Krievijas Valsts dome pieņem “cilvēkēdāju” likumu • IR.lv

Krievijas Valsts dome pieņem “cilvēkēdāju” likumu

56
Krievijas Valsts domē pirms balsojuma, kas liedz krievu bērnu adopciju uz ASV - par krievu mafijas kasieri sauktais dziedātājs Josifs Kobzons skūpsta roku bijušajai kosmonautei Valentīnai Tereškovai. Foto: AFP/LETA

Par likumu, kas tiek uzskatīts kā pretsolis ASV Magņitska likumam, Valsts dome nobalsoja lielā vienprātībā

Likums, kam Krievijas sabiedrība jau paguvusi dot iesaukas par “antimagņitska”, “bāreņu” un pat  cilvēkēdāju” likums, piektdien Krievijas Valsts domē pieņemts gandrīz vienbalsīgi, vēsta ziņu aģentūras.

Par likumprojektu “Par pasākumiem pret personām, kas vainojamas vispārējo cilvēka tiesību un brīvību, kā arī Krievijas Federācijas pilsoņu cilvēktiesību un brīvību ierobežošanā” balsoja 420 Valsts domes deputāti. Pret izteicās astoņi, vēl viens atturējās, vēsta portāls “Newsru.com”.

Krievijas ziņu aģentūra “RIA Novosti” atklāti raksta, ka šis likums ir atbildes solis ASV Magņitska likumam un nosaka aizliegumu Krievijas bērnu adopcijai uz ASV, ja to vēlēsies ASV pilsoņi.

Pieņemtais likums paplašina tā iedarbības loku – likuma normas tiks attiecinātas ne tikai uz ASV pilsoņiem, bet arī aizliedz ASV finansētu nekomerciālu organizāciju darbību, kas nodarbojas ar politiku, Krievijā, kā arī to NVO darbību, kas rada draudus Krievijas interesēm.

Kā zināms, Magņitska likumu ASV pieņēma 6.decembrī. Tas nosaka iebraukšanas liegumu ASV tiem Krievijas pilsoņiem, kas vainojami cilvēktiesību pārkāpumos un konkrēti – Krievijas advokāta Sergeja Magņitska nobendēšanā cietumā.

Krievijas Valsts domes pieņemtais likums arī paredz izveidot sarakstu, bet ar ASV pilsoņiem, kuri esot vainojami cilvēktiesību pārkāpumos. Viņiem būs liegts iebraukt Krievijā, viņu kontrolē esošo juridisko personu darbība Krievijā tiks apturēta. Likumprojekta otrajā lasījumā tika atbalstīts arī labojums, kas šo liegumu attiecināja ne tikai uz ASV, bet uz visām valstīm, kuru “pilsoņi pieņēmuši lēmumu par iebraukšanas aizliegumu Krievijas pilsoņiem un Krievijas pilsoņu aktīvu arestu, to motivējot ar cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijas Federācijā”.

Jaunajā likumprojektā ASV ģimenēm aizliegts adoptēt Krievijas bērnus, tiek apturēta Krievijas un ASV divpusējā adopcijas līguma darbība, bet ASV adopcijas aģentūrām aizliegts turpināt darbu Krievijā.

Vairāki Krievijas politikas “smagsvari”, arī izglītības ministrs Dmitrijs Ļivanovs, rīkojoties ierastajai notikumu gaitai netipiski, izteikuši iebildumus pret likumprojektu, norādot, ka, īstenojot šādu “aci pret aci” politiku, apdraudēti būs tie bērni, kuriem pašā Krievijā atrast audžuvecākus nav izdevies. No 3400 Krievijas bērniem, kas 2011.gadā tika adoptēti uz ārzemēm, teju trešā daļa – 956 bērni – nonāca ASV, liecina oficiālā statistika. No šiem bērniem 89 bija invalīdi. Kaut arī arvien stingrāko noteikumu dēļ pēdējo piecu gadu laikā sarucis adopciju skaits, valstu vidū, no kurām uz ASV tiek adoptēts visvairāk bērnu, Krievija joprojām ierindojas trešajā vietā.

Likums aizliedz Krievijā darboties arī ASV finansētām politiskām NVO, tāpat tas tiek liegts nekomerciālām organizācijām, kas rada draudus Krievijas interesēm. Tieslietu ministrijai jāaptur to NVO darbība, kas “Krievijā piedalās politiskajā darbībā un no ASV pilsoņiem (organizācijām) saņem naudas līdzekļus vai citu īpašumu vai Krievijas teritorijā realizē projektus, programmas vai īsteno citu darbību, kas rada draudus Krievijas Federācijas interesēm”.

Šis likums arī nosaka, ka cilvēks, kuram ir gan Krievijas, gan ASV pilsonība, nevar būt to NVO biedrs vai vadītājs, kas Krievijas teritorijā īsteno politisku darbību. Tas pats attiecas uz šo organizāciju struktūrvienībām. Ja tas netiek ievērots, var tikt pārtraukta šāda NVO darbība un tās īpašumi finanšu līdzekļi var tikt arestēti.

Krievijas Valsts domes konstitucionālās likumdošanas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Vjatkins uzskata, ka ASV finansēto NVO darbība Krievijā pārkāpj Krievijas pilsoņu suverēnās tiesības pašiem pārvaldīt savu valsti. 

Par Valsts domes deputātu likumu jau pirms domes sēdes piektdien savu sašutumu pauda Krievijas iedzīvotāji. Piektdienas rītā domniekus sagaidīja atsevišķi piketētāji ar plakātiem “Kauns bērnus ņemt par ķīlniekiem”.

Pirms likuma pieņemšanas notika arī parakstu vākšana pret to, un piektdien Valsts domē tika nogādātas divas kastes ar 100 200 parakstiem pret šo  likumu, ziņo “Newsru.com”. “Novaja gazeta”, kas bija šo parakstu vākšanas iniciatore, deputāti uzreiz paziņoja, ka pirms balsojuma neiepazīsies ar vēlētāju prasībām. Galu galā medijs noskaidroja, ka Valsts domē iesniegtie paraksti noslēpumainā kārtā pazuduši.

Sagaidāms, ka parlamenta augšpalāta likumprojektu apstiprinās 26.decembrī un nodos to parakstīšanai prezidentam Vladimiram Putinam. Prezidents ceturtdien solīja, ka ir gatavs likumu parakstīt, lai tas jau 1.janvārī varētu stāties spēkā. 

Vairākas augstas valdības amatpersonas pārmeta deputātiem, ka tie sākuši populisma riskanto spēli, kas vēl vairāk sarežģīs Maskavas un Vašingtonas attiecības. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, retu reizi atļaujoties nepiekrist vadības nostājai, likumprojektu nodēvējis par “kļūdu”, ziņo LETA.

 

Komentāri (56)

Aivars Krauklis 21.12.2012. 17.16

Nekāda pārsteiguma – Krievija kā Krievija, tagad un mūžīgi mūžos.
Trešā Roma, “pravoslāvije, jeģinoģržāvije, narodnosķ”, visu darbaļaužu tēvzeme, „vstajučaja s koļen”, un visam cauri “narod bogonōsec”.

+19
-1
Atbildēt

3

mariam 21.12.2012. 16.06

Paši saviem bāreņiem atņem kādu daļu no iespējām uzaugt laimīgiem.

+11
-2
Atbildēt

1

buchamona 21.12.2012. 16.55

nulle. Vari man nosaukt ES valsti, kura apšauba savu suverenitāti un tiesības uz pašnoteikšanos? Jeb varbūt vari nosaukt ES valsti, kurā pret šīm vērtībām izturas tik pat nicinoši, kā Tu savā komentārā? Faktiski Tu ar savu šādu ” pārgudru” teikumu apvainoji visu demokrātisko valstu pilsoņus – igauņus, lietuviešus,piemēram, pielīdzinot viņus putinistu Krievijai un, kāds sausais atlikums no šādas bravūras? :) Ko Tu īsti gribēji pateikt?

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu