Tā, ka aizraujas elpa! • IR.lv

Tā, ka aizraujas elpa!

2
Ilustrācija — Imageforum/LETA
Anita Brauna

Viņi ir atzīti un ietekmīgi savā zinātnes nozarē pasaulē, bet mēs par to nezinām gandrīz neko. Ko pēta pašlaik izcilākie un starptautiski visvairāk citētie Latvijas zinātnieki?

Kopš ministrs Roberts Ķīlis mēģina reformēt augstāko izglītību, daudzi būs dzirdējuši, ka neviena Latvijas augstskola neparādās pasaules labāko universitāšu reitingos un Latvijas zinātniekiem ir maz starptautiski atzītu publikāciju.

Taču Latvijā ir zinātnes izcilnieki, kuri strādā ar panākumiem un ir starptautiski konkurētspējīgi. Apliecinājums zinātnieka darba kvalitātei un ietekmei uz pasaules zinātnes domu ir publikāciju citēšana citu pētnieku darbos. Tāpēc starptautiski atzīto publikāciju krātuvē Web of Science atlasījām tos Latvijas autorus, kuru darbi kopš 2007.gada kopumā ir citēti vairāk nekā 10 reizes un vismaz viena publikācija citēta vairāk nekā 10 reizes. Ņēmām vērā publikācijas, kurā konkrētais zinātnieks ir pirmais autors. Pēdējos piecus gadus izvēlējāmies, lai atlasītu Latvijas zinātniekus, kuru pašreizējais darbs ir aktuāls, atzīts un izmantots.

Zinātniekus palīdzēja atlasīt Džordžijas Tehnoloģiju institūta zinātnes un tehnoloģiju politikas doktora kandidāti Agrita Kiopa un Kaspars Bērziņš, kuri pētījuši Baltijas valstu integrāciju pasaules zinātnes telpā. Gan pētījums, gan šis zinātnieku saraksts apliecina – spēcīgākās Latvijā ir dabaszinātnes, it īpaši fizika, materiālzinātnes, datorzinātnes, vides un tehnoloģiju zinātnes, kā arī klīniskā un biomedicīna.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu