Obama aicina reformēt šaujamieroču jomas likumus • IR.lv

Obama aicina reformēt šaujamieroču jomas likumus

28
ASV prezidents Baraks Obama grasās ierobežot ieročus. Foto: AFP/LETA

Pēc asiņainajiem incidentiem ASV pieaug pieprasījums pēc šaujamieročiem

ASV prezidents Baraks Obama trešdien aicināja līdz janvāra beigām izstrādāt ierosinājumus šaujamieroču jomas likumu reformai un solīja to atbalstam izmantot visu savu politisko varu, ziņo LETA/AFP.

Izsakoties septiņas dienas pēc traģēdijas, kad Ņūtaunas skolā uzbrucējs nošāva 26 cilvēkus, Obama arī aicināja viceprezidentu Džo Baidenu veikt izpēti par vardarbību, kurā tiek izmantoti šaujamieroči.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka atbalsta pilsoņu tiesības būt bruņotiem ar šaujamieročiem. “Mēs varam arī nekad neuzzināt visus iemeslus, kāpēc šī traģēdija notika. Mēs zinām, ka katru dienu pēc tās vardarbībā, kurā izmantoti šaujamieroči, dzīvību zaudējuši vēl citi amerikāņi,” preses konferencē Baltajā namā sacīja prezidents.

“Ja ir kaut vai kas viens, ko mēs varam izdarīt, lai novērstu kādu no šiem notikumiem, mums ir nopietns pienākums – mums visiem – mēģināt to darīt,” norādīja Obama.

Baltais nams iepriekš norādījis, ka Obama plāno atjaunot triecienieroču aizliegumu. “Mēs zinām, ka tas ir komplekss jautājums, kas uzjunda dziļas kaislības un politiski šķeļ, un, kā es jau teicu svētdien vakarā, nav tāda likuma vai likumu komplekta, kas mūsu sabiedrībā spētu novērst visus bezjēdzīgos vardarbības gadījumus.”

“Fakts, ka mēs nespējam novērst visus vardarbības gadījumus, nenozīmē, ka mēs nevaram pastāvīgi samazināt vardarbību un novērst visļaunākos vardarbības gadījumus,” teica prezidents. “Tāpēc es esmu lūdzis viceprezidentu vadīt iniciatīvu, kurā būtu iekļauti arī mana kabineta locekļi un ārējo organizāciju pārstāvji, un ne vēlāk kā janvārī nākt klajā ar konkrētu priekšlikumu kopu,” viņš sacīja.

Obama arī norādīja, ka “bez kavēšanās” virzīs šo priekšlikumu īstenošanu, kā paraugu minot iepriekšējo, desmit gadus pastāvējušo triecienieroču – militārā parauga pusautomātisko ieroču – aizliegumu, kuru Kongress 2004.gadā atļāva pagarināt.

Viņš arī aicināja pie ieroču iegādes veikt rūpīgākas pārbaudes, vai cilvēki, kas vēlas tos pirkt, nav nonākuši likumsargu uzmanības lokā, tomēr prezidents arī uzsvēra, ka negrasās apšaubīt ASV pilsoņu tiesības glabāt un nēsāt ieročus.

“Redziet, tāpat kā vairums amerikāņu, es uzskatu, ka otrais labojums indivīdam garantē tiesības, ka viņa īpašumā var būt ieroči,” viņš sacīja. “Šajā valstī attiecībā uz šaujamieroču atrašanos īpašumā ir stipras tradīcijas, kas ir nodotas no paaudzes paaudzei”.

Pieaug pieprasījums pēc šaujamieročiem

Tikmēr ASV sabiedrībā pēc nule kā pieredzētajām asiņainajām apšaudēm Portlendā un Ņūtaunā vērojamas divas gluži pretējas reakcijas – daļa pilsoņu pieprasa stingrākus ieroču jomu regulējošus likumus, bet citi steidz bruņoties paši.

Oficiālas statistikas nav, bet ieroču veikalu īpašnieki apgalvo, ka pēc slaktiņiem strauji pieaudzis pieprasījums pēc šaujamieročiem.

Portlendā, kur 11.decembrī kāds 22 gadus vecs vīrietis sāka iepirkšanās centrā šaut uz cilvēkiem, divus nogalinot un vienu ievainojot, pieprasījums pēc šaujamieročiem sasniedzis astronomisku līmeni, laikrakstam “USA Today” pastāstīja ieroču veikala “Northwest Armory” īpašnieks Karls Durkheimers.

“Mēs jau esam guvuši lielāko peļņu pēdējo 20 gadu laikā, bet šodien, man šķiet, šis rekords tiks pārspēts,” sacīja veikala īpašnieks. “Pie mums nāk klienti, kas ir ļoti satraukti par savu drošību,” sacīja Durkheimers, piebilstot – nav šaubu, ka ieroču pārdošanas pieaugums ir saistīts ar šaušanu Oregonā un Konektikutā.

Cits pārdevējs – Džims Džarets no Ričmondas – arī stāstīja par visa veida ieroču tirdzniecības pieaugumu. Zināmā mērā tas esot izskaidrojams ar pirmssvētku ažiotāžu, bet cits iemesls ir nesenie incidenti un pilsoņu bažas, ka tie atstās iespaidu uz iespējām ieročus iegādāties nākotnē.

 

Komentāri (28)

Janka, Janic 20.12.2012. 11.08

vislabaakaa kaartiiba bija komunistiskajaa peeseresaa , tad plintes bija tikai medniekiem un neviena viitņu stobra , nerunaasim par politbiroju , tie ( Brežņevs ar sobutiļņiku Jumžadinu Cedenbalu) brauca pa sibiiriju dzeerumaa šaut laačus no helikopteriem , ne jau ar iž biseem , kaartiiba tajaa laikaa pat bija armijaa , vismaz liidz karam Afganistaanaa , patronas zaldaatiem izdeva uz skaitu un par tukšo čauliiti bija jaaatskaitaas , kurpretim Ameerikaa jau no mežoniigajiem laikiem plinte katram pagultee veel liidz šodienai , krieviem bardaks šodien lielaaks kaa Ameerikaa, vai mums labaak , šodien tu neesi drošs ka tevii kaads šovinists nenolaiž no kaajas skatoties ķiniiti, domaaju ka mums ar jaapaarskata likums par šaujamajiem , diez vai tie nepieciešami katram advokaatam , ja patiik šaudiities , luudzu par naudu speciaali ieriikotaas šautuvees , nesaprotu uz ko tad to plinti teemees ja šii tev buus pie rokas .

+1
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 20.12.2012. 10.53

Amerikāņu bruņošanās kāre ir pilnīgs absurds! Diez kā tas apbruņojies responsible ģimenes galva gatavojas aizstāvēt savu bērnu pret unresponsible maniaku? Iedodot bērnam pisķiku uz skolu? un iemācot viņam šaut uz dzīvu mērķi? Sniega kamols – amerikāņu konstitūcijā noteiktās tiesības sevi aizstāvēt ar bruņotiem līdzekļiem – ir pārvērties nekontrolējamā lavīnā. Un Obama – ne balts, ne melns… Bruņošanās jāierobežo, bet tiesības bruņoties – nē!

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu