Valdība nolemj dubultot pensiju iemaksu jaunajiem vecākiem • IR.lv

Valdība nolemj dubultot pensiju iemaksu jaunajiem vecākiem

40
Māmiņa un bērniņš. Foto: Lita Krone, LETA

Lielākas sociālās garantijas arī pagaidu algoto sabiedrisko darbu veicējiem

No nākamā gada par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai un apdrošināšanai pret bezdarbu valsts veiks iemaksas 20% apmērā no 100 latiem līdzšinējo 50 latu vietā. Par to otrdien nolēma valdība, ziņo LETA.

Vienlaikus par sešiem mēnešiem pagarināts termiņš, kurā tiks veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas no 50 latiem pensiju apdrošināšanai par personām, kuras veic algotos pagaidu sabiedriskos darbus. Par šiem cilvēkiem iemaksas tiks veiktas līdz 2014.gada 30.jūnijam, nevis līdz 2013.gada 31.decembrim, kā paredzēts iepriekš.

Labklājības ministrija (LM) norāda, ka šīs izmaiņas noteiktas tādēļ, ka Eiropas Sociālā fonda projekts “Algotie pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībās” īstenojams līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Šīs izmaiņas minētajām personām nodrošinās lielākas garantijas, iestājoties apdrošināšanas gadījumam. Piemēram, laika periods, kad persona veiks algotos pagaidu sabiedriskos darbus, veidos personas apdrošināšanas stāžu, savukārt veiktās vai palielinātās sociālās apdrošināšanas iemaksas palielinās arī uzkrāto pensijas kapitālu.

Nākamgad palielinātās sociālās iemaksas paredzēts veikt par 12 300 cilvēkiem mēnesī. Šim mērķim 2013.gadā papildus plānots atvēlēt 1 833 000 latu.

Savukārt no nākamā gada līdz 2014.gada 30.jūnijam algotajos sabiedriskajos darbos plānots iesaistīt vidēji 3676 personas. Papildus noteiktajam sešu mēnešu periodam iecerēts atvēlēt nedaudz vairāk kā 272 800 latu.

LM atgādina, ka vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēka uzkrātā pensijas kapitāla, ko veido veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, un pensionēšanās vecuma, tādējādi – jo lielāks ir pensijas kapitāls, jo lielāka būs vecuma pensija.

 

Komentāri (40)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu