Grib liegt smēķēt uz balkoniem un lodžijām • IR.lv

Grib liegt smēķēt uz balkoniem un lodžijām

33
Foto: Lauris Vīksne, F64

Iebildumus pret šādu kārtību izteikusi Tieslietu ministrija un Iekšlietu ministrija

Ministru kabineta komiteja pirmdien tālākai apstiprināšanai valdībā virzīja grozījumus likumā, kas paredz aizliegt smēķēt ne tikai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās un gaiteņos, bet arī uz balkoniem, lodžijām un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem, ziņo LETA.

Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) pauda izbrīnu, ka likumprojektam, kura mērķis ir sabiedrības veselība, ir tik liela pretestība. “Šiem noteikumiem pamatā ir audzinošs mērķis,” sacīja veselības ministre, bilstot, ka cilvēkiem vismaz būs dota iespēja sūdzēties par smēķēšanu uz balkona, piemēram, situācijās, ja diendusā uz balkona gulēt būs nolikts zīdainis.

Iebildumus pret šādu kārtību pauž Tieslietu ministrija un Iekšlietu ministrija. Tieslietu ministrija norāda, ka šādā veidā tiek ierobežotas cilvēka tiesības uz privāto dzīvi, tādēļ jaunajam regulējumam nepieciešams detalizētāks un izvērstāks pamatojums. Iekšlietu ministrija savukārt norāda, ka aizlieguma īstenošanai ir jābūt reālai, jo ir apšaubāmi paredzēt normu, jau iepriekš apzinoties, ka tā reāli nestrādās. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) norādīja, ka Valsts policijai jauno kārtību nebūs iespējams nodrošināt.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) uzdeva VM ar IeM līdz jautājuma skatīšanai valdības sēdē saskaņot “administrēšanas aspektus”. Premjers bilda, ka pārkāpējus būtu iespējams fotografēt un tad noformēt rēķinus. Tāpat iedzīvotājiem “par apkvēpināšanu” būtu vismaz iespēja sūdzēties.

Likumā paredzētas arī tiesības pašvaldībai izdot noteikumus, kuros noteikt papildus smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei, piemēram, pašvaldības savos saistošajos noteikumos varētu paredzēt aizliegumu smēķēt publiskos pasākumos, parkos, skvēros un uz atsevišķām ielām, kā arī peldvietās un pie vēstures un kultūras pieminekļiem.

Veselības ministrija (VM) norāda, ka likumprojektam būs pozitīva ietekme uz sabiedrības veselības stāvokli, jo iedzīvotāji netiks pakļauti dažādām tabakas industrijas netiešas reklāmas un patēriņu veicinošām aktivitātēm, kā arī pašvaldību domes, rūpējoties par savu iedzīvotāju veselību, varēs noteikt papildus smēķēšanas ierobežojumus.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumi liecina, ka ik gadu pasaulē no pasīvās smēķēšanas izraisītām saslimšanām mirst 600 000 cilvēku, no kuriem trešā daļa ir bērni. Tabaka ir viens no vadošajiem veselības riska faktoriem, kas atbildīga par 5,1 miljonu nāves gadījumu pasaulē, – 9% no visiem nāves gadījumiem. Tāpat dati liecina, ka arī viena no astoņām nāvēm pēc 30 gadu vecuma ir saistīta ar personas smēķēšanu.

Pētījumu aģentūras TNS oktobrī veiktajā pētījumā secināts, ka vairāk nekā puse jeb 55% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju atbalstītu ieceri aizliegt smēķēšanu arī uz daudzdzīvokļu ēku balkoniem.

Ozolnieku novada dome jau pagājušā gada oktobrī pieņēma grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos, paredzot aizliegumu smēķēt daudzdzīvokļu māju balkonos, lodžijās un pa atvērtu logu un tuvāk par 10 metriem no daudzdzīvokļu ēkas. Tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sniedza negatīvu atzinumu par šiem noteikumiem, norādot, ka likums nepilnvaro pašvaldību papildus noteikt paredzētos smēķēšanas aizliegumus, kādi jau ir likumā.

Pēc šī negatīvā atzinuma Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijā notika diskusija par vēlmi aizliegt smēķēšanu uz daudzdzīvokļu namu balkoniem, un komisija atzina, ka tā ir valstiska mēroga problēma, tāpēc ir nepieciešami risinājumi valstiskā līmenī.

 

Komentāri (33)

gstrazds 17.12.2012. 14.42

Smēķēšana patiešām ir kaut kas baiss. Šķiet, ka vienīgais kaitīgais ieradums, kur cilvēks labpratīgi izvēlas neciešami smirdēt.

+3
-1
Atbildēt

0

janazakovica 17.12.2012. 16.21

nu labi bet ja cilveks iegulaas sava dzivokla vannaa bez udens un apsedzas ar lielu blodu..tad tacu drikstees ..?

+1
0
Atbildēt

0

zauls5 18.12.2012. 00.25

Esmu smēķētājs, bet atbalstu aizliegumu. Kāpēc ? Esmu noskatījies,kā dēļ izmesta izsmēķa deg balkonā esošas parpalas. Balkonam priekša , kā jau pieņemts, restes. Dzīvokļa saimnieku nav. Ko darīja ugunsdzēsēji! Viņi uzkāpa ar kāpnēm līdz dzīvokļa virtuves logam, izsita to. Iestiepa iekšā visu aprīkojumu, ieskaitot ” bronsboitu” atgrieza krāniņu, un visu pamatīgi nolēja. Varu iedomāties cik laimīgi bija gan degošā balkona dzīvokļa īpašnieki, gan nolietie kaimiņi. Kāds būtu scenārijs ja tas notiktu naktī, kad ir tā riktīgi iededzies un visi saldi guļ, varat iedomāties paši.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu