras dienas, lai panāktu vienošanos.

Par fiskālajām klintīm tiek dēvēta budžeta izdevumu samazināšana un nodokļu palielināšana, kas spēkā stāsies janvārī, ja Obama un republikāņi nespēs panākt vienošanos par to, kā vislabāk samazināt valsts budžeta deficītu un parādsaistības.

Šīs fiskālās problēmas, kas varētu novest ASV ekonomiku atkārtotā recesijā un negatīvi ietekmēt pasaules ekonomiku, saasina arī fakts, ka Savienotās Valstis ir tuvu valsts parādsaistību griestu sasniegšanai, tāpēc Kongresam tiks lūgts arī palielināt valsts aizņemšanās limitu.

Obama ceturtdien atgriezās Vašingtonā, priekšlaicīgi pārtraucot ģimenes Ziemassvētku brīvdienas Havaju salās, lai atsāktu sarunas.

Demokrātu prioritāte ir saglabāt nodokļu atlaides mājsaimniecībām, kas gadā nopelna mazāk par 400 000, tajā pašā laikā palielinot nodokļus 2% turīgāko ASV iedzīvotāju.

Savukārt republikāņi sliecas bloķēt jaunus nodokļus, it īpašai tām mājsaimniecībām, kas gadā nopelna mazāk par miljonu dolāru.

Analītiķi pauž viedokli, ka abas partijas ir tālu no kompromisa panākšanas, it īpaši attiecībā uz nodokļu palielināšanu turīgajiem amerikāņiem.

Vienošanās panākšanu apgrūtina arī atšķirības abās Kongresa palātās, jo republikāņiem ir vairākums Pārstāvju palātā, bet demokrāti kontrolē Senātu. Jebkuram potenciālam darījumam nepieciešams izturēt abu palātu balsojumus un tas jāparaksta prezidentam.

 

Komentāri (22)

kkreslins 29.12.2012. 11.26

Fiskālā aiza vai krauja,nevis klintis daudzskaitlī …

+7
0
Atbildēt

0

ilmisimo 30.12.2012. 19.32

Obama jachtsmenis?

Kuo saka “‘klusais”‘ par tuo?

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 30.12.2012. 17.43

jaa negeris vada sionistu valsti…un vel vinam ir viedoklis par visu..butu labak sedejis savaa palmaa un edis bananus.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu