Ģimenes ārstu asociācija izsludina protesta akciju • IR.lv

Ģimenes ārstu asociācija izsludina protesta akciju

34
Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Aicina mediķus no rītdienas doties trīs dienu “atpūtā”

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) oficiāli izsludinājusi akciju, aicinot visus Latvijas ģimenes ārstus no trešdienas doties trīs dienu ilgā “atpūtā” jeb trīs dienas neiet uz darbu, aģentūrai LETA pastāstīja LĢĀA prezidents Pauls Princis.

Tie ģimenes ārsti, kuri piedalīsies LĢĀA akcijā, trīs dienas neapmeklējot darbu, apzināti iestāsies pret pacientu, uzskata veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība).

No 19. līdz 21.decembrim, kad daļa Latvijas ģimenes ārstu, kuri būs nolēmuši piedalīties LĢĀA iniciētajā protesta akcijā, trīs dienas neapmeklējot darbu, praksēs dežurēs otrās māsas vai ārsta palīgi, informē LĢĀA.

Ģimenes ārsta prakses būs atvērtas, māsa vai ārsta palīgs turpinās sniegt palīdzību savas kompetences ietvaros, tai skaitā informēs par iespējām saņemt veselības aprūpi citās ārstniecības iestādēs, norāda asociācija.

Tāpat LĢĀA atgādina, ka ģimenes ārstu prakses vietās ir izvietota informācija par citām palīdzības saņemšanas iespējām – par dežūrārsta palīdzības saņemšanas iespējām, par neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukšanu, zvanot pa tālruni “03” vai “112” vai “113” un tuvāko ārstniecības iestādi, kurā iespējams saņemt diennakts neatliekamo medicīnisko palīdzību, tās adresi un telefonu.

Vienlaikus medicīniskas konsultācijas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams medicīnisks padoms vienkāršu saslimšanu gadījumos, var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni “66016001”, darba dienās no plkst.17 līdz 8, bet brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.

Valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kuros noteiktas izmaiņas arī ģimenes ārstu darba organizācijā, tai skaitā jauni obligāti ģimenes ārstu darba kvalitātes kritēriji.

Pēc garām diskusijām, kur LĢĀA prezidents un veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) turpināja aizstāvēt katrs savu viedokli, premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība) tomēr uzdeva VM paredzēt garāku pārejas periodu noteikumiem un neparedzēt papildu prasības mediķu telpām, piemēram, prasība ierīkot liftu, nevarot būt obligāta. Premjers uzsvēra, ka šādu prasību noteikšana būtiski palielina administratīvo slogu.

“Man ļāva labi runāt, bet es nevaru teikt, ka saruna bija veiksmīga, jo pa lielam mūsu iebildumi nav ņemti vērā. Mēs izsludinājām akciju, negaidīsim valdības sēdes protokolu. Ar rītdienu aicinām ģimenes ārstus piedalīties trīs dienu atvaļinājumā,” sarunā ar aģentūru LETA teica Princis.

LĢĀA un Circene nav spējuši vienoties par vairākām plānotajām izmaiņām. Ģimenes ārstu galvenais iebildums bija “kvalitātes naudas” sasaistīšana ar ģimenes ārstu pamatmaksājumu jeb kapitācijas naudu, kā arī kvalitātes kritēriju noteikšana par obligātiem.

Tomēr, neskatoties uz ģimenes ārstu iebildumiem, valdība atbalstīja VM ieceres, nosakot, ka reizi gadā tiks aprēķināta un izmaksāta gada kvalitātes nauda, kurai paredzēti 9% no kapitācijas naudas. “Veselības ministrija uzskata, ka, ņemot vērā, ka budžets 2013.gadam ir apstiprināts, nav iespējams piešķirt papildu finansējumu kvalitātes sistēmai 2013.gadam. Par kritērijiem esam vienojušies, tie ir pamatoti, aktuāli un izpildāmi. Ģimenes ārstu kopējie ieņēmumi no valsts puses tiek nodrošināti ne mazāk kā 2012.gadā,” teikts VM ziņojumā.

 

Komentāri (34)

Una Grinberga 18.12.2012. 17.27

Ģimenes ārstu kopējie ieņēmumi no valsts puses tiek nodrošināti ne mazāk kā 2012.gadā.

Tātad prasībai strādāt kvalitatīvāk un pilnībā veikt savus pienākumus vajag papildus naudu? Šķiet, ka ir vajadzīga vēl viena un lielāka krīze, lai cilvēki sāktu spēt novērtēt savus pienākumus un morālo atbildību! ĢĀ jau nu bija viena no tām valsts algotajām darbinieku grupām, kas krīzē vismazāk cieta un pat ieguva papildus apmaksātus darbiniekus u.c. Ko lai saka KM paspārnē esošie bibliotekāri? Algu nogrieza par 25% (nevis kā ĢĀ par 15%), bibliotekāra palīgu nepiešķīra un algas palielinājums vismaz pārskatāmā nākotnē netiek prognozēts.

+14
-3
Atbildēt

1

Ilze Nagla 18.12.2012. 22.14

kā kāds sola vērtēt darba kvalitāti, tā sāk protestēt. tātad atzīst, ka kaut kas ar to nav. ir pieredze, kad ar trīs gadu starpību mani vecāki bez nosūtīšanas pie speciālistiem gandrīz pie dieviem tika aizsūtīti. kā šis lauku ģā vispār vēl drīkst būt ārsts vai protestēt?? paši vedām pie speciālistiem, strados abus izvilka un tagad Latvijas valstij joprojām ir divi nodokļu maksātāji.

+9
-1
Atbildēt

0

ilmisimo 18.12.2012. 20.29

Ģimenes ākstu asociācija izsludina protesta akciju
_______________________________________________
un piesakās brīvpŗātīgajā darbā- Namībijā?

+6
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu